Теми статей
Обрати теми

Зміна статусу роботи: ось так поворот!

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Як краще оформити зміну статусу роботи сумісник ↔ основний працівник?
Звіт з ЄСВ, повідомлення про прийом на роботу

Питання «з бородою». Але нещодавні зміни в «підзаконці» змусили нас поглянути на нього ще раз — з іншого боку. Пояснимо.

На практиці доволі активно застосовуються два варіанти зміни статусу роботи: основний працівник ↔ сумісник. Так, працівника на тому підприємстві, на якому він продовжить працювати, або звільняють з основного місця роботи (з місця роботи за сумісництвом) і приймають у штат за сумісництвом (на основне місце роботи), або переводять з основного місця роботи (за сумісництвом) на роботу за сумісництвом (на основне місце роботи) без звільнення.

Хоча ми і рекомендували вам у своїх консультаціях використовувати варіант прийому/звільнення, більшість роботодавців усе-таки активно користувалися саме варіантом з переведенням. Чому?

img 1Також зупиняти свій вибір на варіанті прийому/звільнення рекомендувало Мінсоцполітики в листах від 22.06.2012 р. № 93/06/187-12 і від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16.

Так простіше img 2. У цьому випадку не розриваються трудові відносини. Тобто не потрібно проводити остаточний розрахунок у день звільнення і направляти податківцям повідомлення про укладення нового трудового договору. Коротше, менше мороки і кадровику, і бухгалтерові.

Але сьогодні ми все-таки закликаємо вас відмовитися від варіанта переведення при зміні статусу роботи. Причина — у таблиці 5 Звіту з ЄСВ і Повідомленні про прийом на роботу. Названі документи в частині відображення інформації про укладення/розірвання трудового договору дублюють один одного. Причому ця інформація «осідає» в одному і тому ж реєстрі — у Держреєстрі загальнообов’язкового державного соцстрахування, який веде Пенсійний фонд. Запам’ятаємо це і рухаємося далі.

У разі застосування варіанта переведення, у таблиці 5 Звіту з ЄСВ переведення працівника із сумісництва на основне місце роботи або навпаки відображається як прийом-звільнення.

img 3Див. консультацію фахівця Пенсійного фонду в «Бухгалтер 911», 2017, № 20.

Але при цьому Повідомлення податківцям не подається, адже трудові відносини не припиняються.

Що в результаті виходить? Невідповідність між даними Звіту з ЄСВ і Повідомлення: у таблиці 5 Звіту з ЄСВ буде відображений прийом на роботу, а Повідомлення не подане. Цю невідповідність може легко виявити Пенсійний фонд і «просигналізувати» про це Даржпраці*. Після цього в Держпраці з’являється підстава з’явитися до вас з інспекційним відвідуванням (див. п.п. 6 п. 5 Порядку держконтролю**). І навряд чи ви будете цьому раді.

* Див. п.п. 81 п. 4 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою КМУ від 23.07.2014 р. № 280.

** Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю, затверджений постановою КМУ від 26.04.2017 р. № 295. Читайте також статтю «На травневі КМУ явив світу порядки трудових перевірок» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 20).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі