Теми статей
Обрати теми

Утікаємо від ЄСВ — ліквідовуємо «сплячого» підприємця

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Ми вже писали про «сюрпризи», які законодавці традиційно готують під ялинку платникам податків1. Один з них зовсім не веселий — зобов’язалівка в частині сплати ЄСВ підприємцями на загальній системі за «збиткові/нульові» місяці. З урахуванням того, що «сплячих» підприємців хоч греблю гати, поспішаємо розібратися в нюансах цього нововведення. У тому числі — як «ухилитися» від сплати ЄСВ-2017.
ФОП, загальна система, немає доходу / збиток, ЄСВ, припинення діяльності

1 Див., зокрема, «Мінзарплата в 3200: що врахувати» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 48).

Атака на «тиху гавань»

Отже, в головних ролях сьогодні:

1) законопроект № 51302. Його вже прийняли 06.12.2016 р. Утім, є кілька «але». Ще потрібно дочекатися:

2 Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 15.09.2016 р. № 5130. Допрацьований. Версія від 03.11.2016 р.

— підпису Президента;

— офіційного тексту документа. Все-таки хоч якась імовірність того, що підсумковий варіант відрізнятиметься від тексту проекту, є. Хоча тут, скоріше, доречніше буде сказати, що «надія помирає останньою» img 1;

— новорічної ночі. Закон набере чинності 01.01.2017 р., так би мовити, під дзенькіт келихів, коли стрілки зійдуться на цифрі 12;

2) підприємці, які в 2017 році (хоча б один день) перебуватимуть на загальній системі оподаткування.

img 2«Ідентифікувати себе» вам буде не важко. Якщо ви не єдиноподатник, значить, ви на загальній системі. Третього не дано. Є діяльність / немає її — неважливо.

Суть проблеми. З урахуванням змін загальносистемник за кожен (!) місяць (його частину) перебування на загальній системі оподаткування повинен заплатити ЄСВ у сумі не менше мінімального страхового внеску. Для того ж січня 2017 року це не менше 704 грн. (22 % від мінзарплати, яка з 01.01.2017 р. підскочить до 3200 грн.). При цьому неважливо:

img 3Аналогічні проблеми у тих, хто діяльність веде, але в певних місяцях спрацював у «0» або «-».

— був у нього цього місяця дохід чи на нього навіть натяку не було;

— є у такого загальносистемника місце роботи чи ні. «Трудові» доходи підприємця жодним чином не кореспондують з його «підприємницьким» оподаткуванням.

Що ж виходить: з нового року більше не буде можливості «безоплатно відсидітися» на загальній системі (не діючи), щоб перечекати якийсь період «спаду» або виждати три роки перед закриттям? На жаль, саме так img 4 (знову ж таки, якщо у результаті ми отримаємо саме таку редакцію Закону).

Як же бути величезній кількості загальносистемників, які зараз не діють?

«І старе й мале»?

Якщо ви пенсіонер за віком або інвалід і отримуєте згідно із законом пенсію або соціальну допомогу, можете зітхнути з полегшенням img 5. Річ у тім, що з 01.01.2017 р. з урахуванням цих же змін від ЄСВ звільнять усіх підприємців, що належать до цих категорій3. Нині же це «фішка» тільки підприємців не єдиному податку.

3 Майте на увазі, що не всі пенсіонери звільнені від ЄСВ, а тільки ті, хто є пенсіонером за віком. Детальніше про це ми розповідали в статті «ППЄПи-пенсіонери vs ЄСВ «за себе» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 42).

Отже, ви можете на загальній системі хоч працювати, хоч не діяти — ЄСВ сплачувати все одно не доведеться. Головне — самому собі за підсумками року помилково не нарахувати ЄСВ до сплати. Інакше пенсійники «посватають» вас у «добровольці» з усіма можливими наслідками4, що з цього випливають.

4 Деталі знайдете в статті «Нова редакція Інструкції зі сплати ЄСВ: для кого є сюрпризи?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 21).

Щоб підтвердити свій пільговий статус, письмово повідомте податківців про те, що ви пенсіонер або інвалід.

img 6З доданням копії довідки МСЕК або пенсійного посвідчення.

«Адью!»

Якщо ви не плануєте в найближчому майбутньому повертатися на бізнес-терени, вихід один — зняття з держреєстрації5. Дот того ж — чим швидше, тим краще. Але потрібно встигнути до Нового року, якщо не хочемо сплачувати ЄСВ «з повітря». Стисло нагадаємо алгоритм дій:

5 Про те, як це зробити, ми писали в статті «Game over, або Як ФОП припинити діяльність» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 6).

1. Для розреєстрації подається (держреєстратору, у тому числі нотаріусу) форма № 12. Якщо подавати її підете особисто, візьміть із собою паспорт і код. Довірена особа (якщо таку покличите на допомогу) повинна подати держреєстратору примірник нотаріально засвідченої довіреності (її нотаріально засвідчену копію).

img 7Форму реєстраційної картки № 12 затверджено наказом № 3268/56.

6 Наказ Мін’юсту «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Якщо вирішите усе надіслати поштою (таке теж можливо), врахуйте, що достовірність підпису заявника на розреєстраційній заяві має бути засвідчено нотаріально.

Електронний спосіб подання документів у цьому випадку недоступний img 8. Це не тішить. Особливо на фоні недавнього «урізання екстериторіальності» реєстраційних дій.

Нагадаємо: зараз «паперова» держреєстрація проводиться незалежно від місця знаходження юр- або фізособи лише в межах області, м. Киева7.

7 Подробиці знайдете в недавній статті «Новації держреєстрації і не лише» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 46).

img 9Повна незалежність від місця знаходження юр- або фізособи збережена лише для держреєстрації на підставі документів, поданих в електронній формі.

2. Чекаєте, поки держреєстратор позбавить вас підприємницького статусу. Це займе не більше доби. Нагадаємо: згідно зі ст. 26 Закону про держреєстрацію8 розгляд документів, поданих для державної реєстрації, щодо юросіб та фізосіб-підприємців здійснюється протягом 24 годин після надходження документів.

8 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Сплата адміністративного збору при цьому не передбачена (не плутати із платою нотаріусу)!

3. У день розреєстрації держреєстратор повідомить податківців про те, що ви вже більше не підприємець ( п. 2 ст. 13 Закону про держреєстрацію).

4. І цього ж дня податківці зобов’язані зняти вас з обліку (п.п. 1 п.п. 11.22 Порядку № 15889). Утім, щоб усе було напевно, краще ще й особисто повідомити їх про те, що ви більше не підприємець. Перевірити, чи зняли вас податківці з обліку, можна за цим посиланням: sfs.gov.ua/businesspartner (увівши свої П. І. Б. та код).

9 Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Далі ви стоятимете у податківців на обліку як особа, яка раніше отримувала доходи від підприємницької діяльності. Така особа зобов’язана закрити усі «хвости» щодо підприємницької діяльності, подати деку за відповідний рік (за рік реєстрації припинення підприємницької діяльності) та провести остаточний розрахунок за нею.

img 10Деку потрібно подати в «підприємницький» строк — не пізніше 09.02.2017 р. (консультація в категорії 135.02 ЗІР). За наступні роки дека подаватиметься лише за наявності на те підстав (нарівні зі звичайними «фізиками»).

У свою чергу податківці в майбутньому ще зможуть прийти до вас з податковою перевіркою підприємницького періоду. Але це потім, а що ж зараз?

А зараз вам потрібно подати річну декларацію про доходи за 2016 рік (строк — не пізніше 09.02.2017 р.). Якщо не було діяльності, подавайте її з прочерками за підприємницькими доходами (зрозуміло, в цьому випадку питання щодо сплати ПДФО та військзбору не стоїть: сплачувати однозначно не потрібно).

Що ж до ЄСВ, то за відсутності діяльності його так само сплачувати теж не доведеться (за 2016 рік). Але незважаючи на це, Звіт за формою № Д5 слід подати (хоча б і з прочерками): за період з 01.01.2016 р. і до дати зняття з держреєстрації ( абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). Конкретний строк подання такого Звіту законодавством не встановлено. Логічно припустити, що його потрібно подати до початку перевірки з ЄСВ, але не пізніше 09.02.2017 р.

img 11Статус форми «ліквідаційна».

Але найбільше в цій ситуації нас цікавить ЄСВ за 2017 рік: чи не змусять сплачувати його? Адже для того, щоб знятися з обліку як платник ЄСВ, підприємцеві обов’язково потрібно пройти перевірку щодо цього внеску ( ч. 1 ст. 5 Закону про ЄСВ). А її навряд чи встигнуть провести до 2017 року.

Поспішаємо вас заспокоїти: щойно фізособа втратить статус підприємця, починаючи із сплати за наступний місяць така необхідність відпаде img 12.

img 13Держреєстратор зареєстрував припинення діяльності — вже за наступний місяць ЄСВ сплачувати не потрібно!

Навіть якщо ЄСВ-перевірка ще не пройшла. Адже останній звітний період у такого підприємця закінчується днем його зняття з держреєстрації ( абз. 5 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ). За наступні періоди-місяці сплачувати нічого не потрібно.

Отже, йому залишиться тільки розрахуватися за ЄСВ за 2016 рік (а якщо діяльність не велася, то і ЄСВ дорівнюватиме нулю). А за 2017 рік нічого сплачувати не доведеться.

А якщо… припинення зареєструвати вийде тільки в січні? За січень заплатити ЄСВ доведеться. Але знову ж таки: тільки за січень, сплачувати його за увесь 2017 рік необхідності не буде!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі