Теми статей
Обрати теми

Деклараційні news: світлі і темні сторони реформи-2017

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter 911.com
Пропонуємо розглянути зміни, внесені у рамках податкового реформування у статус, штрафи за неподання й інші моменти, пов’язані з податковими деклараціями, розрахунками та (увага!) звітами. Зокрема, із звітом про суму податкових пільг.
адміністрування податків і зборів, податкова звітність

Звіт по пільгах — теж декларація! Розпочнемо з того, що по-новому зазвучало визначення податкової декларації ( п. 46.1 ПКУ). Тепер податкова декларація, розрахунок, звіт (далі — податкова декларація) визначені як документ, який платник податку1 подає контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання. І якщо ця частина залишилася практично незмінною, то далі йде нове застереження: або відображають обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), відносно яких податковим і митним законодавством передбачено звільнення платника податків від обов’язку нарахування і сплати податку та збору.

1 У тому числі відокремлений підрозділ у випадках, визначених ПКУ.

img 1Документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників —фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку2, як і раніше, відповідає поняттю декларації.

2 Тобто Розрахунок за формою № 1ДФ.

«Мораль сей басни такова» img 2: тепер звіт про суми податкових пільг3 також вписується в поняття податкової декларації. І що з того?

3 Форма якого затверджена постановою КМУ «Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг» від 27.12.2010 р. № 1233.

По-перше, тепер на граничні терміни його подання поширюється святково-вихідне перенесення, передбачене п. 49.20 ПКУ (ср. ). Раніше податківці «чіплялися» за те, що такий звіт — не податкова декларація, тому подавати його необхідно завчасно (лист ДПС в м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406).

По-друге, тепер безглуздо сперечатися з можливістю накладення штрафу за п. 120.1 ПКУ за неподання або несвоєчасне подання звіту img 3 (170 грн. — за кожне неподання / несвоєчасне подання, 1020 грн. — за повторне впродовж року притягнення до такої відповідальності).

До цього ДФСУ говорила лише про адмінвідповідальність для посадовців підприємства згідно зі ст. 1631 КУпАП (див. вказаний вище лист + категорію 138.01 ЗІР). Нагадаємо: цією статтею передбачено такі розміри штрафів: від 85 до 170 грн. — за перше порушення; від 170 до 255 грн. — за повторне впродовж року.

img 4І вони нікуди не поділися: тільки тепер до адміністративних санкцій додали ще й фінансові img 5.

Злочин і покарання: нові «горизонти» для «карателів». Якщо вже заговорили про відповідальність, то як не згадати оновлений п. 120.1 ПКУ (штраф за неподання / несвоєчасне подання). Тут дві новини: хороша і погана. Почнемо з хорошої:

1) уточнили, що «караним» проступком не є неподання податкової декларації згідно з п. 49.2 ПКУ. Як ви знаєте, цей пункт зобов’язує подавати декларації, тільки якщо у звітному періоді: (1) виник об’єкт оподаткування або (2) є показники, які підлягають декларуванню;

2) «порадували», що штраф за п. 120.1 ПКУ тепер стосується також іншої звітності, обов’язок подання якої в контролюючі органи передбачений цим Кодексом. Тобто, окрім розширення терміну «податкова декларація», сталося і пряме розширення об’єкта для штрафу — за рахунок іншої звітності згідно з ПКУ.

img 6Звіт про контрольовані операції і документація з трансфертного ціноутворення не є «іншою звітністю». За їх неподання — зовсім інші штрафи ( пп. 120.3 і 120.4 ПКУ).

Фінзвітність — тепер невід’ємна частина декларації. Ні для кого не секрет, що разом із «прибутковою» декларацією подають і фінзвітність. Так от, зміненим п. 46.2 передбачено, що така фінзвітність є (1) додатком до декларації з податку на прибуток і, як і будь-який додаток, (2) її невід’ємною частиною.

img 7Згадка про малі підприємства з п. 46.2 ПКУ, що дозволяло подавати їм фінзвітність тільки з річною декларацією, зникла. Тому такі платники зможуть подавати до ДФС фінзвітність раз на рік, лише якщо застосовують річний період з податку на прибуток.

Але і це ще не все! Те ж саме тепер можна сказати і про звіт неприбутківця4. Тобто, якщо раніше подання фінзвітності разом із таким звітом було справою добровільною, то тепер це — зобов’язалівка img 8.

4 Профспілки, їх об’єднання і організації профспілок такий звіт відтепер подають лише при порушенні п. 133.4 ПКУ.

Передбачили також особливості подання фінзвітності для сільгоспвиробників, які вибрали річний податковий (звітний) період (01.07.х-1 — 30.06.х р.). Вони складають і подають із декларацією фінзвітність за (1) І півріччя минулого звітного року, (2) минулий звітний рік і (3) І півріччя поточного звітного року.

Новий обов’язковий реквізит у податковій декларації. Його поява продиктована оновленим п. 48.3 ПКУ. Це інформація про додатки, які додаються до декларації і є її невід’ємною частиною.

Крім того, доповнили п. 48.4 ПКУ, встановивши, що в окремих випадках5 форма податкової декларації додатково може містити такі обов’язкові реквізити:

5 Коли це відповідає суті податку або збору і є необхідним для його адміністрування.

— дата та номер рішення про включення неприбуткової організації в Реєстр неприбуткових установ та організацій;

— ознака неприбутковості організації;

— повне найменування нерезидента;

— місцезнаходження нерезидента;

— назва та код держави резиденції нерезидента6.

img 9Очевидно, що ці норми прописані під звіт неприбутківця і розрахунки нерезидента6 відповідно.

6 Розрахунок податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складання окремого балансу фінансово-господарської діяльності і розрахунок податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7.

Єдиноподатники: «пустунки» можна не подавати? Окремо прописали (доповнення до абз. 1 п. 49.2 ПКУ), що положення цього пункту стосуються і єдиноподатників. Тобто вони також мають право не подавати податкові декларації, якщо у звітному періоді: (1) не виник об’єкт оподаткування або (2) немає показників, що підлягають декларуванню.

Вірогідно, це повинно змінити ситуацію в кращий бік (не даремно ж законодавець уніс це доповнення!). Адже ви, мабуть, пам’ятаєте: ДФСУ у минулому наполягала на тому, що подавати декларацію єдиноподатник повинен... завжди (категорії 107.08 — для фізосіб-підприємців групи 3 і 108.05 ЗІР — для юросіб групи 3). Тобто навіть якщо перебуває у «сплячці».

На думку ДФСУ, для юросіб групи 3 показником, що підлягає декларуванню, є… «щоквартальне відображення факту неперевищення встановленого обсягу доходу в податковій декларації» img 10.

А ось фізособи-підприємці, які не отримували впродовж звітного періоду доходи і не мали об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, раніше все одно зобов’язані були подавати декларацію. Тільки тому, що вони — єдиноподатники. Але, вважаємо, тепер такому фіскальному підходу з боку контролерів буде покладено кінець.

img 11Щодо юросіб-єдиноподатників, очевидно, навіть таких змін у ПКУ може виявитися мало img 12. Це якщо податківці не відступлять від своєї позиції. До речі, далеко не безперечної.

Розірвано договір про електронну звітність. І наостанок розглянемо ситуацію з поданням звітності у разі, якщо розірвано «електронний» договір. І в цьому аспекті є позитивні «зрушення» img 13. На рівні Кодексу ( п. 49.3) прописали заборону на розірвання електронних договорів в односторонньому порядку. При цьому вона має діяти вже зараз — тобто навіть до внесення змін до форми електронного договору і його переукладення. Тим паче що тепер згідно з п. 49.3 ПКУ єдиною підставою для відмови у прийнятті податкової декларації засобами електронного зв’язку в електронній формі є недійсність електронного цифрового підпису такого платника податків. У тому числі, але не виключно, у зв’язку із закінченням строку дії сертифіката відкритого ключа. Для того щоб бути прийнятою, податкова декларація має відповідати усім вимогам електронного документа і надаватися у форматі, доступному для її технічної обробки.

Якщо ж електронний договір був припинений на законних підставах, платник до складання нового договору має право подавати податкову звітність особисто7 або ж направляти поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення.

7 Або уповноваженою на це особою.

img 14Згадку «Єдиного вікна подання електронної звітності» з ПКУ виключили.

Уточнюючий розрахунок. Окремо прописали, що 3 %-й штраф не застосовують при поданні уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування згідно зі ст. 39 ПКУ. Це важливе і правильне доповнення, але, щоб підпасти під нього, платникові треба укластися до 1 травня року, наступного за звітним.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі