Теми статей
Обрати теми

Податкова накладна заблокована: як бути, якщо скасовується постачання

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Сьогодні розберемо два популярні запитання:
(1) як бути, якщо покупець відмовляється від постачання, а податкова накладна на операцію заблокована;
(2) що робити, якщо заблокували податкову накладну, виписану помилково?

Якщо покупець «іде у відмову»

Ситуація. Податківці заблокували податкову накладну, покупцеві це не сподобалося. Він повернув товар і вирішив розірвати договір. Що робити?

Як потрібно діяти «за правилами»? Незважаючи на те що покупець і відмовився згодом від постачання, сама підстава для складання податкової накладної вже виникла. Адже факт відвантаження товару був, тобто була й операція постачання, що тягне за собою нарахування податкових зобов’язань (п. 187.1 ПКУ) і відображення в декларації. Те, що потім товари повернені, справи не міняє.

Знову-таки факт блокування податкової накладної не скасовує зобов’язань продавця задекларувати податкові зобов’язання за нею.

Лист ГУ ДФС у Дніпропетровській обл. від 16.08.2017 р. № 1616/ІПК/04-36-12-01-16; лист ДФСУ від 11.10.2017 р. № 2213/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Оскільки товари повернені покупцем, то не уникнути складання і реєстрації розрахунку коригування до такої податкової накладної. А оскільки розрахунок коригування «зменшуючий», то покупець зобов’язаний його зареєструвати (п. 192.1 ПКУ).

І тут виникає проблема вже з реєстрацією самого розрахунку коригування img 1. По-перше, оскільки реєстрація податкової накладної заблокована, то і розрахунок коригування до неї не зареєструєш. Адже неможливо зареєструвати розрахунок коригування до податкової накладної, якої немає в Реєстрі. І від цього може постраждати вже не лише сам постачальник (який зможе зменшити податкові зобов’язання тільки після реєстрації розрахунку коригування), але і сам покупець. Адже ще раз відзначимо: обов’язок щодо реєстрації «зменшуючого» розрахунку коригування покладений на покупця. І в разі несвоєчасної реєстрації розрахунку коригування саме до нього застосовуватимуться і штрафи за прострочення реєстрації за ст. 1201 ПКУ. Датуватися такий розрахунок коригування повинен датою коригуючої події зі ст. 192 ПКУ, тобто датою повернення товарів (а в разі передоплати — датою повернення передоплати). І саме від цієї дати «бігтимуть» строки для безштрафної реєстрації розрахунку коригування. А якщо розблокування податкової накладної затягнеться, то затягнеться і можливість зареєструвати розрахунок коригування. Тобто покупець може вже потрапити під реальний штраф.

Звичайно, покупець у цьому випадку не винен (адже він фізично не може вчасно зареєструвати розрахунок коригування), з чим, очевидно, погодяться і суди. Але чи погодяться так просто із цим податківці?

Див., наприклад, постанову Київського окружного адмінсуду від 11.03.2016 р. № 810/198/16. За нею податківці досі «не здалися» (відкрито касаційне провадження).

Тому і продавцеві, і покупцеві потрібно враховувати цей момент (можливо, є сенс відстрочити дату коригуючої події).

Якщо ви вже потрапили в ситуацію, коли податкова накладна заблокована і вже відбувся факт повернення товару (або повернення передоплати), то все одно вчасно направляйте покупцеві розрахунок коригування. А покупцеві, у свою чергу, також рекомендуємо направити його на реєстрацію «в строки», навіть знаючи про те, що прийде відмова в реєстрації. Тут важливо зберегти в себе квитанцію про відмову в реєстрації розрахунку коригування (так буде простіше довести факт відсутності вашої провини в несвоєчасній реєстрації податкової накладної, якщо податківці захочуть застосувати штраф за ст. 1201 ПКУ).

По-друге. Не можемо не попередити і про такий момент. Після чергових «удосконалень» блокувальних критеріїв1 у податківців знову стався збій у програмі. Нагадаємо, що наказом № 9262 передбачений новий критерій блокування, що стосується розрахунків коригування до податкових накладних, складених на ПДВ-платників. Зокрема, розрахунок коригування потрапляє під блокування, якщо ним передбачається змінити вартість товару/послуги більше ніж удвічі. Так от, тут ідеться не про зміну більше ніж удвічі компенсації вартості товарів (що якраз і відбувається при поверненні товарів/передоплати), а про зміну ціни (тобто про гр. 9 і 10 «Коригування вартості» розрахунку коригування). Але, по факту, зараз програма в податківців налагоджена так, що під блокування стали потрапляти і розрахунки коригування «на повернення» (тобто за допомогою яких повністю відмінусовується постачання) img 2. Такого бути не повинно. Сподіваємося, що податківці оперативно виправлять цю проблему.

1 Детальніше — в статті «Важливо! Мінфін оновив Критерії блокування податкових накладних» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 48).

2 Наказ Мінфіну від 09.11.2017 р. № 926.

Нагадаємо: якщо розрахунок коригування потрапляє під блокування, тоді, за роз’ясненнями податківців, документи для розблокування подає продавець.

На тлі цих складнощів може виникнути «спокуса» просто проігнорувати таку заблоковану податкову накладну і вважати, що постачання взагалі не було.

По суті, можна піти і таким шляхом. Але тут потрібно зважити свої сили у частині можливості довести «помилковість» такої податкової накладної. Якщо перша подія — відвантаження, то, ймовірно, можна домовитися з контрагентом про те, що постачання і зовсім не було. А ось якщо першою подією була передоплата, то все значно складніше. Дуже непросто довести, що отримана передоплата — помилкове надходження. Адже в платіжці напевно вказані реквізити договору, за яким відбувається передоплата. А якщо в нас є договірні відносини з контрагентом, то навіть якщо гроші будуть повернені йому протягом 5 днів, податківці не визнають платіж помилковим3.

3 Вам буде корисна стаття «Коли отримані кошти можна визнати помилковими та не нараховувати ПДВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 34).

Та й із заблокованими помилковими накладними все не так просто (про це далі).

Якщо заблокована «помилкова» податкова накладна

Ситуація. Податкову накладну заблокували. Але, як виявилося згодом, вона була складена помилково. Як учинити з такою податковою накладною?

На наш погляд, найоптимальніший варіант у цьому випадку — узагалі не вживати жодних заходів з розблокування такої «помилкової» податкової накладної і просто її ігнорувати (у декларації, оскільки не було операції, її теж не відображаємо).

Принаймні, так можна уникнути проблем зі з’їданням регліміту і з появою незрозумілого показника «оverride».

Звичайно, зараз можна натрапити на роз’яснення податківців, в яких вини виступають за декларування і помилкових податкових накладних. Але для нарахування податкових зобов’язань важливе не складання податкових накладних, а факт постачання. А якщо його не було, то немає і підстав для відображення податкових зобов’язань4.

4 Детальніше — у статті «Неправильні, «зайві» податкові накладні у світлі нових «віянь» фіскалів» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 39).

Якщо «помилкову» накладну розблоковували. Оскільки вона є помилковою, то і відображати за нею податкові зобов’язання в декларації платник не повинен. Але в цьому випадку після розблокування така податкова накладна вплине на ліміт. Після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних така податкова накладна зменшує регліміт через показник ∑НаклВид. Тому щоб відновити регліміт, потрібно буде зареєструвати виправляючий «зменшуючий» розрахунок коригування до неї.

І тут можна потрапити в неприємності, пов’язані з показником ∑Перевищ. Адже тепер він визначається поперіодно5. Так от, якщо «зменшуючий» розрахунок до такої виписаної помилково податкової накладної буде датований не тим періодом, яким складена податкова накладна, та/або буде зареєстрований із запізненням, у підприємства може виникнути ∑Перевищ. Адже після того, як розрахунок коригування буде зареєстрований, за даними Єдиного реєстру, податкових зобов’язань за відповідний період виявиться менше, ніж за даними декларації (адже «зменшуючий» розрахунок коригування до помилкової податкової буде тільки в Єдиному реєстрі, а в декларації його не буде).

5 Детальніше — у статті «Як «по-новому» визначається ∑Перевищ» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 42).

Сам по собі ∑Перевищ у цьому випадку не відновиться.

Відновити ліміт реєстрації в цьому випадку можна, але тільки якщо задекларуємо помилкову податкову накладну і розрахунок коригування до неї (що, в принципі, в корені неправильно, але це поки що єдиний варіант). А якщо помилкова податкова накладна не відображена, то доведеться подавати уточнюючі розрахунки до декларації, відобразивши:

(1) помилкову податкову накладну (у періоді, яким вона датується) — по суті, доведеться провести донарахування «неіснуючих» податкових зобов’язань + нарахувати «самоштраф»;

(2) розрахунок коригування (у періоді, в якому він має бути відображений за правилами своєчасності/несвоєчасності).

Так удасться вирівняти регліміт і уникнути проблем з показником «оverride».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі