Теми статей
Обрати теми

Комп’ютерно-програмно-користувацьке: «обліково-податкова» пробіжка

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Сфера ІТ-індустрії нестримно розвивається, з’являються нові технології. Наприклад, ті ж хмарні сервіси. Але перед бухгалтером виникає запитання: а як це все враховувати? Що є цими технологіями (програмний продукт чи просто послуга), чи потрапляють вони під ПДВ-пільгу? Із цим розберемося в сьогоднішній статті.
комп’ютерні програми, оренда сервера, хмарні сервіси, ПДВ, податок на репатріацію

Придбання комп’ютерної програми

Відразу зауважимо, що далі розглядатимемо найпоширеніший варіант — купівлю програмного забезпечення для використання у власній госпдіяльності без права передачі, тиражування.

«Бухоблікову» сторону придбання комп’ютерних програм ми розглядали в минулому номері журналу*. Нагадаємо, що програми, призначені для «кінцевого використання», Мінфін рекомендує враховувати у складі інших нематеріальних активів (лист Мінфіну від 13.07.2009 р. № 31-34000-20-10/18896), тобто на субрахунку 127.

* Стаття «Слідами роз’яснень Мінфіну: облік НМА» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 23).

У податковому обліку такі програми враховуємо у складі нематеріальних активів групи 6 «Інші нематеріальні активи».

img 1Раніше податківці «голосували» за групу 5. Але якраз у нашому випадку, вважаємо, ми маємо справу саме з групою 6.

На замітку! Якщо програмне забезпечення придбали разом з комп’ютером (чи іншим об’єктом основних засобів) і воно «прив’язане до заліза» (тобто без нього об’єкт не може функціонувати), то таке програмне забезпечення враховуємо у складі основного засобу (тобто на рахунку 104 «Машини та устаткування»).

ПДВ. Найперше, що зазначимо: якщо придбане програмне забезпечення призначене для «кінцевого використання», то плата за нього для цілей оподаткування не вважається роялті ( п.п. 14.1.225 ПКУ, УПК № 536**). Такий платіж вважається оплатою вартості програмної продукції (комп’ютерної програми), тобто в цьому випадку діє ПДВ-пільга, передбачена п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ. Тобто така операція звільняється від ПДВ.

** Узагальнююча податкова консультація щодо особливостей оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання програмної продукції, затверджена наказом Міндоходів від 07.10.2013 р. № 536.

img 2Якщо купили в резидента — купівлю відображаємо в ряд. 10.3 ПДВ-декларації.

Якщо купили в нерезидента — ПДВ. Тут насамперед потрібно визначитися, чи буде в принципі об’єкт обкладення ПДВ (чи розташоване місце постачання на території України). Плата за програмне забезпечення «для кінцевого» використання — це плата за послуги (УПК № 536). Місце постачання такої послуги визначається за п.п. «в» п. 186.3 ПКУ — тобто за місцем реєстрації одержувача послуг. Тому це буде оподатковувана операція. Але в цьому випадку також діятиме ПДВ-пільга з п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, тобто така операція звільняється від ПДВ (підтверджують це і податківці — див., наприклад, категорію 101.12 ЗІР, ІПК № 320***).

*** Індивідуальна податкова консультація ДФСУ від 24.05.2017 р. № 320/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

img 3Відображати в ПДВ-декларації купівлю таких послуг у нерезидента і реєструвати на самого себе податкову накладну в цьому випадку, вважаємо, не потрібно img 4.

Якщо купили в нерезидента — податок на репатріацію. Знову ж таки, оскільки постачання програмної продукції для «кінцевого споживання» — не роялті, а плата за товари/послуги, то на підставі п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ податок на репатріацію в цьому випадку не утримується. І головне, що погоджуються з цим і податківці (див. ІПК № 320, лист ДФСУ від 28.09.2016 р. № 21036/6/99-99-15-02-02-15) img 5.

Послуги техпідтримки

Пару слів скажемо про сьогоднішні віяння фіскалів стосовно обкладення ПДВ послуг техпідтримки. Знову ж таки йдеться про послуги техпідтримки програм, призначених для «кінцевого використання». Податківці вважають (див., наприклад, ІПК № 320), що якщо послуги з техпідтримки передбачені умовами ліцензійного договору і при цьому вони:

— передбачають будь-які зміни в програмній продукції (оновлення, модернізація, виправлення помилок) — то вони повинні розцінюватися як постачання окремих елементів продукції. Відповідно в цьому випадку такі послуги підпадатимуть під ПДВ-пільгу з п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, тобто звільняються від ПДВ;

img 6У бухобліку вони включаються до складу витрат періоду (чи витрат майбутніх періодів — якщо послуги оплачуються за декілька періодів уперед) залежно від напряму використання.

— не передбачають будь-яких змін у програмній продукції (наприклад, навчання роботи з програмою, встановлення програми) — то операції з постачання таких послуг обкладаються ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %. Зазначимо, що такі послуги можна розглядати як послуги у сфері інформатизації. Тому якщо їх постачає нерезидент — місце постачання таких послуг розташовуватиметься на території України ( п.п. «в» п. 186.3 ПКУ), тобто така операція також обкладатиметься ПДВ за ставкою 20 %. Одержувач таких послуг — платник ПДВ повинен буде виписати «на себе» і зареєструвати податкову накладну (показавши зобов’язання за ряд. 6 ПДВ-декларації і податковий кредит за ряд. 13). При цьому нарахувати ПДВ у такому випадку повинні і неплатники ПДВ — подавши Розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих одержувачем послуг — не платником ПДВ, що постачаються нерезидентом, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21 (далі — «Нерезидентський розрахунок з ПДВ»).

Податок на репатріацію в цьому випадку утримувати не потрібно. Адже це плата за товари/послуги (тобто спрацьовує п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ).

Послуга виділеного сервера

Вікіпедія визначає виділений сервер як вид хостингу, при якому клієнтові цілком надається сервер — окрема фізична машина.

img 7Можлива ще й оренда віртуального сервера (але про цей вид послуги розповімо нижче, оскільки вона має інші особливості в оподаткуванні).

ПДВ. Клієнт отримує в користування устаткування — фізичний об’єкт. Тому така операція — це послуга оренди рухомого майна (лист ДФСУ від 29.06.2016 р. № 14156/6/99-99-15-03-02-15).

А раз це оренда рухомого майна, то це «накладає відбиток» і на порядок оподаткування подібних операцій. Зрозуміло, що тут жодної «ІТ-пільги» з ПДВ, передбаченої п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ, не буде. Адже тут — послуги оренди. Тому якщо послугу надає резидент, то ця операція обкладатиметься ПДВ на загальних підставах, тобто за ставкою 20 %.

img 8У бухобліку — це будуть витрати періоду (адміністративні, збутові або загальновиробничі).

Якщо послугу з оренди виділеного сервера надає нерезидент ПДВ. Оскільки це операція оренди, місце її постачання визначається згідно з п.п. «г» п. 186 ПКУ (послуги оренди) — за місцем реєстрації одержувача послуг. Тобто це буде ПДВ-оподатковувана операція. Нарахування ПДВ-зобов’язань необхідно проводити незалежно від того, є одержувач платником ПДВ чи ні. Одержувачеві послуг — платникові ПДВ потрібно буде виписати самому собі податкову накладну (з кодом 77.33) і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Неплатники — подають «Нерезидентський розрахунок з ПДВ» (подається тільки за той звітний період (календарний місяць), у якому такі послуги отримані).

Якщо послугу з оренди виділеного сервера надає нерезидент податок на репатріацію. Оскільки йдеться про оренду, то платежі за послугу виділеного сервера прирівнюються до орендних. А орендні платежі є тим видом доходу, при виплаті якого підприємство-резидент зобов’язане утримати податок на репатріацію, якщо інше не встановлене міжнародним договором з країною нерезидента ( п.п. «г» п.п. 141.4.1 ПКУ). Ставка податку — 15 %.

На тому, що при виплаті доходу нерезиденту у вигляді плати за виділений сервер потрібно утримати податок на репатріацію, наполягають і податківці (лист ДФСУ від 28.03.2017 р. № 6312/6/99-99-15-02-02-15).

img 9Утримувати податок на репатріацію зобов’язані і єдиноподатники (потрібно подати декларацію з прибутку із заповненим ряд. 23 і додатком ПН).

Виділення віртуального сервера, веб-хостинг

Розпочнемо з розшифровки понять.

Веб-хостинг. У чинному законодавстві України відсутнє визначення веб-хостингу. Але є згадка про нього в класі 63.11 КВЕД — послуги у сфері інформатизації. Зазвичай на практиці послуга «віртуального» хостингу передбачає надання місця/дискового простору на сервері.

Віртуальний виділений сервер — це сервіс хостинг-провайдера, який дозволяє надати користувачеві практично повноцінний сервер, що мало чим відрізняється від традиційного фізичного. Але тут немає надання «фізичного» об’єкта.

ПДВ. Оскільки в цьому випадку надається лише певне місце на сервері або віртуальний сервер, то це не операція оренди. Це не що інше, як послуги у сфері інформатизації. Причому податківці наполягають на тому, що ПДВ-пільги ( п. 261 підрозд. 2 розд. XX ПКУ) в цьому випадку не буде. Тобто ці послуги обкладаються ПДВ за ставкою 20 %.

img 10У бухобліку такі послуги — витрати періоду (чи витрати майбутніх періодів — якщо послуги оплачуються за декілька періодів уперед) залежно від напряму використання.

А якщо послугу надає нерезидент? Місце постачання послуг інформатизації визначається за місцем реєстрації замовника ( п.п. «в» п. 186.3 ПКУ). Тобто послуга обкладається ПДВ на загальних підставах. Тому покупцеві таких послуг — платникові ПДВ доведеться самому собі виписати податкову накладну і зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. У тому числі нарахувати ПДВ повинен і неплатник ПДВ (без виписки податкової накладної, але з поданням «Нерезидентського розрахунку з ПДВ»).

Податок на репатріацію. А ось із податком на репатріацію не все так гладко img 11. «За законом», оскільки йдеться про послугу інформатизації, податок на репатріацію при виплаті доходу нерезидентові утримувати не потрібно — адже мова йде про оплату за товари/послуги і спрацьовує «звільняючий» п.п. «й» п.п. 141.4.1 ПКУ.

Але ось податківці, на жаль, навіть веб-хостинг і послугу виділеного віртуального сервера дуже часто прирівнюють до оренди img 12 (див., наприклад, лист ГУ ДФС у м. Київ від 24.03.2017 р. № 6253/10/26-15-12-05-11). І відповідно вимагають утримувати податок на репатріацію, як із доходу у вигляді орендного платежу img 13.

Цілком можливо, оренда тут убачається податківцями внаслідок того, що дуже часто в договорі послуги того ж веб-хостингу формулюють як «оренда місця/частини дискового простору».

img 14Тому якщо не хочете утримувати податок на репатріацію, у договорі краще уникати згадок про оренду.

Хмарні сервіси

Вони є по суті правом доступу до користування певною програмою на сайті. Сама програма розташовується на видаленому сервері в Інтернеті (у хмарі). А користувач отримує лише право доступу до цієї програми. При цьому ні сам екземпляр програми, ні виняткові права на цю програму до замовника не переходять.

Тому є підстави розглядати хмарні сервіси як послуги у сфері інформатизації. Хоча податківці розцінюють їх як телекомунікаційні послуги (лист від 10.04.2015 р. № 7695/6/99-99-19-03-02-15). Обкладаються такі послуги за ставкою 20 %.

Місце постачання послуги визначається за місцем реєстрації замовника. Відповідно якщо її надаватиме нерезидент — вона теж обкладатиметься ПДВ за ставкою 20 %.

Податок на репатріацію при виплаті доходу нерезиденту не утримується (оскільки це плата за товари/послуги).

При цьому зазначимо, що в Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку дещо інша точка зору на «природу» хмарних сервісів. Так, у листі від 13.02.2017 р. № 04-21/13-74(34081) вони вказували, що в разі надання хмарних послуг плату за користування такими сервісами з метою оподаткування потрібно розглядати як роялті img 15. Але із цим не можна погодитися. Адже, по суті, при використанні хмарних сервісів відбувається «кінцеве використання» програмного продукту, яке згідно з п.п. 14.1.225 ПКУ не визнається роялті. Тому висновки Комітету виглядають дещо дивно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі