Теми статей
Обрати теми

Головоломка із сидром і перрі: назріває рішення КМУ

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Виділивши в постанові № 957* окремо мінімальні ціни на сидр і перрі, КМУ допустив відразу декілька нестикувань. Для їх усунення зараз розроблений і обговорюється проект постанови КМУ**. Розберемося в ситуації і ми!

* Постанова КМУ «Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» від 30.10.2008 р. № 957. Останнім змінам у цей документ були присвячені наші статті: «Хочеш пити — починай копити, або Чергове підняття мінцін на алкоголь» («Бухгалтер 911», 2017, № 35) і «Підвищення цін на алкоголь: дата перезавантаження» («Бухгалтер 911», 2017, № 36).

** Проект постанови КМУ «Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» (знайдете його на сайті www.me.gov.ua в розділі «Головна / Документи / Обговорення проектів документів»).

Як зараз? Окремим життям у постанові № 957 зараз живуть сидр і перрі (без додавання спирту) (коди УКТ ЗЕД 2206 00 31 00, 2206 00 51 00 і 2206 00 81 00).

По-перше, мінціни на них установлені роздрібні (як для вин). Раніше, нагадаємо, на них поширювалися мінімальні ціни за 1 літр 100 %-го спирту (оптово-відпускні і роздрібні) з відповідним перерахунком залежно від міцності і місткості тари.

По-друге, формально ціни встановлені лише для напоїв у скляній тарі. Тобто металеві банки з харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ, сувенірні пляшки і художньо оформлений посуд зі скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковка типу Тetra-Pak і Bag in box — «поза зоною дії» постанови № 957. Тобто фактично мінціни на них не встановлені.

Підтверджує це твердження і те, що з позиції під кодом УКТ ЗЕД 2206 виведені напої сидр і перрі без уточнення місткості тари і виду упаковки.

По-третє, окрім проблем з формою, існує також проблема зі змістом img 1 (вірніше — місткістю). А саме: якщо скляна тара не літрова, то незрозуміло, як визначити ціну для напоїв у такій тарі. Адже ні перша, ні друга з виносок до додатка до постанови № 957 не може бути застосована.

Як буде? Саме вказані недоліки стали причиною того, що Мінекономрозвитку розмістив на своєму офіційному веб-сайті проект змін. До речі, відкритий для обговорення. І він доводить, що все геніальне просто img 2.

Ним пропонується:

1) у відповідних місцях видалити згадку «скляної» тари. Це означає, що ціновому регулюванню підлягатимуть ціни на сидр і перрі в тарі будь-якого виду;

2) примітку 2 до додатка до постанови № 957 змінити так, щоб вона стосувалася перерахунку цін на вина і вермути не лише у скляній, але й в іншій тарі. Формально зараз і для цих напоїв існує «скляна» проблема;

3) додати «профільну» img 3 примітку 3 до додатка до постанови № 957, яка свідчитиме, що «мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додавання спирту), в тарі місткістю менше 1 літр і більше 1 літр, розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни і місткості тари».

Таким чином усі існуючі зараз проблеми будуть усунені.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі