Теми статей
Обрати теми

Код УКТ ЗЕД / код послуг у податковій накладній: продовження

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter 911.com
У минулому номері «Бухгалтер 911» ми вже говорили про коди УКТ ЗЕД і коди послуг в податковій накладній*. Але це був тільки перший «оглядовий» інструктаж. У сьогоднішній статті обговоримо ситуацію, яка зараз склалася з кодуванням товарів/послуг у податковій накладній, а також з’ясуємо, як за УКТ ЗЕД визначити код товару.
податкова накладна, код товарів / код послуг

* Стаття «Кодимо» в податковій накладній: «гарячий» інструктаж» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 3.

Загальна ситуація. Що маємо?

1. Вже можна реєструвати з чотирма цифрами коду УКТ ЗЕД податкові накладні на постачання товарів. Спочатку, нагадаємо, програма не пропускала на реєстрацію податкову накладну, в якій вказувалися тільки 4 цифри коду УКТ ЗЕД (був потрібний увесь код) img 1.

2. По послугах податкові накладні з кодами послуг не реєструються img 2. Справа в тому, що в програмному забезпеченні до «кодової» графи 3 податкової накладної зараз «підв’язаний» тільки УКТ ЗЕД. А ось Класифікатор ДК 016:2010 не підключений.

Але є важлива інформація. З консультації, розміщеної в офіційному виданні податківців — журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори», 2017, № 1-2 (с. 5), випливає, що вимоги щодо вказівки кодів послуг у податковій накладній діятимуть тільки після того, як у форму податкової накладної будуть внесені відповідні зміни! Вважаємо, що незабаром з’явиться і лист від податківців або консультація в ЗІР з аналогічними висновками. Тому, на нашу думку, чекати вже, власне кажучи, нічого і ніколи — можна реєструвати податкові накладні на послуги без кодів. Проблем при цьому не повинно бути ні у замовника, ні у виконавця. Якщо раптом податківці передумають і офіційно ця інформація не підтвердиться — потім можна буде скласти «виправляючий» розрахунок коригування до такої податкової накладної. Важливо! По товарах код УКТ ЗЕД у податковій накладній вказується обов’язково!

img 3Нагадаємо: податкові накладні, складені з 1 по 15 січня 2017 року, можна реєструвати до 31 січня включно, а складені з 16 по 31 січня — до 15 лютого 2017 року (включно).

Звернемо увагу і на такий момент. Навіть якщо податкова накладна на послуги пройшла реєстрацію в Єдиному реєстрі з чотирма знаками коду (таке трапляється), то швидше за все ці коди були підтягнуті не з «потрібного» Класифікатора ДК 016:2010, а з УКТ ЗЕД (нагадаємо: коди в Класифікаторі ДК 016:2010 і УКТ ЗЕД можуть дублюватися). У той же час, враховуючи, що помилки в коді послуг, якщо в іншому податкова накладна не заважає ідентифікувати операцію, не критичні для податкового кредиту ( останній абзац п. 201.10 ПКУ), вважаємо, таку податкову накладну цілком можна приймати і на її основі відображати податковий кредит.

«Cамозведені» / підсумкові

«Компенсуючі» податкові накладні складені на підставі пп. 198.5 і 199.1 ПКУ. Податківці у вищезгаданій консультації в журналі «Вісник. Право знати все про податки і збори» підтвердили, що в таких податкових накладних, що не передбачають постачання товарів, вказувати код УКТ ЗЕД не треба.

img 4Також у цій же консультації сказано, що коди УКТ ЗЕД можна не вказувати в податкових накладних, складених на перевищення бази оподаткування над фактичною ціною постачання.

Щодо підсумкових податкових накладних (з типом причини «11») податківці поки мовчать. Доти, доки податкові накладні пропускатимуться в Єдиному реєстрі без коду УКТ ЗЕД, у підсумкових накладних його можна не вказувати.

Як упізнати код товару за УКТ ЗЕД?

Якщо йдеться про непідакцизний або імпортний товар, тобто про звичайний товар, то:

(1) за кодом УКТ ЗЕД можна звернутися до постачальника

(2) або визначати його самостійно. Хоча зробити це буває не завжди просто навіть у межах перших чотирьох цифр img 5.

Виробники товару, яким складно, зважаючи на особливості товару, визначити код УКТ ЗЕД на той або інший товар самостійно, можуть звернутися в Торгово-промислову палату України. Але послуга з визначення коду платна.

img 6Вартість послуги — від 540 грн. з ПДВ за (!) 1 найменування продукції (залежно від складності класифікації). Терміни виконання роботи — 4-5 днів.

Правда, поки незрозуміло, що матиметься на увазі під помилками в коді. Припустимо, при реєстрації податкових накладних і порівнюватиметься відповідність коду та номенклатури товарів. Але це можливо, якщо йдеться про простий товар. А якщо це товар, який, на перший погляд, можна віднести до двох і більше товарних позицій? Чи будуть податківці досконально перевіряти правильність визначення коду, враховуючи те, що, по-перше, правильність коду має значення саме для митного оформлення, а по-друге, податківцям він потрібний тільки для відстежування товару на «вході» і «виході». Та і чи в компетенції податківців визначати достовірність коду УКТ ЗЕД?

Як самостійно визначити код?

У цьому вам допоможуть:

Закон України «Про Митний тариф України» від 19.09.2013 р. № 584-VII;

Основні правила інтерпретації УКТ ЗЕД (наведені у вищеназваному Законі);

пояснення № 401**;

** Пояснення до Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, затверджені наказом ДФСУ від 09.06.2015 р. № 401.

Методичні рекомендації щодо класифікації окремих товарів згідно з вимогами УКТ ЗЕД, наведені в листі Міндоходів від 26.03.2014 р. № 6983/7/99-99-24-02-03-17.

img 7Ще раз зауважимо: щодо вітчизняних/непідакцизних товарів код УКТ ЗЕД достатньо визначити на рівні перших чотирьох цифр.

Для визначення коду треба мати в розпорядженні таку інформацію:

— що є товаром;

— з яких матеріалів він виготовлений;

— для чого і в якому вигляді його використовують;

— чи можливо його класифікувати ще й за іншим кодом?

Основними критеріями визначення коду УКТ ЗЕД слугують (1) матеріал або матеріали, з яких виготовлено товар, і (2) функції, які виконує товар.

Наприклад, треба знайти код УКТ ЗЕД на картопляні чіпси. Це готовий харчовий продукт. Відповідно логічно шукати код в розділі IV «Готові харчові продукти» УКТ ЗЕД, а не, наприклад, в розділі II «Продукти рослинного походження».

img 8Але треба звертати увагу не лише на назву розділів, але і на пояснення до цих розділів. Адже для юридичних цілей класифікація товарів робиться виходячи з назв товарних позицій і відповідних приміток до розділів і груп.

І в поясненнях № 401 до тієї ж товарної позиції 1105 (розділ II) вказано, що до цієї товарної позиції не належать продукти, які в результаті додавання інших речовин отримали статус готових картопляних виробів. Що ще раз підтверджує: шукати код на картопляні чіпси треба в розділі IV «Готові харчові продукти». У цьому розділі найбільше підходить група 20 «Продукти переробки овочів, плодів, горіхів або інших частин рослин», а з цієї групи для картопляних чіпсів підходить товарна позиція «2005».

Постачання некомплектного або незавершеного виробу. Згідно з «Правилом 2(а)» Основних правил інтерпретації УКТ ЗЕД будь-яке посилання в найменуванні товарної позиції на який-небудь виріб стосується також некомплектного або незавершеного виробу, за умови, що він має основну властивість комплектного виробу.

img 9Наприклад, комплект частин транспортного засобу, який містить усі частини, необхідні для зборки транспортного засобу, класифікується як транспортний засіб.

Товари складаються з більшої кількості компонентів, ніж вказано в товарній позиції. У цьому випадку керуємося «Правилом 2(b)». Згідно з ним будь-яке посилання в назві товарної позиції на будь-який матеріал або речовину стосується також сумішей або сполук цього матеріалу чи речовин. Будь-яке посилання на товари з певного матеріалу або речовини розглядається як посилання на товар, який повністю або частково складається з цього матеріалу або речовини.

Якщо товар можна віднести до двох або більше товарних позицій. Його класифікація здійснюється таким чином:

перевага надається тій товарній позиції, в якій товар описується конкретніше порівняно з товарними позиціями, де дається більш загальний його опис («Правило 3(а)»);

— суміші, багатокомпонентні товари, які складаються з різних матеріалів або зроблені з різних компонентів, товари, що надходять у продаж в наборах для роздрібної торгівлі, класифікація яких не може здійснюватися згідно з «Правилом 3(а) », повинні класифікуватися за матеріалом або компонентом, що визначає основні властивості цих товарів, за умови, що цей критерій можна застосувати («Правило 3(b)»);

товар, класифікацію якого не можна здійснити відповідно до «Правила 3(a)» або «Правила 3(b)», повинен класифікуватися в товарній позиції з найбільшим порядковим номером серед номерів цих товарних позицій («Правило 3(c)»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі