Теми статей
Обрати теми

Дивіденди від єдиноподатника фізособі

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Платник єдиного податку сплачує дивіденди засновникові-фізособі. Чи повинен він подавати декларацію з прибутку? Яку ставку ПДФО застосовувати?
єдиний податок, дивіденди на користь фізосіб, податкова звітність, ПДФО

Уважаємо, подавати декларацію з податку на прибуток не треба. Хоча ситуація і неоднозначна . Так, платники податку на прибуток у додатку АВ відображають у тому числі й виплати дивідендів звичайним фізособам. Але з єдиноподатниками — окрема історія. Згідно з п.п. 1 п. 297.1 ПКУ платниками податку на прибуток вони не є. У тому числі цим підпунктом установлено звільнення від подання звітності з цього податку.

img 1Звітність з податку на прибуток: чи подавати єдиноподатнику?

Обов’язок сплати податку на прибуток виникає у єдиноподатника тільки в тому випадку, коли він повинен сплатити «дивідендний» авансовий внесок за цим податком (згідно з пп. 297.4 і 57.11 ПКУ).

Але при виплаті дивідендів фізособі єдиноподатник не повинен сплачувати авансовий внесок. Відповідно жодним чином до податку на прибуток (і подання декларації) він відношення мати не повинен. У принципі, цю ж логіку можна відстежити і в «зупинених» (з формальних причин) роз’ясненнях податківців у підкатегорії 108.01.05 і категорії 108.05 ЗІР. У них про подання декларації податківці говорили в контексті не лише виплати дивідендів, але і сплати «дивідендного» авансового внеску.

img 2Яку ставку ПДФО застосовувати при нарахуванні дивідендів у 2017 році: 9 або 18 %?

Додамо* ясності. Основна ставка обкладення ПДФО встановлена п. 167.1 ПКУ і складає 18 %. Але ставки обкладення пасивних доходів «курирує» п. 167.5 цього Кодексу.

* Це питання ми освітлювали в статті «Виплачуємо дивіденди: важливі моменти» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 8).

Так ось, п.п. 3 п. 76 розд. І Закону № 1797** доповнив ПКУ новим п.п. 167.5.4, що встановлює половинний розмір ставки, встановленої в п. 167.1, зокрема, для доходів у вигляді дивідендів, нарахованих неплатниками податку на прибуток.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» від 21.12.2016 р. № 1797-VIII.

Але в Перехідних положеннях цього Закону його п. 76... сплутали з п. 77, «прив’язавши» дату набуття ним чинності… до дня набуття чинності Законом про «правонаступника» податкової міліції. Тому поки що прогресивна зміна в п. 167.5 ПКУ не набула чинності .

img 3Поки що безпечніше застосовувати ставку 18 %, адже формально норма стосовно 9 % не набула чинності.

Хоча у виданні «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2, с. 23 податківці і пишуть, що вже ввели ставку 9 %, але це навряд чи може бути якою-небудь гарантією .

Ситуацію, потрібно розуміти, повинні виправити. Відповідна спроба реалізована в допрацьованому в лютому законопроекті від 27.11.2014 р. № 0940 (п. 2 розд. ІІ). Але до нього є інші претензії по суті***, які, можливо, не дадуть оперативно реалізувати і цю, поза сумнівом, позитивну поправку .

*** Подробиці знайдете тут: https://buhgalter911.com/news/news-1026668.html.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі