Теми статей
Обрати теми

Технічно складні роботи: що з РРО-імунітетом?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Говоритимемо про роботи, після виконання яких у власності замовника зрештою залишаються, зокрема, технічно складні побутові товари, несумісні з РРО-імунітетом.
єдиний податок, РРО, технічно складні побутові товари

На жаль, єдності думок у цьому питанні немає img 1.

Думка податківців. Її носієм img 2 є індивідуальна податкова консультація від 14.06.2017 р. № 637/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК (інше запитання). У ній головне податкове відомство розглянуло виконання договорів підряду з фізособами на виконання робіт з монтажу системи багатоповерхового домофона з використанням матеріалів підприємця-підрядника (!) і його засобів згідно зі ст. 839 ЦКУ.*

img 3Згідно з Переліком № 231* домофони (код УКТ ЗЕД 8517 69 10 00) віднесені до технічно складних побутових товарів.

* Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування реєстраторів розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

Так ось, ДФСУ стверджує, що в цьому випадку необхідно в обов’язковому порядку проводити готівкові розрахунки із застосуванням РРО. Ґрунтується така думка на тому, що «за підсумками проведеної роботи здійснюватиметься розрахунок із замовником як за власне проведені монтажні роботи, так і за устаткування, яке було змонтовано підрядником замовникові».

Але наскільки ця думка безальтернативна?

Думка редакції. Підхід податківців: «стосовно матеріалу укладений договір купівлі-продажу, стосовно ж роботи — договір найму» — не схвалювався навіть серед римських юристів img 4.

Складнощі з кваліфікацією «договір підряду vs договір купівлі-продажу» дійсно є, але повинно йтися про предмет договору. У цьому випадку це буде змонтована, діюча домофонна система на конкретному під’їзді.

Про що сторони домовлялися?

Навряд чи між сторонами був у явній формі укладений змішаний договір купівлі-продажу (домофону) і підряду (ст. 628 ЦКУ).

img 5Якщо все-таки так, то податківці «мають рацію».

Вважаємо, що за бажання можна виписати договір так, щоб це були саме роботи. І відповідно ми мали справу не з «продажем (реалізацією) товарів» з п.п. 14.1.202 ПКУ, а з «продажем результатів робіт (послуг)» з п.п. 14.1.203 ПКУ.

Підсумок. Ситуація неоднозначна, а ризики дуже великі. Тим, хто хотів би залишитися «під дахом» img 6 РРО-імунітету, ми настійно радимо заручитися індивідуальною податковою консультацією із цього приводу. Для аналогії можна навести відповідь з категорії 107.12 ЗІР, де податківці говорять, що заміна масла єдиноподатником у межах надання послуги з техобслуговування транспортного засобу не є його роздрібним продажем.

Не сподобаються висновки податківців — зможете спробувати оскаржити отриману індивідуальну податкову консультацію в судовому порядку (право на це надає п. 53.2 ПКУ).

img 7З тим, що при використанні під час виконання робіт (наданні послуг) технічно складних побутових товарів, придбаних замовником (!), РРО-імунітет не втрачається, погоджується і ДФСУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі