Теми статей
Обрати теми

«Компенсуючі» податкові зобов’язання — без податкового кредиту

Адамович Наталія, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Платники, які з «поважних» причин не показали податковий кредит за тими покупками, коли (1) податкова накладна виявилася з помилкою або (2) вона не була зареєстрована, часто ставлять запитання: чи нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання? Податківці видали свій вердикт.
«компенсуючі» податкові зобов’язання з ПДВ

Висновки податківців вельми не радують. Вони стверджують, що незалежно від того, були включені до складу податкового кредиту суми ПДВ з дефектної/незареєстрованої податкової накладної чи ні, «компенсуючі» податкові зобов’язання нараховувати потрібно! img 1 (роз’яснення в категорії 101.06 ЗІР).

Свою відповідь податківці аргументують тим, що в ПКУ не встановлена залежність «компенсуючих» податкових зобов’язань, що нараховуються згідно з п. 198.5 ПКУ, від факту формування податкового кредиту.

Відверто кажучи, прямої ув’язки з фактом формування податкового кредиту і справді в п. 198.5 ПКУ немає.

Проте ПКУ побудований так, що один пункт неодмінно пов’язаний з іншим. І не знайшовши відповіді в самому «компенсуючому» п. 198.5, слід звернутися щонайменше до визначення постачання з п.п. 14.1.191 ПКУ, де в п.п. «в» саме і говориться про випадки з п. 198.5 ПКУ. Так ось, там прямим текстом сказано: «якщо платник податку мав право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту». Отже, говорити про постачання (тобто про нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань) можна, тільки якщо виникло право на податковий кредит.

А це право в платника з’явиться:

1) за помилковою податковою накладною — тільки після її виправлення постачальником;

2) за незареєстрованою податковою накладною — у періоді її реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних (абз. 5 п. 198.6 ПКУ).

Та і технічно нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання без наявної правильної і зареєстрованої податкової накладної буде складно. Адже у зведеній податковій накладній на «компенсуючі» податкові зобов’язання в гр. 2 таблиці Б повинні фігурувати дані про податкову накладну постачальника, на підставі якої платник по праву (!) відобразив податковий кредит.

Інша річ, коли податкова накладна була отримана нормальна і платник сам відклав своє право на податковий кредит.

img 2Тоді «компенсуючі» податкові зобов’язання він зобов’язаний нарахувати відразу.

Що цікаво, податківці раніше, не вдаючись до подробиць про «зв’язки», дозволяли не відображати «компенсуючі» податкові зобов’язання, якщо не виникло право на податковий кредит (листи ДФСУ від 10.06.2016 р. № 10065/5/99-99-15-03-02-16 і від 23.05.2016 р. № 11168/6/99-99-15-03-02-15).

З чого це раптом податківці стали наполягати на «зв’язку»? Невже це чергова фіскальщина, яка тепер змусить покупця нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання навіть за відсутності права на податковий кредит?

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі