Теми статей
Обрати теми

Нова думка про податковий кредит при купівлі основного засобу підприємцем

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Раніше податківці категорично забороняли підприємцям ставити в податковий кредит суми ПДВ, сплачені при купівлі будь-яких основних засобів. Зараз начебто і дозволили, але не зовсім. Черговий їх «опус» на цю тему зараз і обговоримо.
ПДВ, підприємець, основні засоби

Найсвіжіша думка податківців (категорія 101.13 ЗІР): підприємці можуть поставити в податковий кредит суму ПДВ, сплачену при купівлі основного засобу, але не будь-кого, а тільки того, який узятий на облік згідно зі ст. 177 ПКУ.

Отже, на думку податківців img 1, у податковий кредит не можна ставити ПДВ, сплачений при купівлі: 1) основних засобів, які підприємець не бажає амортизувати (вести облік); 2) земельних ділянок, житлової нерухомості, легкових і вантажних авто (їх заборонено амортизувати в принципі).

Який же аргумент для цього у фіскалів? Прямих аргументів як таких ми в принципі не бачимо. Проскакують лише звичні «скарги» на те, що підприємець не може бути власником майна (власником може бути тільки фіз- або юрособа). І швидше за все, податківців тягне до наступного логічного ланцюжка, мовляв «законодавець вирішив, коли об’єкт основних засобів дійсно вважається використовуваним у госпдіяльності, — у разі, якщо підприємцеві дозволено його амортизувати. Ось тоді й можна зберегти податковий кредит з ПДВ».

Але таке трактування знову-таки не витримує жодної критики і його можна спростувати в суді*.

* Детально про це, а також про аргументи на користь підприємця для судових спорів ми писали в статті «Підприємець і автомобіль: витрати і ПДВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 11).

НКУ не ставить право підприємця на податковий кредит у пряму залежність від обліку його доходів і витрат.

img 2У ПКУ взагалі немає особливих умов для формування податкового кредиту в підприємців — платників ПДВ.

Тому насправді немає жодного зв’язку між ПДВ за основними засобами й амортизацією основних засобів! Згідно з п.п. «б» п. 198.1 ПКУ до податкового кредиту включаються суми ПДВ, сплачені при купівлі необоротних активів. При цьому, якщо основний засіб використовується в госпдіяльності підприємця і для здійснення оподатковуваних ПДВ операцій, то «викошувати» відображений податковий кредит необхідності немає. Адже в п. 198.5 ПКУ для цього просто немає підстав!

Тому, якщо ви сміливий підприємець і готові боротися за свій податковий кредит у суді, у вас, як і раніше, є всі шанси виграти справу. Але обов’язково оформіть якомога більше документів, що підтверджують той факт, що ваш основний засіб дійсно використовується в оподатковуваних ПДВ операціях (і тільки в них).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі