Теми статей
Обрати теми

Лікарняні/декретні підприємцеві: вникаємо в хороші зміни

Савченко Олена, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
ФОП разом зі своєю підприємницькою діяльністю працює за трудовим договором. Якими зараз є справи з виплатою лікарняних/декретних такому ФОП у зв’язку з останніми змінами законодавства? Є нюанси. Розбираємося!

Пам’ятаємо, що всі ФОП сплачують ЄСВ «за себе» за «всестрахуючою» ставкою 22 %*. Відповідно, мають повне право на лікарняні і допомогу по вагітності та пологах. Але раніше був нюанс. Якщо ФОП перебував у трудових відносинах з якимось роботодавцем (одночасно з підприємництвом «гарував» за трудовим договором), Фонд відмовляв у видачі допомоги ФОП, наполягаючи на тому, що допомога може бути отримана тільки за місцем роботи img 1.

* Подробиці знайдете в статті «Підприємці та «всестрахуюча» ставка ЄСВ 22 %: нюанси отримання допомоги» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 14).

Див., зокрема, лист Фонду «непрацездатності» від 20.07.2016 р. № 2.4-46-1257.

Підстави для такого висновку були такі. Статтею 30 Закону № 1105** передбачено, що лікарняні і декретні можна отримувати як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Посилаючись на ст. 42 ЦКУ, представники Фонду доходили висновку, що ФОП у межах своєї підприємницької діяльності ні з ким у трудових відносинах не перебуває. Тобто така діяльність не може вважатися сумісництвом. Тож підприємець, у якого є місце роботи, не вважається сумісником «за місцем підприємництва». Відповідно, ст. 30 Закону № 1105 не залишає можливості ФОП, які одночасно працюють на умовах трудового договору, отримувати допомогу і як ФОП, і як найманому працівникові (можна тільки як «найманцеві»). Така позиція хоч і була спірною, але Фонд суворо її дотримувався тривалий час. Поки підприємцям не допоміг «пенсійно-реформаторський» Закон № 2148***.

** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

*** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 р. № 2148-VIII. Його аналіз знайдете в статті «Пенсійна реформа: як зачепило «лікарняно-декретні» виплати» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 44).

Так, з оновлених редакцій ст. 30 і 31 Закону № 1105 зараз виходить, що ФОП, у якого є місце роботи, має право розраховувати на отримання лікарняних/декретних і як найманий працівник, і як ФОП. Але є одне АЛЕ!

Формально оновлені норми говорять, що ФОП за місцем роботи може отримати лікарняні як сумісник (на підставі копії лікарняного). Знову на ті ж граблі img 2. Це ж неправильно! Місце роботи для працюючого ФОП, якщо воно єдине, у будь-якому разі буде основним місцем роботи. Тобто лікарняні/декретні за місцем роботи нараховувати і виплачувати роботодавець буде саме на підставі оригіналу листка непрацездатності, а не копії.

Залишається сподіватися, що невдало сконструйовані норми ст. 31 Закону № 1105 не позбавлять ФОП права на допомогу «і там і там».

«На ФОП» можна буде отримати допомогу на підставі копії листка непрацездатності.

Благо в усних консультаціях фахівці Фонду із цим погоджуються img 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі