Теми статей
Обрати теми

Квартальна звітність з екоподатку та рентної плати: вже незабаром

Ольга Сумцова, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter 911.com
Наближаються строки подання квартальної декларації з екоподатку та рентної плати (яка включає і плату за спецводокористування). Саме час нагадати правила подання цих звітів.
екоподаток, рентна плата

Декларація з рентної плати. За якою формою її подавати? У кінці минулого року Мінфін наказом від 07.11.2016 р. № 927 виклав у новій редакції форму Податкової декларації з рентної плати. Проте, враховуючи дату набуття чинності наказом, а також правила введення в дію нових форм звітності, уперше за новою формою треба звітувати:

— місячним платникам — за січень 2017 року;

— квартальним платникам — за I квартал 2017 року.

Місячний звітний період, нагадаємо, застосовують платники рентної плати за користування надрами для видобутку вуглеводневої сировини, користування радіочастотним ресурсом України, а також за транспортування нафти та аміаку територією України.

img 1Платники інших видів ренти звітують щокварталу.

Тобто за IV квартал 2016 року декларація з ренти подається за старою формою (у редакції наказу Мінфіну від 17.08.2015 р. № 719). Подати її треба до 9 лютого 2017 року (включно). Останній день сплати — 17 лютого 2017 року.

Слід врахувати: якщо ви маєте об’єкти оподаткування в адміністративно-територіальних одиницях, підконтрольних різним органам ДФСУ, то вам доведеться подавати окремі декларації з відповідними додатками до кожної податкової інспекції, де ви перебуваєте на обліку як платник певного виду рентної плати.

Декларація з екоподатку. Форма декларації з екоподатку не змінювалася (подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. № 715). Подати її за IV квартал 2016 року треба до 9 лютого 2017 року (включно). Останній день сплати — 17 лютого 2017 року.

Якщо в поточному звітному періоді у вас з якихось причин не було об’єкта оподаткування (ви не здійснювали викиди забруднюючих речовин, не розміщували відходи), то податківці все одно вимагають подавати декларацію з екоподатку, але без додатків щодо відповідного джерела. Принаймні так консультують податківці (категорія 120.05 ЗІР).

До речі, якщо в поточному (2017 році) ви не плануєте здійснювати операції, що є об’єктом оподаткування екоподатком, то треба повідомити про це контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення і скласти заяву про відсутність у звітному році об’єкта обчислення екоподатку ( п. 250.9 ПКУ). Тоді впродовж року декларацію можна буде не подавати. Подається така заява в довільній формі не пізніше граничного строку подання декларації за I квартал того року, в якому у платника відсутній об’єкт оподаткування екологічним податком.

img 2Подавати таку заяву зобов’язані тільки ті суб’єкти господарювання, які раніше вже сплачували екоподаток.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі