Теми статей
Обрати теми

«Штрафна» різниця: «ложка дьогтю» від Міністерства фінансів

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Не так давно на сторінках журналу ми ставили запитання: Мінфін — він узагалі добрий чи… Що стосується «штрафної» різниці, то він виявився «зубастішим» за ДФСУ. У листі податківців № 4486* Мінфін побачив «ваду». І вимагає від них «спростування». Стосується це ситуації, коли одержувачами неустойок (штрафу, пені) є фізособи-єдиноподатники.
податок на прибуток, різниці, податкова реформа — 2017, звітність

* Лист ДФСУ від 03.03.2017 р. № 4486/6/99-99-15-02-02-15.

Трохи більше місяця тому ми знайомили вас зі «штрафною» різницею**. Нагадаємо, що стосується вона лише високодохідних платників податку на прибуток і малодохідних «добровольців». Сьогоднішня наша розповідь — також виключно для них.

** Стаття «Штрафна» різниця для високодохідників: чи такий страшний біс…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 16).

Так ось, піддавшись загальній тенденції нашого законодавства, різниця з п.п. 140.5.2 ПКУ також не стала ідеальною. У тому сенсі, що є в ній «шорсткості», які можна представити «і так, і сяк».

Дивіться: збільшувати фінрезультат необхідно на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих згідно із цивільним законодавством і цивільно-правовими договорами на користь осіб, що не є платниками податку на прибуток (окрім фізосіб), і «прибутківців-нульовиків».

Так ось, стосовно фізосіб, власне, і виникло запитання: до «виняткових» належать і фізособи-підприємці, у тому числі на єдиному податку? ДФСУ (лист № 4486) спочатку зайняла саме таку позицію!

Але якраз після закінчення граничних строків декларування податку на прибуток за І квартал з’явився лист Мінфіну від 10.04.2017 р. № 11210-09-10/9617, у якому наявні інші висновки img 1.

img 2Головне податкове відомство також відрапортувало про зміну «вектора думки» (лист від 18.04.2017 р. № 9772/7/99-99-15-02-02-17), зробивши посилання на лист Мінфіну.

Новий висновок: винятком з правила, встановленого п.п. 140.5.11 ПКУ, можуть бути тільки фізособи, які є платниками ПДФО. Тобто в тому числі підприємці-загальносистемники. Підприємці-єдиноподатники до «виняткових» не належать. Аргументи, слід зазначити, при цьому наведені вельми сумнівні.

І що тепер? По-перше, краще «налаштуватися» на нове трактування від Мінфіну. Тим більше що податківці вже встигли це зробити.

По-друге, уточнитися з податку на прибуток. Але в цьому випадку в наявності конфлікт інтересів податківців і платників. В ідеалі він повинен вирішуватися на користь останніх. Тому сміливі платники можуть ніяк не реагувати. Але тоді, зрозуміло, доведеться «битися» з податківцями в суді.

Інший важливий висновок листа № 4486 — про відсутність необхідності проводити коригування при нарахуванні податкових штрафів — змінам не піддавався. Але тут і можливості стверджувати зворотне, до загальної радості, немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі