Теми статей
Обрати теми

Відособлений підрозділ з РРО: коли потрібна касова книга?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
У цьому питанні стався розворот на 180º, і винен у всьому НБУ, а вірніше, його лист від 21.11.2016 р. № 50-0004/95398, що нещодавно «сплив». Давайте розберемося, чого тепер хоче регулятор!
готівкові розрахунки, касова книга, РРО, КОРО, підрозділи

Головний висновок листа — якщо відособлений підрозділ підприємства, яке здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО і веденням КОРО, здає готівкову виручку (готівку) в банк*, ця операція вимагає оформлення видаткового касового ордера і здійснення відповідного запису в касовій книзі. І, на думку НБУ, навіть якщо такий відособлений підрозділ не здійснює інших операцій, що потребують складання касових ордерів, він усе одно повинен вести касову книгу img 1.

* Як самостійно, так і через інкасаторів.

Ґрунтується такий висновок на п. 3.7 Положення № 637**.

** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

img 2Видачу готівки з каси для здачі її в банк згідно з цим пунктом оформляють видатковими касовими ордерами з відображенням такої операції в касовій книзі.

З чого це НБУ вирішив зайняти таку позицію? У Положення № 637 змін вже давно не вносили (п. 3.7 там був і раніше, причому в незмінному вигляді з 01.09.2013 р.).

Інша справа, що раніше регулятор при вирішенні цього питання віддавав перевагу абз. 4 п. 4.2 Положення № 637 (ср. ). Той установлює, що відособлені підрозділи підприємств, які здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК і веденням КОРО, але не проводять операцій з прийому (видачі) готівки за касовими ордерами, касової книги не ведуть. Зокрема, НБУ озвучував таку думку в листі від 30.04.2013 р. № 11-117/1518/5387.

img 3На користь саме такої позиції грають також досі чинні роз’яснення ДФСУ в категоріях 109.15 і 109.16 ЗІР.

Ми також вважаємо абз. 4 п. 4.2 Положення № 637 спеціальним стосовно п. 3.7. Але нову позицію НБУ треба щонайменше взяти до відома.

Відзначте, що в разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбутковуванням готівки згідно з абз. 3 п. 2.6 Положення № 637 є здійснення обліку вказаних готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень до КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО. Водночас контролери мають альтернативну думку. Мовляв, у КОРО само собою, але потрібно ще й у касовій книзі. Якщо тільки в КОРО — це несвоєчасне оприбутковування. До речі, дуже штрафонебезпечне img 4.

img 5Так, позиція спірна, але проблеми можуть бути img 6.

Тепер що стосується відособлених підрозділів, що застосовують РРО і ведуть КОРО, які здають готівкову виручку (готівку) в касу підприємства-юрособи, не здійснюючи інших операцій, що потребують складання касових ордерів. Вони можуть здавати готівку без оформлення видаткового касового ордера і відповідно не зобов’язані вести касову книгу. Хоч комусь пощастило img 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі