Теми статей
Обрати теми

Умовні коди УКТ ЗЕД: «відколи» обов’язкові?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Ситуація. У січні зареєстрували податкову накладну без коду УКТ ЗЕД, оскільки на товар (об’єкт нерухомості), що постачається, код в УКТ ЗЕД не передбачений. Умовні коди товарів на той момент ще не були опубліковані. Чи вважатиметься дійсною така податкова накладна?
податкова накладна, коди УКТ ЗЕД

Нагадаємо суть проблеми. З 1 січня при постачанні будь-яких товарів у податковій накладній повинен указуватися код УКТ ЗЕД ( п.п. «і» п. 201.1 ПКУ). Але під визначення постачання товарів підпадають і доволі «специфічні» товари, для яких в УКТ ЗЕД коди просто не передбачені. Наприклад, об’єкти нерухомості або «комунальний набір» — вода, електроенергія, пара, газ і т. ін. Тільки згодом у Порядок № 1307* внесли доповнення про те, що податківці повинні опублікувати на своєму офіційному сайті умовні коди товарів, які не передбачені в УКТ ЗЕД.

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Ці умовні коди були опубліковані на сайті ДФСУ 14.03.2017 р. А 28.03.2017 р. в цей перелік був доданий ще й умовний код за програмною продукцією.

img 1Довідник умовних кодів розміщений на головній сторінці веб-порталу ДФСУ: Головна / Довідники, Реєстри, Переліки / Довідник умовних кодів товарів (http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/288992.html).

Звичайно ж, виникло запитання: а як бути з податковими накладними, складеними в січні і лютому, — до появи цих умовних кодів? Чи вважатиметься дійсною податкова накладна, якщо код, зважаючи на його відсутність в УКТ ЗЕД, узагалі не був у ній указаний?

Так ось, у декількох індивідуальних податкових консультаціях податківці надають відповіді на ці запитання (індивідуальні податкові консультації ДФСУ від 18.05.2017 р. № 273/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 05.05.2017 р. № 88/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)**.

** З індивідуальними податковими консультаціями можна ознайомитися в Реєстрі індивідуальних податкових консультацій (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx).

Як випливає з консультацій, умовні коди УКТ ЗЕД обов’язкові для податкових накладних, які зареєстровані починаючи з 16.03.2017 р. (відзначимо, що тільки з цієї дати такі коди фізично можна було проставляти в податковій накладній).

І що важливо! Податківці визнають, що якщо на товар в УКТ ЗЕД не було передбачено відповідного коду, то податкові накладні, зареєстровані до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р. включно), визнаються дійсними і без коду УКТ ЗЕД. І коригувати їх унаслідок затвердження умовних кодів УКТ ЗЕД не потрібно:

«відсутність коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній, складеній на постачання товарів, коди яких в УКТ ЗЕД відсутні, і зареєстрованій в ЄРПН до 16.03.2017 р. (по 15.03.2017 р.), не визнається помилкою, допущеною при складанні такої податкової накладної, не вимагає її коригування і не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною».

Цей висновок абсолютно справедливий, адже в податкових накладних, зареєстрованих до 16.03.2017 р., платник фізично не міг виконати вимогу про проставляння кодів УКТ ЗЕД у податковій накладній.

Добре, що податківці нічого не стали вигадувати із цього приводу img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі