Теми статей
Обрати теми

Бліц-відповіді про ставку єдиного податку в групі 2

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Здавалося б, що може бути простіше сплати єдиного податку, будучи єдиноподатником групи 2? Але, як виявилося, навіть тут можуть бути різні варіанти і ставки. Якщо ви — у групі 2 і не знаєте, яку ставку застосовувати, вам сюди.

Запитання 1. ФОП зареєстрований у м. Харкові, але діяльність веде і в інших містах України. Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

Відповідь: 640 грн. І ось чому: згідно з п. 293.7 ПКУ у разі, якщо діяльність ведеться на території більше, ніж однієї сільської або міської ради або ради об’єднаних громад, то застосовується максимальна ставка єдиного податку, встановлена ст. 293 ПКУ, тобто 20 % мінзарплати (п. 293.2 ПКУ). У 2017 році — це 640 грн. (20 % від 3200 грн.).

Тож якщо б підприємець працював тільки в м. Харкові, то він міг би сплачувати єдиний податок за ставкою 320 грн. (ця ставка «запрацювала» для харків’ян-другогрупників з 01.03.2017 р.*).

* Таке зменшення відбулося не лише в м. Харкові, детальніше про нього — у статті «Коли єдиного податку стало менше…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 25).

А коли він працює не лише в м. Харкові, але і в інших містах країни, то ставка єдиного податку в нього дорівнює 640 грн. на місяць.

Запитання 2. ФОП зареєстрований у м. Харкові, але торгові точки в нього є як у самому місті, так і в Харківській області. Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

Відповідь: 640 грн. І ось чому: згідно все з тим же п. 293.7 ПКУ максимальна ставка єдиного податку застосовується, якщо діяльність ведеться на території більше, ніж однієї міськради або сільради. А м. Харків і Харківська область — це різні ради. В області більше 20 районів, де є свої ради і свої ставки єдиного податку.

Дізнатися про ставку єдиного податку у вашому районі можна на сайті ДФСУ за посиланням: http://kh.sfs.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/ у розділі «Єдиний податок».

Запитання 3. ФОП зареєстрований у м. Краснограді, але діяльність веде тільки в м. Харкові (торгівля). Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

Відповідь: на думку податківців, максимальну, тобто 640 грн. (категорія 107.05 ЗІР). І тут діє все той же п. 293.7 ПКУ, про який ми говорили вище.

Свою позицію фіскали аргументують так: фізособа може зареєструватися підприємцем тільки за місцем проживання (прописки), у нашому випадку — у м. Краснограді. Отже, саме в Красноградську податкову воно зобов’язане подавати заяви, звіти, отримувати довідки і сплачувати податки.

Таку «активність» навколо податкової адреси податківці пов’язують з діяльністю підприємця.

Відповідно, за їх логікою виходить, що підприємець здійснює госпдіяльність одночасно у двох містах: Краснограді і Харкові. Тобто він зобов’язаний сплачувати єдиний податок за максимальною ставкою — 640 грн. img 1

Позиція, варто відзначити, обговорювана.

Адже якщо звернутися до п. 299.7 ПКУ, можна побачити, що місце здійснення госпдіяльності і податкова адреса підприємця — це різні поняття, адже вони перелічені окремо в ч. 2 і ч. 3 п. 299.7 ПКУ (ср. ). Власне, і в заяві про перехід на єдиний податок ці місця вказуються окремо.

Відповідно, формально в описаній ситуації можна стверджувати, що підприємець здійснює діяльність тільки в м. Харкові, а в м. Краснограді лише розташована його податкова адреса, але діяльність не ведеться. Саме тому п. 293.7 ПКУ в цьому випадку не діє.

Водночас зазначимо, що навряд чи ці висновки здадуться переконливими для податківців. А перспектива судового оскарження туманна.

Запитання 4. ФОП зареєстрований у м. Харкові, здійснює торгівлю через інтернет-магазин (товари відправляє поштою з м. Харкова по всій Україні). Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

На жаль, у ПКУ немає чіткого визначення, що таке «місце здійснення госпдіяльності». Тому податківці трактують це «місце» як забажають img 2.

За бажанням, вони можуть вважати, що відправка товарів по Україні (поштою) — це діяльність по усій Україні, а можуть і погодитися, що торгівля здійснюється тільки в м. Харкові, оскільки товар вирушає з м. Харкова.

Від цього «танцює» і ставка єдиного податку в групі 2 img 3.

Утім, поняття «Місце здійснення госпдіяльності» трапляється не лише в ПКУ, але і в іншій нормативці. І хоча воно відрізняється за формулюванням, але незмінно означає одне й те ж саме: це місце, де знаходиться обладнана територія або приміщення (магазин, склад, завод тощо), у межах якого підприємець працює, зберігає або видає продукцію (див., зокрема, п. 8 ст. 9 Закону № 222**).

** Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.

Тож, на наш погляд, інтернет-магазин, розташований тільки в м. Харкові, — це здійснення госпдіяльності в м. Харкові, а не по усій Україні. Отже, і ставка єдиного податку в цьому випадку — 320 грн.

Зрозуміло, обстояти свою правоту вам буде легше, якщо в п. 7 Заяви про застосування спрощенки ви вкажете тільки «м. Харків». Якщо ж у вас там вказано «вся Україна», не варто і сперечатися — доведеться сплачувати єдиний податок у розмірі 640 грн. img 4.

Запитання 5. ФОП зареєстрований і працює в м. Харкові, але в заяві про застосування спрощенки свого часу написав місце діяльності «на території України». Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

Відповідь: на жаль, але йому доведеться сплатити 640 грн. img 5, оскільки на нього поширюється п. 293.7 ПКУ.

Аналогічна ситуація й у тих підприємців, які вказали місце діяльності так: «в офісі замовника», «торгівля на ринках України», «торгівля на виставках України», «перевезення по Україні», «міжнародні перевезення», «надання послуг на території України» тощо.

Утім, якщо підприємець дійсно працює тільки в м. Харкові, він завжди може внести зміни в Реєстр єдиноподатників, указавши нове місце діяльності — «м. Харків».

Для цього достатньо подати заяву про застосування спрощенки, поставивши «V» в останньому полі п. 5.3 і вказавши нове місце діяльності в п. 7.

Заяву можна подати до 20 числа найближчого місяця (п. 298.5 ПКУ).

Після таких змін ставка єдиного податку знизиться до 320 грн.

Запитання 6. ФОП зареєстрований і працює в м. Харкові, але в нього не один магазин, а три (всі — у м. Харкові). Яку ставку єдиного податку він повинен сплачувати?

Відповідь: однозначно — 320 грн. img 6. Із цим не сперечатимуться і податківці, оскільки підприємець здійснює діяльність на території однієї міськради — Харківської. Отже, п. 293.7 ПКУ в цьому випадку не діє. Тобто підприємець має повне право сплачувати єдиний податок у розмірі 320 грн. на місяць.

При цьому абсолютно неважливо, скільки магазинів у нього є. Головне, що всі вони знаходяться в межах одного міста.

Те ж саме, якщо підприємець здає в оренду (передає в безкоштовне користування) декілька об’єктів нерухомості.

Нагадаємо, що в такому разі контролери хочуть бачити в графі «Місце здійснення господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування всі адреси розташування такого нерухомого майна (категорія 107.01 ЗІР).

Сама собою «множинність» об’єктів оренди на ставку не впливає. Головне — на території однієї чи декількох рад вони знаходяться.

Запитання 7. ФОП зареєстрований і працює в м. Харкові. Здійснює декілька видів діяльності. За якою максимальною ставкою потрібно сплачувати єдиний податок?

У цьому випадку не потрібно сплачувати єдиний податок за ставкою 640 грн. на місяць.

Згідно з п. 293.6 ПКУ якщо підприємець з групи 1 або 2 здійснює декілька видів господарської діяльності, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів діяльності.

Зверніть увагу: тут ідеться не про максимальний розмір ставки, встановлений у ПКУ, а про найбільшу зі ставок, установлених місцевими радами для здійснюваних платником видів діяльності.

Природно, мова тільки про ті випадки, коли ці ставки розрізняються. У випадку з м. Харковом, ставка єдиного податку для групи 2 єдина — «10 відсотків розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року»***.

*** Див. рішення 11 сесії Харківської міської ради 7 скликання від 22.02.2017 р. № 542/17 «Про місцеві податки та збори в місті Харкові».

Відповідно, «множинність» видів діяльності взагалі жодного впливу на ставку не вчинить. Ставка складатиме все ті ж 320 грн. на місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі