Теми статей
Обрати теми

«Компенсуючі» податкові зобов’язання — тільки після права на податковий кредит

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Є хороша новина, що стосується нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань. Податківці нарешті визнали, що нараховувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ потрібно тільки після того, як податкова накладна зареєстрована і виникло право на податковий кредит.
негосподарські придбання, «компенсуючий» ПДВ

Роз’яснення податківців з питання, бути чи не бути компенсуючим ПДВ-зобов’язанням, якщо покупець ще не отримав вхідної податкової накладної, схожі на гойдалку.

Спочатку фіскали не бачили необхідності в їх нарахуванні до виникнення права на податковий кредит (листи ДФСУ від 10.06.2016 р. № 10065/5/99-99-15-03-02-16 і від 23.05.2016 р. № 11168/6/99-99-15-03-02-15). Але потім стали з’являтися «погані» консультації з вимогами нараховувати «компенсуючі» податкові зобов’язання й у тому випадку, якщо податкова накладна ще не зареєстрована постачальником. Відповідне роз’яснення «висіло» в категорії 101.06 ЗІР*.

* Детальніше читайте в статті «Компенсуючі» податкові зобов’язання — без податкового кредиту» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 28).

Виняток робили тільки для безПДВшних покупок (за такими покупками «компенсуючі» податкові зобов’язання не нараховуються).

Тепер нарешті податківці знову повертаються до зваженого підходу. «Погану» колишню консультацію скасували, а на зміну їй розмістили нову (категорія 101.06 ЗІР).

А з неї вже виходить, що податкові зобов’язання з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ за товарами / послугами / необоротними активами, купленими/виготовленими після 01.07.2015 р., нараховуються в тому звітному (податковому) періоді, в якому постачальник зареєстрував відповідну податкову накладну. Тобто в тому звітному періоді, в якому в покупця виникли підстави для віднесення сум ПДВ до складу податкового кредиту.

img 1Аналогічні висновки містяться й у свіжих індивідуальних податкових консультаціях (див., наприклад, лист від 23.08.2017 р. № 1730/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Сподіваємося, що це остаточна позиція податківців. Адже п.п. «в» п.п. 14.1.191 ПКУ дає чітко зрозуміти, що постачання (тобто і необхідність нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань) виникає, тільки «якщо платник податку мав право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту». А таке право виникає:

1) якщо податкова накладна зареєстрована із запізненням — у період її реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (абз. 5 п. 198.6 ПКУ). Це означає, що за податковою накладною, яка «запізнилася», ви маєте повне право відкласти нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань до періоду її реєстрації;

2) за помилковою накладною — після її виправлення постачальником.

При цьому нагадуємо, що якщо просто вирішили відкласти відображення податкового кредиту на наступний період (але при цьому вже є зареєстрована податкова накладна), то «компенсуючі» податкові зобов’язання ви повинні нарахувати відразу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі