Теми статей
Обрати теми

Ліквідація основних засобів: неоднозначні висновки фіскалів з ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Питання з нарахуванням ПДВ при ліквідації основних засобів завжди викликало живий інтерес у податківців. Згадайте хоча б їх вигадки минулого року, коли вони в разі НЕнарахування ПДВ-зобов’язань за п. 189.9 ПКУ вимагали нарахувати «компенсуючі» податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ. Цю «лазівку» для податківців з 1 січня прикрили. Але судячи зі «свіжих» консультацій, відступати податківці і не думають.
ПДВ, основні засоби, ліквідація

Нагадаємо, що в загальному випадку самостійна ліквідація основних засобів прирівнюється до їх постачання (п. 189.9 ПКУ) і, відповідно, потребує нарахування ПДВ. Але абз. 2 цього пункту визначає випадки, коли ПДВ можна не нараховувати:

1) основні засоби знищені в результаті форс-мажору;

2) основні засоби ліквідовуються без згоди платника, у тому числі в разі їх розкрадання;

3) платник ПДВ надав документи про знищення, розбирання або перетворення таких основних засобів іншим способом, унаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням.

Третій випадок є самостійним. У чому допомагає переконатися останній абзац п.п. 14.1.191 ПКУ. Хоча податківці завжди наполягали на тому, що і в цьому випадку ліквідація повинна відбуватися вимушено — за не залежними від волі платника обставинами. При цьому цілком обґрунтовано вважати, що якщо об’єкт основних засобів став непридатним, то його ліквідація якраз і є вимушеною.

Усе б нічого, але зараз з’явилося декілька неоднозначних консультацій податківців із цього приводу. Так, у листі ДФСУ від 02.03.2017 р. № 4338/6/99-99-15-03-02-15 податківці говорять, що безПДВшне нарахування при ліквідації основних засобів можливе, якщо така ліквідація обумовлена двома причинами: (1) форс-мажором або (2) якщо вона є вимушеною, в т. ч. в результаті крадіжки об’єкта. За умови документального підтвердження обох обставин.

Як бачимо, про третій випадок безПДВшної ліквідації податківці взагалі не згадують. Хоча, можливо, це просто невдале формулювання.

Схожий підхід бачимо в індивідуальній податковій консультації, виданій Офісом великих платників податків ДФС (від 03.05.2017 р. № 44/ІПК/28-10-01-03-11). У ній фіскали взагалі доходять висновку, що ПДВ не нараховується в разі ліквідації у зв’язку зі знищенням, ушкодженням у результаті дій непереборної сили, крадіжки. Інших випадків податківці не побачили img 1.

Хоча разом із цими «поганими» і неоднозначними консультаціями є консультації з нормальними висновками, у яких податківці згадують усі три випадки безПДВшної ліквідації основних засобів (наприклад, індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС у Київській області від 03.05.2017 р. № 45/ІПК/28-10-01-03-11).

img 2У тому числі така консультація розміщена і в категорії 101.07 ЗІР.

Враховуючи такі «різні» роз’яснення податківців, настійно рекомендуємо, перш ніж ліквідовувати об’єкт основних засобів, заручитися індивідуальною податковою консультацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі