Теми статей
Обрати теми

Якщо не сходиться сальдо за розрахунками з бюджетом

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@mail.ua
Що робити платникові податків, якщо в результаті звіряння розрахунків з бюджетом виникли розбіжності?

Передусім слід врахувати, що розбіжності між обліковими даними підприємства і даними інтегрованих карток (ІКП) можуть бути викликані цілком об’єктивними причинами — відмінністю в строках нарахування платежів. Так, згідно з п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 422* нарахування погоджених сум грошових зобов’язань в ІКП здійснюють датою граничного строку їх сплати. Так, наприклад, нарахування ПДВ за листопад у бухобліку підприємства проводять листопадом, а в інтегрованій картці — граничним строком сплати ПДВ за листопад, тобто «30.12». У цьому випадку можуть бути розбіжності в сумі нарахувань за останній місяць. Такі розбіжності не вважаються помилкою.

* Порядок ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків і зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 07.04.2016 р. № 422.

Перевірити стан розрахунків з бюджетом можна через Електронний кабінет платника податків (особистий кабінет — «Стан розрахунків з бюджетом») або запитавши в податківців письмовий документ про стан розрахунків з бюджетом (подавши заяву в контролюючий орган, у якому відкриті інтегровані картки).

Якщо ж виявлені реальні розбіжності, то на бухгалтера чекає ретельне зіставлення даних обліку: (1) з поданими деклараціями, якщо не збігається сума нарахувань; (2) з виписками банку, якщо не збігається сума оплат.

Причина розбіжностей

Дії бухгалтера

Не сходиться сума оплат

Платіж помилково проведений в обліку

Проводимо виправлення помилки в бухобліку. Виправлення такої помилки підпорядковане загальним правилам, передбаченим П(С)БО 6

Платіж пішов «не туди»

Подання заяви податківцям на перерахування помилково сплаченої суми в погашення зобов’язань з потрібного платежу (п. 43.4 ПКУ)

Платіж «завис» у податковій на нез’ясованих сумах

Звернення в податкову. Подання заяви з уточненими реквізитами

«Проґавили» 1095 днів з дати виникнення переплати

Списання переплати на витрати періоду на субрахунок 949 «Інші витрати операційної діяльності»

Дані податківців помилкові

Звернення в податкову стосовно того, що не збігаються суми оплати (з наданням копій платіжних доручень, що підтверджують оплату). Відповідь на таке звернення має бути надана податківцями в строк не більше за один місяць з дня надходження звернення (ст. 20 Закону № 393**)

Не сходиться сума нарахувань

Помилки в деклараціях з ПДВ

Надання уточнюючого розрахунку

Помилки в бухобліку

Коригування даних обліку

Дані податківців помилкові

Звернення в податкову стосовно того, що дані не відповідають поданим деклараціям

** Закон України «Про звернення громадян» від 29.10.96 р. № 393/96-ВР. Детальніше — у статті «ДФС не відображає дані про реєстрацію…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 49).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі