Теми статей
Обрати теми

Трудові перевірки: актуальні акценти

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Пристрасті навколо перевірок Держпраці не вщухають. По-перше, через надання перевіряючим «супергероїчних» повноважень. По-друге, привід відвідати роботодавця контролери можуть знайти майже завжди. І повідомна реєстрація інспекційних відвідувань тут особливо нічим не допоможе. Про це, а також про відомості, які ПФУ передаватиме Держпраці, ми сьогодні і поговоримо.
трудове законодавство, перевірки

Повідомна реєстрація: кому повідомляємо?

Навесні цього року КМУ постановою від 26.04.2017 р. № 295 затвердив Порядок держконтролю за дотриманням законодавства про працю* (далі — Порядок № 295).

* Коментар до нього ви можете прочитати у статті «На травневі КМУ явив світу порядки трудових перевірок» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 20).

Так от, згідно з п. 5 цього Порядку: 1) інспекційне відвідування і 2) рішення інспектора праці про відвідування роботодавця, передбачене п. 33 Порядку № 295, підлягають повідомній реєстрації Держпраці або її територіальним органом до початку проведення такого відвідування.

Три місяці тому ще не було до кінця зрозуміло, отримають роботодавці якісь «бонуси» від такої реєстрації в плані контролю за діями перевіряючих чи ні.

Тепер же, з появою Порядку повідомної реєстрації**, стало ясно, що, по суті, це лише формальність. І призначена вона передусім для самих трударів.

** Порядок повідомної реєстрації інспекційних відвідувань та рішень інспектора праці про відвідування роботодавця, затверджений наказом Держпраці від 22.06.2017 р. № 76.

Дивіться самі. Інформація про відвідування, які проводяться інспекторами праці, реєструється відповідним територіальним органом Держпраці. Для цього у відповідний Реєстр вносяться відомості про інспектора-«відвідувача» та об’єкт відвідування (тобто про роботодавця). Форма такого Реєстру наведена в додатку 1 до Порядку повідомної реєстрації.

Після внесення інформації відвідуванню присвоюється номер. Але перед цим інспектор праці, що реєструє відвідування, отримує повідомлення про всі відвідування роботодавця за останній рік, записи про які є в Реєстрі.

При цьому якщо роботодавця за останні 6 місяців вже відвідували, керівник територіального органу (інша уповноважена ним посадова особа) вивчає питання про доцільність повторного відвідування. І, мабуть, на власний розсуд може прийняти рішення: іти чи не йти.

Виходить, уся ця повідомна реєстрація фактично використовуватиметься для внутрішніх цілей самої Держпраці. Ні про який аналог графіку проведення планових перевірок, до якого мав би доступ роботодавець (чи хоча б про публікацію Реєстру), не йдеться. Та це і логічно, адже Порядок № 295, по суті, «заточений» під позапланові заходи.

Фактично роботодавець лише може перевірити дійсність службового посвідчення інспектора.

img 1Нагадаємо: під час інспекційного відвідування роботодавець має право перевіряти в інспектора праці наявність службового посвідчення (п.п. 1 п. 14 Порядку № 295).

Зробити це можна на сайті Держпраці (http://dsp.gov.ua/informatsiia-pro-sluzhbovi-posvidchennia-inspektoriv-pratsi/).

Зверніть увагу: посвідчення, за яким відсутня інформація в Реєстрі, вважається недійсним***. А це вже привід не допустити інспектора до перевірки.

*** Детальніше про посвідчення «трудового» інспектора див. у статті «Інспектор праці, та з новим посвідченням!» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 29).

З невиїзними інспекціями окрема історія. Вони не підлягають повідомній реєстрації, що може породити зловживання з боку перевіряючих. Адже їх кількість стосовно кожного конкретного роботодавця не відстежуватиме ніхто. Та й права роботодавців у межах невиїзних інспекцій у Порядку № 295 узагалі не прописані img 2.

І ще один важливий момент. Роботодавець може не допустити інспектора до проведення інспекційного відвідування в разі, якщо на офіційному сайті Держпраці відсутні рішення Мінсоцполітики про форми службового посвідчення інспектора праці, акта, довідки, припису, вимоги, перелік питань, що підлягають інспекції (п.п. 2 п. 14 Порядку № 295). При цьому сьогодні з усіх перелічених документів затверджена тільки форма службового посвідчення. Інші — на стадії проектування****. Незважаючи на це, трударі, як показує практика, почали активно виходити «на стежку» відвідувань. Так що думайте, пускати їх чи не пускати.

**** Див. також статтю «Кращий захист — цей напад, або Контроль за. контролером» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 33).

img 3Нагадаємо: за недопуск до перевірки може загрожувати штраф у стократному розмірі мінімальної зарплати.

Як ПФУ «стукатиме» в Держпраці і ДФСУ

Можливість інформаційного обміну між ПФУ і Держпраці передбачена вже давно — у ст. 17 Закону про ЄСВ. Але Порядок обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників, та порушень законодавства про працю, правління ПФУ затвердило лише нещодавно — постановою від 29.05.2017 р. № 11-1 (далі — Порядок № 11-1). І пов’язано це з контролем, що посилився останнім часом, за дотриманням трудового законодавства. Запрацював Порядок № 11-1 з 11.08.2017 р.

Положення розділу IV «Дані, що надаються суб’єктами інформаційного обміну на центральному рівні» Порядку № 11-1 багато в чому дублюють підстави для інспекційних відвідувань, перелічені в п. 5 Порядку № 295. Але є і нововведення. Для наочності структуру інформації, що передається, представимо у вигляді таблиці.

Інформаційний обмін на центральному рівні (без урахування обміну на територіальному рівні)

Хто кому передає інформацію

Які відомості передаються

ПФУ → Держпраці

Дані про застрахованих осіб, які:

— працюють за сумісництвом у 5 і більше страхувальників;

— виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами в одного страхувальника більше року.

Дані про страхувальників:

— у яких кількість застрахованих осіб, що виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, перевищує чисельність штатних працівників у звітному місяці та/або їх кількість значно збільшено в порівнянні з попереднім звітним місяцем;

— які у звітному місяці збільшили на 20 % і більше кількість застрахованих осіб з ознакою «неповний робочий час»;

— які нараховують зарплату нижче мінімальної за основним місцем роботи, окрім тих, хто заповнив ознаку «неповний робочий час», і тих, хто почав і закінчив трудові відносини в одному звітному місяці;

— які у звітному місяці показали початок трудових відносин з працівником, але не подали повідомлення про прийом працівника на роботу;

— які у звітному місяці надали відомості про застрахованих осіб, що перебували у відпустці без збереження зарплати тривалістю більше встановленої законодавством без нарахування зарплати;

— у яких упродовж року показники кількості застрахованих осіб і загальної суми нарахованої зарплати не змінювалися;

— у яких у звітному місяці зменшилася штатна чисельність працівників на 10 % і більше у порівнянні з попереднім звітним місяцем

ПФУ → ДФСУ

Дані про страхувальників, які:

— нараховують зарплату нижче мінімальної за основним місцем роботи, окрім тих, хто заповнив ознаку «неповний робочий час», і тих, хто почав і закінчив трудові відносини в одному звітному місяці;

— у звітному місяці порушили вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ (у частині застосування базової ставки ЄСВ 22 % і дотягування ЄСВ до мінбази);

— подали повідомлення про прийняття працівника на роботу, але не відобразили дані про нараховану йому зарплату за відповідний місяць і дату закінчення трудових відносин

Держпраці → ПФУ

Відомості про:

— виявлені факти порушень законодавства про оплату праці за результатами перевірок страхувальників (у розрізі застрахованих осіб);

— установлення фактів допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) (у розрізі застрахованих осіб);

— застосовані заходи реагування на порушення законодавства про працю

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі