Теми статей
Обрати теми

Невиробничі основні засоби: у 2017 рік з новими коригуваннями

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Зміни в обліку податку на прибуток торкнулися і невиробничих основних засобів. У світлі глобальних нововведень ці могли відійти на другий план, але запевняємо — вони заслуговують на вашу увагу. Чому — дізнаєтеся із цієї статті.
основні засоби, коригування, податковий і бухоблік

Ці зміни цікавитимуть насамперед платників, що відображають коригування з податку на прибуток. У частині обліку таких об’єктів іншими платниками змін немає — вони, як і раніше, можуть нараховувати за ними амортизацію і відносити її на витрати.

Тепер, власне, до змін. Вони розпочинаються з визначення невиробничих основних засобів. Тепер ними вважають основні засоби, не призначені для використання в господарській діяльності платника податків (до 2017 року до них належали основні засоби, не використовувані в господарській діяльності).

img 1Аналогічно ввели також поняття невиробничих нематеріальних активів.

Тобто, строго кажучи, головну роль при віднесенні об’єкта до невиробничих повинне відігравати його призначення, а не фактичне використання в негосподарській діяльності або тимчасове невикористання в такій діяльності. До речі, останнє ДФСУ раніше вважала достатньою підставою, щоб визнати об’єкт невиробничим (див. лист від 12.03.2016 р. № 5389/6/99-99-19-02-02-15). Чи вирішиться ця проблема з 2017 року — питання відкрите img 2.

При цьому врахуйте: ці зміни жодним чином не зачіпають малоцінних необоротних матеріальних активів. Тому незалежно від того, виробничі вони або ні, відомості по них у податковому і бухгалтерському обліку відповідають один одному. Приємно img 3, що згодні з цим і податківці (лист ДФСУ від 05.02.2016 р. № 2457/6/99-99-19-02-02-15)*.

* Про подробиці ви могли дізнатися зі статті «Малоцінка не входить до складу основних засобів: позитив від ДФСУ» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 14.

Передісторія питання…

До 2017 року в частині невиробничих основних коштів ПКУ було чітко встановлено лише те, що витрати на їх придбання/самостійне виготовлення, ремонт, реконструкцію, модернізацію й інші поліпшення не підлягають амортизації.

img 4Це твердження справедливе і після «поліпшення інвестиційного клімату» img 5.

Чи могло це правило надати відповіді на всі запитання? Звичайно, ні. Зокрема, так і залишилося спірним питання щодо самої необхідності застосування коригувань (як збільшуючих, так і зменшуючих) за такими об’єктами. Зокрема:

— у листі ГУ ДФС у Тернопільській області від 22.04.2016 р. № 678/10/19-00-12-02-28/3971 податківці повідомили, що при продажу таких об’єктів наслідки з податку на прибуток визначаються за правилами бухобліку без коригувань;

— у листі ГУ ДФС у Запорізькій області від 26.05.2016 р. № 1749/10/08-01-12-03-11 дійшли протилежного висновку. При цьому ДФСУ, судячи з усього, схилялася до цього підходу (див. листи від 15.08.2016 р. № 17633/6/99-99-15-02-02-15 і від 08.06.2016 р. № 12660/6/99-99-15-02-02-15).

Такі ж питання виникали і при ліквідації невиробничих основних засобів — адже в бухгалтерському обліку їх залишкова вартість ішла на витрати. Без «збільшуючого» коригування це означало б те, що вартість невиробничих основних засобів зменшить об’єкт з податку на прибуток. Що ж змінилося в цьому питанні з 2017 року?

Оновлені різниці — з 2017 року

Пропонуємо вам ознайомитися з тим, як з 1 січня виглядають норми ст. 138 ПКУ, що встановлюють порядок проведення коригувань, у частині невиробничих основних засобів (а за компанію img 6 і таких же нематеріальних активів). Зробити це найзручніше за допомогою таблиці.

Фінрезультат до оподаткування

Збільшують на суму ( п. 138.1 ПКУ)

Зменшують на суму ( п. 138.2 ПКУ)

залишкової вартості окремого об’єкта невиробничих основних засобів*, визначеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі ліквідації або продажу такого об’єкта

первинної вартості придбання або виготовлення окремого об’єкта невиробничих основних засобів* і витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у тому числі віднесених до витрат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, у разі продажу такого об’єкта невиробничих основних засобів*, але не більше суми доходу (виручки), отриманої від такого продажу

витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів*, віднесених до витрат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ

* Чи невиробничих нематеріальних активів.

Далі розкладемо «по поличках» img 7 наведені коригування.

Різниці при ремонтах і поліпшеннях

Це принципово нова різниця, адже йдеться і про ті витрати, які в бухобліку віднесені до складу поточних (згідно з п. 15 П(С)БО 7).

img 8До нового року такі витрати тихо-мирно собі жили за правилами бухобліку. Жодних різниць у їх частині (у тому числі за невиробничими об’єктами) не було.

І що ж це виходить? Тепер ремонт невиробничого об’єкта в податковому обліку не зіграє img 9. Адже суму витрачених коштів доведеться «викошувати» з фінрезультату до оподаткування згідно з абз. 6 п. 138.1 ПКУ.

Чи є якийсь «компенсатор» такої втрати (у вигляді зменшуючого коригування)? Можливо, але застосовується він при одночасному дотриманні низки умов ( абз. 5 п. 138.2 ПКУ).

Перша (і найголовніша): об’єкт має бути проданий (не ліквідований).

Друга — дохід від такого продажу повинен покрити первісну вартість об’єкта + капіталізовані витрати на ремонти/поліпшення + «ремонтні» витрати, віднесені до складу витрат періоду.

img 10Якщо друга умова не дотримується (дохід від продажу менший за вказані суми), фінансовий результат до оподаткування зменшується лише в сумі доходу від продажу.

Ще одне важливе питання щодо коригування пов’язане з ремонтами. Якщо допустити, що обидві вказані умови були виконані, то які саме некапіталізовані витрати можна включити до зменшуючого коригування? Формально ця різниця стосується будь-яких ремонтних витрат за невиробничими об’єктами img 11.

Водночас витрати, понесені до 01.01.2017 р., і так зіграли в зменшення фінрезультату до оподаткування. Тому щоб не вийшло небажаного для податківців подвійного зменшення img 12, має сенс при проведенні вказаного коригування враховувати лише ті ремонти, віднесені до складу поточних витрат, які здійснені після 01.01.2017 р. Тобто ті, за якими провели і збільшуюче коригування.

img 13Капіталізовані ж витрати можна компенсувати незалежно від дати їх здійснення (у цій частині немає задвоєння витрат).

Різниці при продажу і ліквідації

Тут є дві паралельні різниці: збільшуюча і зменшуюча.

1. Збільшуюча (тепер передбачена абз. 5 п. 138.1 ПКУ) — аналогічна тій, що діє для виробничих об’єктів. Тобто тій самій, під яку, по-хорошому, підпадали і невиробничі основні засоби до 01.01.2017 р. Вона передбачає збільшення фінрезультату до оподаткування на залишкову вартість об’єкта при його продажу/ліквідації.

2. Зменшуюча різниця передбачена абз. 6 п. 138.2 ПКУ. Її істотні мінуси: (1) вона діє лише при продажу об’єктів img 14 (ліквідація не враховується); (2) її проведення обмежене «межею» — сумою доходу (виручки) від продажу об’єкта.

Ще один мінус усіх згаданих різниць — застосовувати їх потрібно вже за підсумками І кварталу 2017 року, але в додатку РІ до декларації з податку на прибуток рядків, що відповідають їм, поки що немає. Але до цього питання ми повернемося вже ближче до строків подання відповідної податкової звітності img 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі