Теми статей
Обрати теми

Реєстрація розрахунків коригування: «блокувальний треш»

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Після чергових удосконалень блокувальних критеріїв податківці поспішили переналаштувати своє програмне забезпечення. І після цього платники зіткнулися із серйозними проблемами, пов’язаними з реєстрацією розрахунків коригування (РК). Причому більшою мірою вони не пов’язані з прийнятими змінами, а виникли з вини податківців.

Перша проблема. РК, у гр. 1 яких дублюється кілька разів один і той же рядок податкової накладної («№ з/п рядка податкової накладної, що коригується»), просто не приймаються на реєстрацію img 1. Ідеться про ситуацію, коли платник розрахунком коригування одним рядком знімає запис податкової накладної (наприклад, відбувається зміна номенклатури або міняється код УКТ ЗЕД), другим — додає новий запис. При цьому обидва записи пов’язані з коригуванням одного і того ж рядка податкової накладної.

У цьому випадку приходить відмова в реєстрації РК з повідомленням про помилку: «дублюється значення показника № з/п рядка податкової накладної».

Варто відзначити: це означає і те, що якщо вам потрібно одночасно відкоригувати і ціну, і кількість, то коригування краще проводити одним рядком.

Із чим пов’язані такі зміни, незрозуміло. Першою ластівкою до цього став лист від 27.10.2017 р. № 2417/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ). У ньому фіскали розглядали ситуацію, коли відбувалося розширення номенклатури товару (коли домовилися, що замість товару А відвантажуємо товари Б і В, при цьому загальна сума оплати не міняється). І замість того, щоб порекомендувати відкоригувати це все одним розрахунком коригування, вони наполягали на тому, що таке коригування потрібно проводити «у два етапи». Через «зменшуючий» РК зняти стару номенклатуру — товар А. А на нову номенклатуру скласти (!) нову податкову накладну на дату, яка відповідає даті настання першої події за такою операцією img 2.

Схоже, податківці хочуть бачити цей підхід, не лише коли йдеться про розширення номенклатури, а просто коли міняється один товар на інший (або міняється код УКТ ЗЕД).

Якщо податківці нічого не переналаштують у своїй програмі, то доведеться прислухатися до їх «рекомендацій». Тоді запитання: якою датою виписувати нову податкову накладну? На наш погляд, якщо йдеться про зміну номенклатури (наприклад, передоплату отримали за товар А, а поставляється товар Б), то нова податкова накладна повинна складатися на дату постачання товару Б (адже це буде першою подією для операції з товаром Б). А потім сторони домовляються про «перекидання» передоплати за товар А в рахунок плати за товар Б.

Друга проблема. Пов’язана вона з блокуванням РК на повернення авансів/товарів. Наказом № 926* передбачено блокування РК до податкових накладних, складених на ПДВ-платників, якщо через РК передбачається змінити вартість товару/послуги більше ніж удвічі. Але в наказі йдеться про зміну вдвічі саме ціни (тобто гр. 9 розрахунку коригування), а не загальної суми компенсації. Водночас програма в податківців, по факту, налагоджена некоректно, і під блокування стали потрапляти і РК, якими скасовується постачання або його частина img 3. Із цим податківці явно перестаралися і зобов’язані виправити свою помилку. Сподіваємося, що зроблять вони це оперативно.

* Наказ Мінфіну від 09.11.2017 р. № 926.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі