Теми статей
Обрати теми

Припинення підприємця: нестандартні ситуації

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Сьогодні розглянемо дві ситуації: 1) перехід зі спрощеної на загальну систему і припинення діяльності: як відзвітувати; 2) зняття з держреєстрації єдиноподатника, а потім — нова реєстрація й спрощенка: коли можна?
остання дека про доходи, повернення на спрощенку після ліквідації

Спрощенка → Загальна система → END. Не раз уже було зазначено, що з 01.01.2017 р. в ПКУ з’явилася нова вимога. Для загальносистемників, і тільки. Знявся з держреєстрації — подай останню декларацію про доходи впродовж 30 календарних днів із дня припинення ( абз. 2 і 3 п. 177.11 ПКУ). Нібито все зрозуміло img 1.

Водночас «жив-здоров» п.п. 177.5.2 ПКУ, який вимагає при потраплянні до загальної системи (у тому числі при переході зі спрощенки) подавати деку про доходи за перший квартал роботи на загальній системі. Термін стандартний — упродовж 40 календарних днів після закінчення кварталу.

Запитання: якщо із січня підприємець «перебіг» з єдиного податку на загальну систему, а в березні знявся з держреєстрації, як звітувати? Подавати одну деку (ліквідаційну за п. 177.11 ПКУ), дві (ліквідаційну і за I квартал за п.п. 177.5.2 ПКУ) чи взагалі три (ліквідаційну, за I квартал і річну за п. 177.11 ПКУ)?

Вважаємо, подається одна-єдина дека — у 30-денний термін (за абз. 2 і 3 п. 177.11 ПКУ). Річна і квартальна при цьому автоматично відпадають img 2. Чому?

У п. 177.11 ПКУ сказано: якщо підприємець знімається з держреєстрації, то останнім (!) звітним періодом у нього є період з 1 січня до останнього дня календарного місяця, у якому він «знявся» (у нашому прикладі — з 01.01 по 31.03.2017 р.). За цей період і подаємо декларацію.

Оскільки цей період є останнім, то ані норма про річне декларування, ані норма про квартальне декларування нас уже не стосуються.

Зрозуміло, що якби підприємець припинив діяльність у другому кварталі, то потрібно було б подати і деку за перший квартал (він же перший квартал роботи на загальній системі) в «загальний» термін і останню деку («наростаючим» підсумком) за абз. 2 і 3 п. 177.11 ПКУ в 30-денний термін.

img 3У такому разі немає «конфлікту» між нормами п.п. 177.5.2 ПКУ і абз. 2 та 3 п. 177.11 ПКУ.

Спрощенка → END → Спрощенка. Якщо ви працювали на спрощенці у 2016 році, у тому ж році знялися з держреєстрації, а у 2017 році маєте намір знову зареєструватися і стати єдиноподатником — no problem. Відмовити вам у спрощенці податківці можуть тільки у випадках, описаних в п. 299.6 ПКУ (там, до речі, про перевірки при знятті з держреєстрації — ані слова img 4).

img 5При цьому доходи за минулий рік беруть участь у порівняльних розрахунках ( п.п. 298.1.4 ПКУ).

Це підтверджує і сама ДФСУ в категорії 107.12 ЗІР: підприємець може повернутися на спрощенку з 1 січня року, що йде за роком зняття з держреєстрації, за умови відповідності вимогам ПКУ img 6.

Але врахуйте: якщо ви були спрощенцем у поточному, 2017 році, знялися з держреєстрації, а тепер хочете знову зареєструватися і «встрибнути» на спрощенку, вам це не вдасться img 7.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі