Теми статей
Обрати теми

Нарешті дочекалися: зустрічаємо форму «неприбуткового» звіту

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Згадка звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації з’явилася в ПКУ майже рік тому1. Саму ж форму2 довелося чекати до наших днів. І ось урешті-решт вона з’явилася! Тому у нас з вами виник привід для розмови.
неприбуткові підприємства, установи та організації, звітність

1 Завдяки Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII, детальному аналізу якого було присвячено статтю «Трохи сонечка для неприбуткових організацій» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 35).

2 Затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації» від 17.06.2016 р. № 553.

Скажімо так, нічого наднового та незвичного. Незважаючи на його перейменування і деякі перестановки/зміни, за фактом це аналог звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій3, з яким неприбутківці вже були «на короткій».

3 Затверджено наказом Міндоходів «Про затвердження форми та Порядку складання Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій» від 27.01.2014 р. № 85.

Одразу заспокоїмо: тим із них, хто не порушував вимог, що висуваються до них ПКУ, про подання звіту «всередині» року піклуватися не доведеться. ДФСУ погоджується з цим у своїй консультації в категорії 102.04 ЗІР. Причому в тому самому роз’ясненні податківці дають зрозуміти, що подати звіт за підсумками року можна протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

img 1Тобто по-хорошому (якщо ви не порушили правила, що висуваються ПКУ4) про подання звіту доведеться піклуватися нескоро (його потрібно буде подати за 2016 рік не пізніше 1 березня 2017 року).

4 Вам може бути цікавою стаття «Неприбутківцям — подарунок до БУХдня, або Перше знайомство з Порядком ведення Реєстру неприбутківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 31.

Що доведеться відображати в новому звіті? Для відповіді на це запитання визначимося зі структурою форми. Як і раніше, вона складається з самого звіту («шапки» і тіла, а також службової частини, що заповнюється посадовими особами податкової), додатків ГД і ВП. Далі пропонуємо послідовно «пройтися» складовими форми.

Звіт

У шапці в полях «Звітний (податковий) період 20____ року» і «Звітний (податковий) період, що уточнюється 20____ року» зникли згадки періодів, які застосовувалися в 2011 році, що продиктоване невблаганним плином часу.

Ось тільки «незрозумілості», на існування яких ми звертали увагу ще коли наказ був на проектній стадії5, нікуди не поділися ☹.

5 Дивіться матеріал «Неприбуткові організації: періодичність подання звіту і не тільки» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 17).

Так, у полі «Місяць», як свідчить виноска 1, доведеться зазначати номер календарного місяця, в якому порушено вимоги п. 133.4 ПКУ. Запитань немає. А ось що стосується «квартальних» календарних періодів, то тут зазначення виноски 2 подавати «неприбутковий» звіт починаючи зі звітного (податкового) періоду, в якому порушено вимоги п. 133.4 ПКУ, на нашу думку, іде врозріз із самим ПКУ.

img 2З першого дня місяця, що настає за місяцем, в якому вчинено порушення, до 31 грудня податкового (звітного) року неприбутківець зобов’язаний щокварталу подавати до контролюючого органу квартальну фінансову та податкову звітність (з наростаючим підсумком) з податку на прибуток і сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду ( абз. 2 п.п. 133.4.3 ПКУ).

Річ у тім, що абз. 2 п.п. 133.4.3 ПКУ (див. врізку) дає чітко зрозуміти, що в такому разі подавати потрібно звітність з податку на прибуток. Погоджуються з такою думкою і самі податківці (категорія 102.04 ЗІР).

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає фінансову та податкову звітність і сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ для неприбутківців — платників податку на прибуток6.

6 Що це за порядок такий, зрозуміти складно, адже нічого подібного ст. 157 ПКУ, яка регулювала питання неприбутківців у минулі роки, зараз Кодекс не містить.

Виходить, розробники форми вважають, що головний герой нашої статті — «неприбутковий» звіт — у такому разі до кінця року може бути прирівняний до звітності з податку на прибуток?

Виходить, так. Укріплює нас у цій думці і спецполе «Відомості про одночасне подання до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації форм фінансової звітності».

Нагадаємо: про подання фінзвітності податківцям7 у випадку, поки не порушені вимоги ПКУ для неприбутківців, узагалі не йдеться. Згодні з цим і податківці (див. роз’яснення в категорії 102.04 ЗІР).

7 Хто з неприбутківців і коли зобов’язаний подавати фінзвітність до органів статистики, ми розбирали у статті «Актуальні питання неприбуткових організацій: шукаємо відповіді» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 18-19).

Що стосується самого звіту, то його структура змінилася, на нашу думку, на краще, ставши лаконічнішою. Тепер усі неприбутківці (незалежно від їх виду) зазначають усі отримувані доходи в рядку 1 (розшифровуючи в рядках 1.1 — 1.16).

img 3Дроблення доходів, що отримуються неприбутківцем, залежно від виду підприємства, установи та організації, зі звіту зникло (як і з ПКУ ще тоді, коли з нього була виключена ст. 157).

Як наслідок, зникне низка проблем, які раніше мали місце через неможливість «втулити» ті чи інші доходи до рядків частини 1 звіту. Знову ж таки, можливість пояснити логіку своїх дій у доповненні до звіту, що подається згідно з п. 46.4 ПКУ, ніхто не відміняв.

Витрати неприбутківців, здійснені в межах дозволеного, потрібно зазначати загальною сумою в рядку 2, розшифровуючи в рядках 2.1 — 2.6. І тут ступінь деталізації, як розумієте, уже не передбачає розбиття залежно від виду неприбутківців.

Частина ІІ звіту, як і раніше, призначена тільки для неприбутківців, що звернули зі «шляху істинного». Причому оскільки змінилися вимоги самого ПКУ, то й обсяг і зміст такої інформації також змінені відповідним чином.

Окрема частина звіту служить для виправлення помилок. Причому якщо обране подання уточнюючого звіту, то заповненню підлягає виключно ця частина самого звіту. А якщо вибір припав на користь подання додатка ВП, то відповідні дані переносяться до цієї частини з цього додатка.

Додаток ГД

Змінилася назва додатка (тепер він іменується «Інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою»), але не змінилася його суть. Як і раніше, він складається з 5 таблиць, причому і тут не обійшлося без перестановки (помінялися місцями таблиці 4 і 5).

img 4Подавати додаток необхідно в разі здійснення операцій з гуманітарною допомогою (або наявності її залишків).

У таблиці 2 додатка «Отримано гуманітарну допомогу за звітний (податковий) рік» доведеться додатково наводити дані митної декларації, по якій було здійснено ввезення товарів на митну територію України. Якщо конкретніше — дату і номер такої декларації, а також код УКТ ЗЕД товару, наданого як гуманітарна допомога.

Крім того, додаток «обріс» корисними посиланнями, покликаними допомогти з його заповненням.

Так, вони «підказують», що сумарне значення графи 9 розділу 2 цього додатка переноситься до рядка 1.15.2 ГД звіту; сумарне значення графи 8 розділу 3 — до рядка 2.6.2 ГД; а сумарне значення графи 7 розділу 4 — до рядка 3.1 ГД.

В усьому ж іншому ж додаток ГД — практично один в один відповідає своєму прототипу з наказу № 85.

img 5Усе, що було зазначене щодо вказівки інформації про звітний період (і період, що уточнюється) у звіті, справедливо і для обох додатків.

Додаток ВП

Призначення додатка — виправлення помилок, допущених при поданні звіту, не змінилося (ще раз підкреслимо: ідеться про виправлення помилок у складі звітного / нового звітного звіту).

Хоча тепер, виходить, це додаток до нових рядків (а саме 7 — 9) нового звіту, що відобразилося у тому числі в його назві. Додаток, як і раніше, складається з двох таблиць, ось тільки їх зміст змінився.

У таблиці 1 «Урахування помилки(ок) у звітному (податковому) періоді, що настає за періодом, в якому виявлено помилку(и)» доведеться відображати виправлення інформації, несумісної зі статусом неприбутківця. А саме про (1) суму коштів, витрачених не за цільовим призначенням (окремим рядком — про витрачену не за призначенням гуманітарну допомогу) і (2) доходи (прибуток) або їх частину, що були розподілені серед засновників (учасників), членів неприбуткової організації, працівників8, членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Сума цих показників і є об’єктом оподаткування, що відображається в рядку 3 таблиці.

8 Крім оплати їх праці та нарахування ЄСВ.

img 6Спільним з попередньою таблицею 1 є тільки рядок 4 «Податкове зобов’язання», назва якого красномовно говорить сама за себе.

У таблиці 2 відмінностей після порівняння з формою-попередницею менше. Тут, як і раніше, доведеться відображати інформацію про суму штрафу (новий рядок 6), пені (рядок 7). А ось збільшення та зменшення об’єкта оподаткування тепер відображають в одному й тому самому рядку (5-й). Раніше для цього служили різні рядки, причому заповненню підлягав тільки один із них. Про те, що саме в конкретному випадку має місце, просигналізує відповідний знак у рядку 5.

img 7Інформацію про штраф і пеню доведеться наводити, тільки якщо має місце збільшення податкового зобов’язання (у рядку 5 показано додатне значення).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі