Теми статей
Обрати теми

Касова книга: строки зберігання і не лише

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Виявляється, не всі питання зі зберігання документів були розглянуті*, тому в цій статті — продовження теми. Зокрема, до вашої уваги — нюанси, пов’язані з веденням і заповненням касової книги.
зберігання і знищення документів, регістри бухобліку

* «Зав’язка» — у статтях «Знищення первинних та інших документів — з якого моменту можна?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 11) і «Знищення документів: нюанси для фізосіб-підприємців і не лише» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 13).

img 1Скільки зберігати касову книгу, якщо перевірки не було? У Переліку № 578/5** вказано 3 роки, але незрозуміле посилання на ст. 186 img 2.

** Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.2012 р. № 578/5.

Про строки зберігання. У п. «г» ст. 352 Переліку № 578/5 строк зберігання касових книг у загальному випадку визначений як 3 роки. Але з урахуванням приміток до ст. 186 цього ж Переліку.

Їх дві, і вони такі:

«1 — За умови завершення перевірки державними податковими органами з питань дотримання податкового законодавства <...>.

2 — Документи, які містять інформацію про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, — 5 років».

Перша примітка якраз таки і стосується випадків, коли касові книги не були розглянуті перевіркою. Тобто універсальна рекомендація — безпечніше зберігати їх до призначення і закінчення проведення перевірки.

При цьому самі податківці в категорії 109.15 ЗІР вказують, що після закінчення календарного року касова книга, яка велася на паперових носіях, зберігається на підприємстві впродовж 36 календарних місяців. Причому без усяких зауважень стосовно перевірок img 3. Важливо, що зараз у частині перевірок податківці самі в загальному випадку перебувають під 3-річним обмеженням (згідно з оновленим п. 102.1 ПКУ).

Тож після 3 років можна і не чекати «біля моря погоди».

img 4З кожного року нові касові книги не заводили, а продовжували заповнювати старі. Чим це загрожує і як виправити? Можливо, купити нові книги і переписати все за кожен рік?

Про порядок ведення. Питання більш ніж дискусійне. У категорії 109.15 ЗІР податківці говорять, що потрібно заводити нові касові книги з початку кожного року. Аргументують вони це тим, що в самій формі*** написано «Касова книга на 20____ р.».

*** Затверджена постановою Правління НБУ «Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 29.04.2009 р. № 252.

При цьому якщо в касовій книзі залишилися незаповнені сторінки (порожні), то на таких сторінках проставляють прочерки або на першій порожній сторінці ставлять дату закінчення книги і завіряють підписами керівника і головного бухгалтера підприємства.

Водночас ми не вважаємо порушенням, якщо власноруч продовжити строк касової книги — дописати ще один рік і вести її далі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі