Теми статей
Обрати теми

Неповний робочий час: відпускні тонкощі

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Практично на кожному підприємстві є працівники, які працюють на умовах неповного робочого часу. Поточна ситуація, скажімо так, цьому сприяє. На що слід звернути увагу роботодавцеві, надаючи таким працівникам щорічну відпустку і розраховуючи відпускні? Зараз розповімо.
тривалість відпустки, розрахунок відпускних

Нормальна тривалість робочого часу працівника не повинна перевищувати 40 годин на тиждень ( ст. 50 КЗпП). Водночас трудове законодавство припускає можливість установлення працівникам неповного робочого часу шляхом:

зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

зменшення кількості днів роботи (неповний робочий тиждень);

одночасного зменшення кількості годин роботи впродовж робочого дня і кількості днів роботи (поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня).

Зверніть увагу: неповний робочий час може бути встановлений за згодою між працівником і роботодавцем або за ініціативою роботодавця*. Це важливо. Запам’ятаємо — і підемо далі.

* Як установити працівникові неповний робочий час, ми з вами говорили в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 7.

Щорічна відпустка

Щорічна основна відпустка. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників. Тому працюючи неповний робочий день та/або неповний робочий тиждень, працівник має право на щорічну основну відпустку повної (!) тривалості.

img 1Пам’ятайте: мінімальна тривалість щорічної основної відпустки, що надається працівникам за відпрацьований робочий рік, — 24 календарні дні.

Важливо! Час фактичної роботи на умовах неповного робочого часу впродовж робочого року, за який надається відпустка, включається в стаж роботи, що надає право на щорічну основну відпустку, без будь-яких обмежень ( ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки).

Щорічна додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці ( ст. 7 Закону про відпустки) і за особливий характер праці ( ст. 8 цього Закону). Право на такі відпустки мають тільки ті працівники, які фактично зайняті на роботі зі шкідливими і важкими умовами праці або з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників цього виробництва, цеху, професії або посади.

Тобто якщо працівникові встановлений неповний робочий день, наприклад 3 години на день при 8-годинному робочому дні, дні роботи на умовах неповного робочого часу не зараховуватимуться в стаж, який надає право на щорічну додаткову відпустку.

Ну і пару слів про щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці працівникам з ненормованим робочим днем ( п. 2 ст. 8 Закону про відпустки).

Така відпустка не може бути надана працівникам з неповним робочим днем. Водночас право на неї мають працівники, зайняті на умовах неповного робочого тижня.

img 2Ненормований робочий день не може бути встановлений для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Відпускні

Про розрахунок відпускних ми з вами говорили зовсім нещодавно**. Флагманом у цьому питанні є Порядок № 100. І він вимагає, щоб час, упродовж якого працівники згідно з чинним законодавством або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключали з розрахункового періоду.

** Зазирніть у № 17 і № 18-19 журналу «Бухгалтер 911» за цей рік.

На цій підставі дні, коли працівник не працював у зв’язку з установленням йому неповного робочого тижня, виключають з розрахункового періоду при обчисленні середньої заробітної плати для виплати відпускних, якщо:

по-перше, переведення на неповний робочий тиждень було ініційоване роботодавцем на підставі ст. 32 КЗпП;

по-друге, ці дні не були оплачені, наприклад, у зв’язку з відпусткою або тимчасовою непрацездатністю.

Зверніть увагу: виключають тільки робочі дні, які не були відпрацьовані у зв’язку з установленням працівникові неповного робочого тижня.

img 3А ось вихідні дні, що припадають на розрахунковий період, візьмуть участь у розрахунку відпускних.

А якщо працівник сам попросив установити йому неповний робочий тиждень ( ст. 56 КЗпП) або від початку був прийнятий на роботу з таким режимом? У такому разі при розрахунку середньої заробітної плати для оплати відпустки дні, впродовж яких працівник не працював у зв’язку з неповним робочим тижнем, не виключають із розрахункового періоду (лист Мінпраці від 25.05.2009 р. № 294/13/84-09).

А якщо працівник працює на умовах неповного робочого дня? Тоді розраховуйте йому відпускні в загальному порядку. Будь-які особливості для такої ситуації законодавством не передбачені.

Закріпимо сказане на прикладах img 4.

Приклад 1. Працівникові підприємства надають щорічну основну відпустку з 29.05.2017 р. на 24 календарні дні. У розрахунковому періоді (травень 2016 рокуквітень 2017 року) працівник з травня по грудень 2016 року працював у режимі повного робочого тижня. Із січня 2017 року за бажанням працівника він був переведений у режим неповного робочого тижня (3 дні на тиждень — понеділок, вівторок, середа). Заробітна плата працівника за розрахунковий період склала 30000,00 грн.

img 5Неповний робочий тиждень був установлений працівникові за його ініціативою.

У зв’язку з тим, що неповний робочий тиждень був установлений працівникові на його прохання, при обчисленні середньої заробітної плати дні, впродовж яких працівник не працював, не виключаємо з розрахункового періоду.

Тобто в цьому випадку кількість календарних днів розрахункового періоду складе:

365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період.

Розрахуємо середню заробітну плату:

30000,00 : 354 = 84,75 (грн.).

Сума відпускних складе:

84,75 x 24 = 2034,00 (грн.).

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 1, припустимо, що режим неповного робочого тижня був установлений працівникові за ініціативою роботодавця у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці, про що працівнику було повідомлено за два місяці.

img 6Неповний робочий тиждень установлений працівникові за ініціативою роботодавця ( ст. 32 КЗпП).

При визначенні кількості календарних днів розрахункового періоду робочі дні, впродовж яких працівник не працював у зв’язку з установленням йому режиму неповного робочого тижня, виключаємо з розрахункового періоду.

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді складає:

365 - 11 - 34 = 320 (к. дн.),

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період;

34 — кількість робочих днів, упродовж яких працівник не працював у січні — квітні 2017 року (четвер, п’ятниця кожного тижня, при цьому на ці дні ні відпустка, ні хвороба не припадали (тобто вони не були оплачені за середньою)) у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці підприємства.

Розрахуємо середню заробітну плату:

30000,00 : 320 = 93,75 (грн.).

Визначимо суму відпускних:

93,75 x 24 = 2250,00 (грн.).

Приклад 3. Працівник іде в щорічну відпустку з 01.06.2017 р. на 14 календарних днів. Розрахунковий період — червень 2016 року — травень 2017 року. Сума заробітної плати за розрахунковий період склала 42735,00 грн. Із січня по травень 2017 року працівник працював у режимі неповного робочого дня (4 години на день).

img 7Працівник працює на умовах неповного робочого дня.

Оскільки працівник працює на умовах неповного робочого дня, суму відпускних розраховуємо в загальному порядку без будь-яких особливостей.

Визначимо кількість календарних днів у розрахунковому періоді:

365 - 11 = 354 (к. дн.),

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів, що припадають на розрахунковий період.

Розрахуємо середньоденну заробітну плату:

42735,00 : 354 = 120,72 (грн.).

Визначимо суму відпускних:

120,72 х 14 = 1690,08 (грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі