Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатна декларація за півріччя: за якою формою?

Михайло Шевчук, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Перша половина непростого року позаду, сезон відпусток — у самому розпалі. Єдиноподатники (як з числа фізосіб-підприємців, так і з бухгалтерського складу юросіб-єдиноподатників) поспішають швидше «відзвітувати і забути» про цей самий єдиний податок. Але ДФСУ не поспішає радувати роз’ясненнями з приводу того, яку форму декларації застосовувати…
єдиний податок, податкова звітність

Розпочнемо з нагадування: у травні Мінфін нарешті-таки спромігся внести зміни у форму податкових декларацій єдиноподатників*. Головна їх суть — упровадження у форму діючих ставок (3 і 5 %) для платників групи 3. Були й інші «точкові» зміни.

* Ми знайомили вас з нововведеннями в матеріалі «До уваги єдиноподатників — upgrade декларації» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 21).

Якщо керуватися правилами п. 46.6 ПКУ, які часто залишаються порожньою формальністю, то вперше звітувати за оновленими формами слід лише починаючи зі:

— звітності за 3 квартали — платникам групи 3 (як з числа фіз-, так і юросіб);

— звітності за 2018 рік — «річним» платникам (груп 1, 2 і 4).

Але якщо з останніми ще можна встигнути все «устаканити», то питання з поданням звітності третьогрупниками — живіші за всіх живих .

img 1Граничний строк подання звітності за півріччя мине в середу, 9 серпня.

«Підігрівається» він ще і тим, що «старі» форми звітності вже зникли з реєстру електронних форм податкових документів** і були замінені новими: ідентифікатори форм — J0103507 — для юросіб групи 3 і F0103306 — для підприємців.

img 2Той же iFin встиг відрапортувати про модернізацію форм ще 20.06.2017 р.

** Реєстр форм звітних документів платників податків юридичних та фізичних осіб для занесення до електронної бази звітних документів ДФС України, розміщений на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/data/material/000/103/154157/Forms n2.htm).

Водночас, як свідчить досвід платників податків, на момент відправлення номера в друк сервер ДФСУ цілком собі нормально приймав звітність, складену за «старою» формою. Надходять обидві квитанції!

Чи обернеться це проблемою, якщо податківці заявлять у майбутньому, що за півріччя потрібно звітувати за новою формою. Вважаємо, що ні.

Так, дійсно, незважаючи на те, що «позитивна» квитанція № 2 засвідчує факт прийняття звітності, податківці переконані в тому, що мають право після її направлення відправити платникові лист про невизнання звітності із зазначенням причин (категорія 135.03 ЗІР)***. Але ось у випадку, що цікавить нас, підстав для таких дій у них не буде. Адже, як ви знаєте, п. 46.6 ПКУ встановлює, що до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набувають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому сталося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що діють до такого визначення.

Тому правда на боці «старих» форм!

*** Цікаву інформацію із цього приводу знайдете в статті «Електронне відправлення декларацій, податкових накладних: нюанси за строками» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 38).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі