Теми статей
Обрати теми

«Втікачам» від ЄСВ — підприємцям-загальносистемникам присвячується

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
За місяці починаючи з 01.01.2017 р. підприємці-загальносистемники зобов’язані сплачувати ЄСВ, навіть якщо не ведуть діяльність*. Тому багато хто поспішив знятися з держреєстрації ще до Нового року. А що робити тим, хто не встиг? Зніматися з держреєстрації прямо зараз**. Що при цьому врахувати і як порахувати ЄСВ, зараз і розповімо.
ЄСВ-зобов’язалівка, зняття з держреєстрації, останні звіти

* Чому так, ми розповідали в статті «Фізособи-підприємці vs Податкова реформа — 2017» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2).

** Про те, як це зробити, ми розповідали в статті «Біжимо від ЄСВ — ліквідовуємо «сплячого» підприємця» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 51).

Останній ЄСВ: скільки. Якщо держреєстратор зніме вас з реєстрації в січні 2017 року, то ваш останній ЄСВ-платіж буде за січень — 22 % від чистого доходу, але у будь-якому випадку не менше 704 грн. img 1 Візит до держреєстратора відкладете до лютого — доведеться сплатити ЄСВ вже і за січень, і за лютий (мінімум 1408 грн.), і т. д. Час — гроші.

Правда, на горизонті засвітився «промінь надії» img 2. Ні, ЄСВ-зобов’язалівку, на жаль, не відмінять. Але обіцяють звільнити від ЄСВ тих підприємців, у яких немає доходу в I кварталі 2017 року і які подали держреєстраторові форму № 12 до 01.04.2017 р.

Знову ж таки, поки це лише законопроект № 5633***. І то прописано, чесно кажучи, «кострубато» img 3. Але є надія, що його підредагують у процесі розгляду.

*** Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо гарантування прав і законних інтересів суб’єктів малого і середнього підприємництва від 04.01.2017 р. № 5633.

Але який з нього можна зробити висновок? Якщо ви «сплячий» підприємець (отримання доходів не намічається) і не встигли відреагувати на зміни, знімайтеся з держреєстрації зараз. Подавайте держреєстраторові форму № 12 — і чим швидше, тим краще! А ось із сплатою останнього ЄСВ з’являються нюанси.

Можна трохи почекати. Адже:

— навіть якщо законопроект № 5633 і не приймуть, сплатити ЄСВ можна буде й пізніше. Зобов’язання з ЄСВ при цьому не збільшиться, оскільки вже за місяць, що йде за місяцем зняття з держреєстрації, нічого платити не треба — абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ;

— а якщо приймуть, то з’явиться можливість заощадити на сплаті ЄСВ.

img 4Якщо ви знімаєтеся з держреєстрації, але в I кварталі вам надійде дохід, немає сенсу тягнути зі сплатою ЄСВ — вас обіцяне звільнення не торкнеться img 5.

Останній ЄСВ: коли. Отже, зі сплатою останнього ЄСВ можна не квапитися. Але коли ж його все-таки сплатити? Про це нам повідала ДФСУ в листі від 30.12.2016 р. № 41658/7/99-99-13-02-01-17 (ср. ). Останній ЄСВ необхідно сплатити до подання форми № Д5 з типом «ліквідаційна» або в день її подання.

Але в законодавстві немає конкретного терміну подання «ліквідаційної» форми № Д5. Логічно припустити, що її слід подати до початку перевірки з ЄСВ, але не пізніше 09.02.2018 р. (граничний термін подання звичайної форми № Д5 за 2017 рік). А отже, з «ліквідаційною» формою № Д5 і зі сплатою ЄСВ можна потягнути, хоча б доти, доки щось стане зрозуміло із законопроектом № 5633.

Як тільки його приймуть та відповідний закон набуде чинності (сподіваємося, що це все-таки станеться), можна відразу подавати «ліквідаційну» форму № Д5, і ніхто вже не змусить вас платити ЄСВ за I квартал.

Зверніть увагу! Що стосується останньої декларації про доходи, то з нею дещо інша ситуація. Той, хто знімається з держреєстрації починаючи з 01.01.2017 р., її повинен подати впродовж 30 календарних днів після держреєстрації припинення діяльності ( п. 177.11 ПКУ). Але знову ж таки, ЄСВ цей звіт не стосується. Простіше кажучи, навіть якщо ви подасте деку про доходи до того, як приймуть законопроект № 5633, нічого страшного. ЄСВ на її основі не сплачується.

Підприємці-«довгожителі». Хочемо звернути увагу ще на такий момент. Підприємці, які зареєструвалися ще до 01.07.2004 р. і не поміняли свідоцтва про держреєстрацію (тобто дані про них так і не потрапили до Держреєстру), все одно вважаються діючими підприємцями. А значить, ЄСВ-зобов’язалівка стосується і їх img 6! Як відбитися? Треба зніматися з держреєстрації.

А ось тут і каверза. Їх старе свідоцтво про держреєстрацію вже давно «не котирується». Тому, щоб розпрощатися із статусом підприємця, «довгожителям» треба спочатку подати держреєстраторові форму № 13****, а потім знятися з держреєстрації (подати форму № 12****). Інакше накопичуватимуться зобов’язання з ЄСВ img 7.

Доходи з «минулого» життя. Як бути, якщо після зняття з реєстрації вам надійде підприємницький дохід? У такому разі повідомте вашого контрагента, що на момент виплати ви вже не підприємець. Відповідно, як податковий агент він зобов’язаний буде утримати з виплачуваного доходу ПДФО і військовий збір.

img 8А ви звільняєтеся від обов’язку сплачувати ці податки ( ст. 127 ПКУ). Вочевидь, і звітувати по них теж не треба.

Що ж до ЄСВ, то за договорами купівлі-продажу він взагалі не сплачується, а ось якщо з вами розраховуються за роботи (послуги), то ЄСВ зобов’язаний сплатити замовник (за свій рахунок). Ви, знову ж таки, нічого платити не повинні.

І тільки якщо ви отримуєте дохід не від податкового агента (а наприклад, від громадянина чи іноземця), вам треба самостійно сплатити ПДФО і військовий збір — 18 % і 1,5 % від доходу, не зменшеного на суму витрат. Робимо це в загальному випадку на підставі річної деки. ЄСВ не платимо.

img 9Не зловживайте: якщо ви продовжите вести бізнес, незважаючи на зняття з держреєстрації, можете нарватися на штраф 17000 — 34000 грн. з можливою конфіскацією майна img 10 ( п.п. 65.10.8 ПКУ, ст. 164 КУпАП).

Якщо вирішите повернутися... Це не займе багато часу. Подайте держреєстраторові (у тому числі нотаріусу) форму № 10**** (із собою візьміть паспорт і код), почекайте добу — і ви знову у строю img 11. Як тільки держреєстратор зареєструє вас як підприємця, він тут же повідомить про це податківців, і вони зобов’язані будуть поставити вас на облік цього ж дня.

**** Усі ці форми затверджені наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі