Теми статей
Обрати теми

Звітуєш віддалено? Підписуй електронно!

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Наш читач вирішив подавати електронні звіти й отримав для цього у ПриватБанку два електронні підписи: один — для фізособи, другий — для підприємця. Яким із них користуватися? Зараз і розберемося.
ЕЦП, підприємець, звітність

Не вдаватимемося до деталей, чим є електронний підпис. Важливо ось що: автентичність поданого вами електронного звіту і той факт, що звіт поданий саме вами, підтверджуються наявністю на ньому цього самого електронного цифрового підпису (далі — ЕЦП).

Що стосується підприємця, то його подвійний статус (одночасно і громадянин, і суб’єкт господарювання) дозволяє мати відразу два ЕЦП: оформлений на нього як на звичайного громадянина й оформлений на нього ж як на підприємця.

У зв’язку з чим підприємці запитують:

— якщо в мене є ЕЦП, оформлений на громадянина, чи можу я підписати ним «підприємницькі» звіти (наприклад, декларацію єдиноподатника, декларацію про доходи загальносистемника, форму № Д5 тощо)? Відповідь: ні!

— якщо в мене є ЕЦП, оформлений на підприємця, чи можу я підписати ним «цивільні» звіти? Відповідь: так!

А тепер детальніше. Що стосується ЕЦП, оформленого на вас як на громадянина, то ним можна користуватися тільки для «цивільних» цілей (наприклад, підписати декларацію про доходи громадянина, е-декларацію, зайти в електронний кабінет платника податків, листуватися тощо).

А ось для «підприємницьких» цілей цей підпис не годиться, оскільки при його оформленні не вказуються відомості про держреєстрацію як підприємця. Адже перш ніж ви почнете подавати звітність в електронному вигляді, вам потрібно буде укласти з податківцями договір про її прийом. Такий договір «працює» лише стосовно підприємців.

Отже, сумнівів немає (і податківці на «гарячій лінії», і працівники ПриватБанку підтверджують img 1): для підписання «підприємницьких» звітів повинен використовуватися саме ЕЦП, який оформлений на підприємця.

Що ж до зворотної ситуації, коли підприємець має намір підписати якийсь «цивільний» документ своїм «підприємницьким» ЕЦП, то київські податківці це допускають (http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/274866.html).

img 2«…підприємець, який отримав посилені сертифікати відкритих ключів, може скористатися цими ключами для надання звітності в електронному вигляді, у тому числі податкової декларації про майновий стан і доходи, як фізична особа.»

А вся справа в тому, що статус фізособи-підприємця ширший, ніж просто статус фізособи. Тому при оформленні ЕЦП на підприємця вказується вся інформація, необхідна і для ідентифікації цієї фізособи як громадянина. Отже, «підприємницький» ЕЦП годиться як заміна «громадянському».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі