Теми статей
Обрати теми

Проблемний УКТ ЗЕД: запитання щодо «кодування» податкових накладних

Марина Казанова, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter 911.com
Сьогодні пропонуємо вашій увазі чергову добірку відповідей з теми «кодування» податкових накладних. У «послугових» податкових накладних коди послуг поки проставляти не потрібно*. Тому зосередимо увагу на кодах товарів.
код товарів/послуг у податковій накладній

* Про це детальніше — в окремому матеріалі сьогоднішнього номера.

Кількість цифр у коді УКТ ЗЕД

img 1Отримали податкову накладну на вітчизняний товар з 10-значним кодом УКТ ЗЕД. Як потім доводити, що товар український, а не імпортний?

Розпочнемо з того, що ПКУ ( п.п. «і» п. 201.1) визначає тільки мінімальну кількість цифр коду УКТ ЗЕД в податковій накладній для вітчизняного непідакцизного товару — перші чотири цифри (по імпортних і підакцизних товарах код УКТ ЗЕД вказується повністю). А значить, якщо код УКТ ЗЕД на вітчизняний товар вказаний повністю (або проставлено 6-значний чи 8-значний код), помилки точно не буде. Адже платникові надано право вибору: вказувати код на вітчизняний непідакцизний товар повністю або обмежитися тільки першими чотирма цифрами.

Тепер перейдемо до ваших побоювань: чи не вважатимуть податківці товар імпортним, якщо в податковій накладній буде проставлено 10-значний код УКТ ЗЕД?

Вважаємо, що підстав для цього немає. Адже сама по собі кількість цифр у коді — не показник того, що товар є імпортним або вітчизняним (тим більше враховуючи нинішню форму податкової накладної і вимоги до кількості цифр коду УКТ ЗЕД). Як зазначали самі податківці, зокрема в категорії 101.17 ЗІР, щоб перевірити, чи є товар імпортним/вітчизняним, слід дивитися на товаросупровідну документацію до товару, етикетку, маркування товару, його найменування, місцезнаходження виробника (виконавця, продавця).

Тому, якщо у податківців раптом виникнуть запитання, довести «вітчизняність» товару можна буде за товаросупровідними документами.

img 2Отримали податкову накладну на вітчизняний товар з 10-значним кодом УКТ ЗЕД. Чи обов’язково тепер при постачанні цього товару також вказувати 10-значний код?

Якщо є впевненість у тому, що товар не імпортний або не підакцизний, можна обмежитися тільки першими чотирма цифрами коду. Це дозволяє робити п.п. «і» п. 201.1 ПКУ. Швидше за все, податківцям будуть цікаві тільки перші чотири цифри коду і по них (в межах цих цифр) контролюватимуться операції.

Також цілком припустимий і зворотний варіант, коли ви отримали податкову накладну з 4-значним кодом, а при постачанні цього ж товару покупцеві проставили 10-значний код.

Розрахунок коригування

img 3Чи треба вказувати код УКТ ЗЕД у розрахунках коригування, складених починаючи з 01.01.2017 р. до податкових накладних, складених до цієї дати?

До складання розрахунку коригування застосовуються ті ж вимоги, що і до податкової накладної ( п. 21 Порядку № 1307**). Тобто в розрахунках коригування, дата складання яких припадає на 2017 рік, треба вказувати код УКТ ЗЕД на товар. Підтверджує цей висновок і лист ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17.

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

УКТ ЗЕД на нерухомість

img 4Продаємо об’єкт нерухомості. Який код УКТ ЗЕД вказувати?

Для ПДВ, з точки зору ПКУ, об’єкт нерухомості — це товар ( п.п. 14.1.191 ПКУ). Але враховуючи, що УКТ ЗЕД призначена для митного оформлення товарів, на нерухомість в УКТ ЗЕД коду немає.

Хіба що в Класифікаторі послуг ДК 016:2010 є код 68.10 «Продаж і купівля нерухомості», але зараз податкові накладні з кодами послуг не реєструються. Тому нічого не залишається, як не вказувати код на нерухомість, посилаючись на його відсутність в УКТ ЗЕД. До появи роз’яснень краще номенклатуру переналаштувати під «послуговий» класифікатор (скажімо, формулювати номенклатуру як «Продаж об’єкта нерухомості, розташованого за адресою...»).

Вплив на постачальника

img 5Як вплинути на постачальника, якщо він не вказує код УКТ ЗЕД у податковій накладній?

Звернемо увагу: по послугах до появи нової форми податкової накладної коди послуг не проставляються. Тому щодо «послугових» податкових накладних без коду ніяких заходів уживати не треба.

А ось якщо не вказано код УКТ ЗЕД на товар, то на постачальника можна подати скаргу — додаток Д8 до ПДВ-декларації ( п. 201.10 ПКУ).

img 6Скаргу можна подавати впродовж 365 к. дн., що йдуть за граничним терміном подання декларації за звітний період, в якому була подана податкова накладна без коду УКТ ЗЕД / з помилковим кодом.

Звичайно ж, така скарга не дасть можливості покупцеві показати податковий кредит. Але на постачальника можуть вплинути податківці. Як мінімум, скарга може стати підставою для запиту податківцями пояснень від постачальника ( п.п. 78.1.9 ПКУ). Що, погодьтеся, малоприємно. Плюс можлива ще і позапланова перевірка постачальника ( п. 201.10 ПКУ). Правда, така перевірка проводиться, якщо постачальник не дасть письмові пояснення на запит податківців. Перевірку можуть провести впродовж 90 к. дн. з дня надходження скарги Д8. Якщо податківці прийдуть на перевірку до постачальника, то можуть застосувати до нього штрафи за п. 1201.3 ПКУ. Так, до 31.12.2017 р. діє звільнення від цих штрафів за помилки в коді УКТ ЗЕД ( п. 351 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Але стосується воно саме помилок у коді УКТ ЗЕД. А ось за його відсутності застосувати штраф можуть.

Впливати на постачальника можна, встановивши в договорі санкції за неналежне оформлення податкових накладних. Зокрема, можна прописати застереження про те, що постачальник зобов’язаний визначити коди УКТ ЗЕД на товар у податковій накладній, а також зобов’язується компенсувати збитки у вигляді втраченого податкового кредиту, якщо податківці позбавлять покупця права на податковий кредит за податковою накладною. Таке застереження дисциплінуватиме постачальника***.

*** Детальніше — у статті «Відповідальність контрагента за нереєстрацію податкових накладних: наскільки вона реальна?» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 49.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі