Теми статей
Обрати теми

Підприємець «ліквідувався»: що з перевірками

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Через запровадження ЄСВ-«зобов’язалівки» «крок з шеренги» підприємців зробили вже декілька сот тисяч «фізиків». При цьому в багатьох виникли запитання, пов’язані з перевірками: чи перевірятимуть? що саме? як? чи можуть «забути» перевірити? Ми не могли залишатися осторонь.
припинення діяльності, підприємець, перевірка, документи

Чи буде перевірка

Давно-давно... і це, власне, одна з причин, чому так багато було «сплячих», перш ніж знятися з держреєстрації, потрібно було «перевірятися». А зараз — «спочатку стільці, потім...» img 1. Держреєстратор «з плеча» позбавляє вас держреєстрації за один день, а потім ви вже «надходите у розпорядження» контролерів.

Власне сценарій «як далі все відбувається з податківцями і пенсійниками» нас і цікавитиме.

Далі (після реєстрації припинення підприємницької діяльності) податківці можуть (!) призначити документальну перевірку — «за наявності підстав і з урахуванням строків давності, передбачених Податковим кодексом України» (п.п. 6 п. 11.22 Порядку № 1588*).

* Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

img 2У ПКУ немає такої «вольності». Згідно з п.п. 78.1.7 цього Кодексу при розреєстрації перевірити позапланово повинні. Але в частині «фізиків» ця норма, вважаємо, застаріла.

Тобто «лихоманки» з позаплановою документальною перевіркою з граничним строком її призначення, як у випадку з ліквідацією юрособи, у цьому випадку немає img 3.

У цьому є свої плюси і мінуси. Причому плюс на поверхні — строк для проведення перевірки рано чи пізно спливе img 4. Мінуси — невпевненість (буде перевірка, не буде, коли буде), можливе зростання пені.

Звичайно, ви можете і самостійно подати заяву про проведення перевірки (більше того, багато податкових цього навіть вимагають). Але в категорії 136.03 ЗІР податківці пояснюють, що в ПКУ не встановлено строк, протягом якого керівник ДПІ повинен прийняти рішення про проведення перевірки за заявою підприємця. Отже, коли призначать перевірку, усе одно невідомо img 5 (але очевидно, що за наявності заяви її проведуть раніше, ніж без такої).

При цьому, якщо одразу вони перевірку не проведуть, а призначать її пізніше (через рік, два) і виявлять при цьому порушення, то зможуть донарахувати вам ПДФО, військзбір, штрафи та пеню навіть незважаючи на те, що ви вже давно знялися з держреєстрації. Адже припинення підприємницької діяльності не знімає з фізособи обов’язків з погашення грошових зобов’язань, що виникли при здійсненні такої діяльності. Як і відповідальності за їх невиконання ( п.п. 65.10.8 ПКУ, п.п. 4 п. 11.22 Порядку № 1588).

Знову ж таки, усе це можливо, доки не минуть 1095 днів для проведення перевірки і нарахування грошових зобов’язань. Простіше кажучи, через три роки штрафи та зобов’язання нарахувати не зможуть.

Але це за умови, що ви своєчасно подавали всі необхідні декларації.

img 6Адже строк давності (3 роки) не «працює», якщо ви не подавали декларації за відповідний період ( п.п. 102.2.1 ПКУ) img 7!

Тому, навіть після зняття з держреєстрації, потрібно зберігати податкові звіти, документацію. Раптом податківці щось «загублять»? Маючи ту саму копію звіту, ви завжди зможете відбитися від претензій фіскалів, довести, що строк давності щодо вас «працює», і зберегти собі нервові клітини.

Що стосується перевірок з ЄСВ при «розреєстрації» підприємців, то їх теж проводять податківці. У загальному випадку така перевірка обов’язкова ( ч. 1 ст. 5 Закону про ЄСВ). Винятки, коли перевірка підприємця може не проводитися, перелічено в п. 8 розд. IV Порядку № 1162**. Так, рішення про непроведення перевірки може бути прийняте за наявності з 01.01.2011 р. або з перевіреного податківцями періоду після цієї дати одночасно таких обставин/умов:

** Порядок обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.11.2014 р. № 1162.

— платником єдиного внеску подано всю передбачену Законом про ЄСВ звітність з нульовими показниками;

— платником єдиного внеску в певному періоді не використовувалася праця фізичних осіб;

— у контролюючому органі відсутня інформація про нарахування (виплату) платнику єдиного внеску доходів, що є базою нарахування єдиного внеску;

— у платника єдиного внеску відсутня заборгованість зі сплати єдиного внеску.

При цьому потрібно пам’ятати про ЄСВ-«родзинку». Строків давності для нарахування/стягнення ЄСВ-недоїмки, штрафів, пені немає ( ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ).

img 8ЄСВ-перевірки проводяться за тими самими правилами, що й звичайні податкові перевірки ( п. 2 ч. 1 ст. 13 Закону про ЄСВ).

Утім, навіть якщо з перевіркою фіскали тягнутимуть (і довго не зніматимуть вас з обліку як платника ЄСВ), не хвилюйтеся: ЄСВ «з повітря» вам додатково сплачувати не доведеться img 9 (останній платіж — за той місяць, коли ви знялися з держреєстрації).

Як проходить перевірка

Як правило, при закритті підприємця податківці призначають позапланову невиїзну документальну перевірку. Тобто перевіряють документи підприємця у себе (у будівлі податкової), не виїжджаючи до вас.

Не забуваємо при цьому про новорічну новину — перевірки податківців перенесли на обласний і центральний рівні. Районні ДПІ проводити перевірки вже не мають права ( ст. 193 ПКУ).

img 10Цікаві нюанси, у тому числі перехідні моменти, ви можете знайти в листі ДФСУ «Про організацію перевірок у 2017 році» від 17.01.2017 р. № 1005/7/99-99-14-03-03-17.

Як проводиться перевірка? Згідно з п. 79.2 ПКУ податківці отримують право приступити до такої перевірки тільки після того, як вручать вам або вашому представнику (особисто або рекомендованим листом):

1) копію наказу про проведення перевірки;

2) письмове повідомлення про дату початку і місце перевірки.

Отримавши повідомлення про перевірку, просіть, щоб податківці письмово оформили перелік документів, який їм необхідний від вас.

Передаючи документи на перевірку, не соромтеся скласти їх опис (перелік) у двох примірниках: один віддасте податківцям разом з документами на перевірку, а другий (із штампом канцелярії податкової про дату прийняття документів) — залиште в себе. Це буде доказом того, що ви передали на перевірку всі запитані документи, і убезпечить вас у разі, якщо фіскали втратять якийсь документ. Податківці, до речі, схвалюють такі дії (п. 1.3 Порядку № 395***, категорія 136.02 ЗІР).

*** Порядок оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, платниками податків — фізичними особами, затверджений наказом Мінфіну від 14.03.2013 р. № 395.

img 11В описі зазначайте кожен документ: назва, номер, дата. Якщо багато однотипних документів — назву кожного з них, їх кількість, період складання, кількість аркушів.

От і все: передали документи — чекайте результату перевірки. Ваша особиста присутність у податківців при невиїзній перевірці необов’язкова ( п. 79.3 ПКУ).

Що можуть перевіряти

Документи, які податківці можуть вимагати при перевірці, перелічено в п.п. 75.1.2 ПКУ (ср. ). Це податкові декларації та інша звітність, регістри податкового обліку (наприклад, Книга обліку доходів і витрат), первинні документи, що використовуються в податковому обліку та пов’язані з нарахуванням і сплатою податків і зборів (наприклад, документи на товар, виписки банку, чеки РРО, ТТН), виконання іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на податківців (наприклад, наявність ліцензій, трудових договорів)****.

**** Детальніше про документи, які можуть зацікавити контролерів, ми розповідали у статтях: «Документальна перевірка підприємця: про що варто знати» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 46) і «Торгуєте? Тоді у вас мають бути ось такі документи...» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 45).

img 12Урахуйте: податківці не мають права вимагати від підприємця фінзвітність і бухгалтерські документи, оскільки підприємці не ведуть бухоблік.

Ситуація 1. Один із наших читачів запитує: чи мають право податківці при закритті перевіряти в нього договір оренди приміщення?

Такий договір можуть попросити для перевірки в загальносистемника, щоб підтвердити витрати на оренду, які він записував до Книги обліку доходів і витрат. Якщо ж підприємець — спрощенець, договір оренди можуть перевіряти, щоб дізнатися, чи законно він здійснював діяльність у конкретному приміщенні, чи не отримав він приміщення в користування безоплатно (у цьому випадку треба було б відображати дохід). Утім, якщо в підприємця приміщення не було як такого (наприклад, інтернет-торгівля), то так і скажіть — у такому разі договір у вас не вимагатимуть.

Ситуація 2. Чи можуть вимагати акти виконаних робіт? Ми виконували ремонт і пошиття одягу на замовлення (є тільки чеки).

Можна обрати таку тактику — оскільки для підприємця за доходами працює «касовий» метод (чи то загальносистемник, чи то єдиноподатник), то важливий саме документ, що підтверджує отримання доходу. Акт же таким не є.

img 13Так, у бухобліку на підставі акта ми ставимо доходи, але ми ж говоримо про підприємця, якому бухоблікові правила чужі.

Отже, відсутність актів не має бути проблемою при перевірці.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі