Теми статей
Обрати теми

Інформуємо про вакансії за новою формою

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Мінсоцполітики виклало в новій редакції форму звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)» і Порядок її надання. Наскільки сильно змінилися форма і Порядок? Чи це просто калька попередньої редакції? Розбираємося!
3-ПН, працевлаштування інвалідів, квота на працевлаштування

Скажемо прямо: необхідність підправити форму № 3-ПН, що діяла раніше, дійсно була. Причина банальна — вона «відстала від життя» img 1 (від чинного законодавства). Але Мінсоцполітики вирішило не обмежуватися півзаходами та виклало і саму форму № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)»* (далі — Інформація), і Порядок** її надання в новій редакції.

* Затверджена наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316.

** Порядок подання форми звітності № 3-ПН «Інформація про попит на робочу силу (вакансії)», затверджений наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. № 316.

Що змінилося?

Термін подання. Його скоротили з 10 до 3 днів. Тобто нову форму № 3-ПН подаємо за наявності вакансії не пізніше ніж через 3 робочих дня з дати відкриття такої вакансії. При цьому датою відкриття вакансії буде наступний день після створення робочого місця або припинення трудових відносин із працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найнятим працівником.

img 2Вакансією вважається вільна посада (робоче місце), на яку може бути працевлаштована особа.

Так, якщо, наприклад, працівник звільнився 14 лютого 2017 року, датою відкриття вакансії буде 15 лютого.

Вид звітності. Тепер треба вказувати вид звітності — первинна або уточнююча. Уточнююча може подаватися, якщо необхідно уточнити характеристики вакансії (умови праці, зарплати і т. д.), відображені в первинній формі № 3-ПН. При цьому дані про кількість вакансій і найменування професій (посад) змінювати не можна.

Можливість відмовитися від послуг центру зайнятості. У розд. I попередньої форми Інформації була передбачена графа, де роботодавець міг вказати, чи бажає він, щоб ця вакансія була укомплектована за допомогою центру зайнятості. В оновленій формі № 3-ПН такої графи, на жаль, немає.

Зарплата. Тепер за вакансіями вказуємо загальну суму зарплати (гр. 3 розд. I Інформації), у тому числі окремо суму основної зарплати (гр. 4 розд. I Інформації).

Бажані категорії громадян. Доповнений перелік категорій громадян, яких роботодавці можуть працевлаштувати в рахунок виконання трудової квоти (п. 2 розд. II Інформації).

Тепер у ньому вказані й учасники бойових дій, перераховані в пп. 19 і 20 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

img 3Також окремо вказані внутрішньо переміщені громадяни.

Звіряння даних. Центри зайнятості будуть щонайменше двічі на місяць уточняти в роботодавців актуальність перерахованих у формі № 3-ПН вакансій.

Що залишилося незмінним?

Як і раніше, форму № 3-ПН подають усі роботодавці, у тому числі й фізособи-підприємці. При цьому бігти з нею до центру зайнятості за місцезнаходженням роботодавця зовсім не обов’язково. Форму № 3-ПН можна подати в будь-який центр зайнятості, що сподобався вам img 4.

Важливо! Інформацію подаємо, якщо з’являється попит на робочу силу (вакансії), одноразово.

img 5Якщо працівники вам не потрібні, ви не плануєте їх приймати на роботу (вакансії немає), нести пусту форму № 3-ПН до центру зайнятості не треба.

Чого чекати, якщо вакансія є, а Інформація про неї не подана до центру зайнятості? Нічого img 6. На сьогодні немає відповідальності за неподання, несвоєчасне подання або за неправильне заповнення форми № 3-ПН.

Відповідальність не прописана ні в Законі про зайнятість, яким, власне, і передбачена необхідність подання такої Інформації, ні в КпАП. Підтверджує це і Мінсоцполітики в листі від 31.07.2013 р. № 636/021/106-13.

Усе це робить надання форми № 3-ПН справою добровільною.

Але в поданні форми № 3-ПН є вигоди для вас самих img 7. Перерахуємо їх.

1. Центр зайнятості підшукає вам безкоштовно кандидатуру працівника на вакантне місце.

2. Без попереднього подання форми № 3-ПН не обійтися, якщо ви вирішите прийняти до себе на роботу іноземця.

3. Вчасно подана форма № 3-ПН може бути аргументом у судовому оскарженні рішення про накладання адміністративно-господарських санкцій у зв’язку з недотриманням нормативу працевлаштування інвалідів.

4. Подана форма № 3-ПН, в п. 2 розд. II якої ви вкажете категорію соціально незахищених громадян, яких ви можете прийняти на роботу, свідчитиме про ваш намір виконати квоту з працевлаштування таких громадян.

5. Працевлаштовуючи на нові робочі місця за напрямом центру зайнятості безробітних:

— з додгарантіями в працевлаштуванні, роботодавець може отримати компенсацію витрат на сплату ЄСВ ( ст. 26 Закону про зайнятість);

— з числа внутрішньо переміщених осіб, можна розраховувати на компенсацію витрат на оплату їх праці, перепідготовку і підвищення кваліфікації ( ст. 241 Закону про зайнятість).

А тепер найголовніше. Оновлена форма № 3-ПН набула чинності з 07.02.2017 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі