Теми статей
Обрати теми

Неприбутковий звіт оновлюється раз на рік!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Саме з такою періодичністю останні 2 роки оновлюється звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації (далі — неприбутковий звіт). Але якщо минулого року ми говорили про прийняття принципово нового документа* (до того був податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій), то тепер ідеться про виклад його в новій редакції. Розбираємося в поправках!
неприбуткові підприємства, установи та організації, звітність

* Більше подробиць знайдете в статті «Нарешті дочекалися: зустрічаємо форму «неприбуткового» звіту» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 32.

Слідом за прибутковою декларацією (якій був присвячений окремий матеріал минулого випуску) оновився і неприбутковий звіт. Спасибі за це потрібно сказати Мінфіну і його наказу № 469**. Набув чинності цей документ 20.06.2017 р. (після публікації в бюлетені «Офіційний вісник України», 2017, № 48).

** Наказ Мінфіну «Про затвердження змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 28.04.2017 р. № 469.

Що нового в оновленому звіті? — запитаєте ви. Незважаючи на виклад документа в новій редакції, насправді правки носять «косметичний» характер.

Насамперед звертаємо вашу увагу на те, що усунена «п’ята Ахіллеса» попередньої форми звіту — неоднозначність з визначенням звітного періоду***. Тепер у «шапці» звіту є місце тільки для таких звітних періодів, як «місяць» і «рік». Перший призначений для порушників правил роботи як неприбутківців, а другий — для добросовісних img 1.

*** Детальніше про виникнення проблеми ви могли прочитати в матеріалі «Неприбуткові організації: періодичність подання звіту і не лише» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 17.

У своїх роз’ясненнях ДФСУ ще минулого року визнала непотрібність раніше наявних у «шапці» звіту квартальних періодів (категорія 102.04 ЗІР, лист від 17.10.2016 р. № 33649/7/99-99-15-02-01-17)****. Тепер, як бачимо, за справу взявся і Мінфін, виправивши погрішності безпосередньо в самому звіті.

**** Детальніше про це йшлося в статті «Неприбуткові порушники: як правильно звітувати?» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 44.

Крім того, під лад до солідної ролі фінзвітності їй тепер виділена спеціальна комірка «ФЗ» у полі «Наявність додатків» звіту.

img 2Нагадаємо, що з нового року фінзвітність стала невід’ємною частиною і додатком у тому числі й до неприбуткового звіту згідно з оновленим п. 46.2 ПКУ.

А в наступному полі — «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків — форм фінансової звітності» тепер, по-перше, розкладені на складові фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва і спрощений фінзвіт суб’єкта малого підприємництва. Аналогічні зміни сталися і з податковою декларацією з податку на прибуток.

По-друге, бюджетні установи «плюсувати» в цьому полі будуть у стовпці «Звіт про результати фінансової діяльності», що відповідає виду звіту, який подається ними.

В іншому ж неприбутковий звіт не змінився по суті. Окрім вступної, основної, заключної і службової частини (заповнюваної податківцями), він включає також додатки ГД — для зазначення інформації про гуманітарну допомогу і ВП — для можливості виправлення раніше допущених помилок у звіті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі