Теми статей
Обрати теми

«Перехідні» лікарняні у Звіті з ЄСВ: новий погляд на стару проблему

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Як відобразити у Звіті з ЄСВ різницю між фактичною базою нарахування ЄСВ і мінзарплатою за минулий місяць, яка виникла у зв’язку з нарахуванням «перехідних» лікарняних?
Звіт за ЄСВ, таблиця 6, код типу нарахувань

Проблемні коди

Про те, як відобразити у Звіті з ЄСВ «перехідні» лікарняні, ми з вами говорили зовсім нещодавно*, але знову повертаємося до цієї теми.

* Це було в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 51.

Чому? Уся річ у тому, що наприкінці минулого року абсолютно несподівано програмне забезпечення перестало пропускати з кодом типу нарахувань «13» у графі 10 таблиці 6 різницю між фактичною базою нарахування ЄСВ і мінзарплатою, визначену за попередній місяць у разі нарахування «перехідних» лікарняних. І це при тому, що ні Закон про ЄСВ, ні Порядок № 435** у цій частині не змінилися.

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435.

На місцях пенсійники радили відображати такі ЄСВ-різниці з кодом типу нарахувань «2». Але це:

по-перше, йшло врозріз із роз’ясненнями, представленими ДФСУ на своєму сайті в підкатегорії 301.04.01 ЗІР;

по-друге, загрожувало штрафами за п. 3 ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ;

по-третє, не «в’язалося» з призначенням коду типу нарахувань «2». Адже ЄСВ-різниці із цим кодом слід відображати тільки в разі, якщо вони помилково не були визначені в минулих звітних періодах і їх суми відображають у Звіті за ЄСВ за поточний звітний період.

img 1Тобто коли роботодавець зобов’язаний був виконати вимогу про сплату ЄСВ з «мінімалки», але не зробив цього.

Але у випадку з «перехідними» лікарняними вимога про сплату ЄСВ з «мінімалки» за місяцем, на який припадає початок тимчасової непрацездатності, роботодавці зобов’язані виконувати тільки після того, як буде відомий загальний доход за цей місяць (тобто в місяці нарахування і розподілу лікарняних).

Але якщо код типу нарахувань «2» не підходить, так чому ж програмне забезпечення бракує код «13»?

За роз’ясненнями ми звернулися до контролерів.

Хочете знати, що нам відповіли img 2?

img 3Див. лист ДФСУ від 02.02.2017 р. № 1925/6/99-99-13-02-01-15.

Розпочнемо з головного. Порядок виконання вимоги про сплату ЄСВ з мінзарплати в разі нарахування «перехідних» лікарняних не змінився.

Тобто, як і раніше, якщо загальний доход за звітний місяць вам не відомий у зв’язку з тим, що працівник хворів, а листок непрацездатності не наданий (не закритий лікувальною установою), ЄСВ нараховуємо на фактичну базу нарахування. Пропозицію програмного забезпечення «дотягнути» базу до мінзарплати в місяці початку хвороби ігноруємо img 4!

Після надання листка непрацездатності і нарахування лікарняних їх суми для цілей порівняння з мінзарплатою «розкидаємо» за місяцями, за якими вони нараховані.

Якщо після розподілу лікарняних база нарахування ЄСВ за минулий місяць буде нижчою мінзарплати, встановленої законом на такий місяць, визначаємо різницю між цими величинами і нараховуємо на неї ЄСВ.

Звіт з ЄСВ

Переходимо до солодкого — до Звіту з ЄСВ.

У таблиці 6 Звіту таку різницю, визначену за минулим місяцем, відображаємо окремим рядком з кодом типу нарахувань «13» (!) у графі 10. При цьому щоб програма не забракувала цей рядок, у графі 9 таблиці 6 указуємо такий самий код, як і в рядку із сумою лікарняних (у загальному випадку «29» (!)).

img 5ЄСВ-різницю за минулий місяць, розраховану в поточному місяці у зв’язку з «перехідними» лікарняними, відображаємо в таблиці 6 з кодом типу нарахувань «13» і кодом категорії застрахованої особи «29».

Зверніть увагу: раніше контролери роз’яснювали, що код категорії застрахованої особи в графі 9 за рядком з ЄСВ-різницею, визначеною за минулий місяць, залежить від видів виплат, які ввійшли до бази нарахування такого місяця. Так, якщо, окрім лікарняних, минулого місяця працівникові нараховувалася зарплата, у графі 9 за рядком з ЄСВ-різницею треба було проставляти «1», і тільки якщо зарплати не було (наприклад, працівник хворів увесь місяць) — «29». Чому цей підхід зараз не працює? Історія про це умовчує. Але «маємо те, що маємо».

Отже, якщо треба відобразити ЄСВ-різницю за минулий місяць у зв’язку з наявністю «перехідних» лікарняних, у таблиці 6 Звіту з ЄСВ формуємо окремий рядок, у якому проставляємо, зокрема:

— у графі 8 — податковий номер працівника, за яким визначаємо ЄСВ-різницю;

— у графі 9 — код категорії застрахованої особи, яка отримує лікарняні, — «29»;

— у графі 10 — код типу нарахувань «13»;

— у графі 11 — місяць, за який розраховуєте ЄСВ-різницю;

— у графі 19 — суму ЄСВ-різниці;

— у графі 21 — суму ЄСВ, нарахованого на ЄСВ-різницю.

І не забуваємо про графи 22 — 25!

Важливо! Податківці підтверджують, що «у разі «перехідних» лікарняних тип нарахувань «2» при відображенні ЄСВ-різниці за попередній місяць не застосовується, оскільки її не можна розцінювати як несвоєчасно нараховану».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі