Теми статей
Обрати теми

З декрету на роботу: як оформити?

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Ситуація. Співробітниця хоче вийти на роботу відразу після відпустки по вагітності та пологах. Як це правильно оформити?
трудові відносини, вихід з декрету

Розпочнемо з того, що відпустка по вагітності та пологах наказом не оформляється. Жінці її надають на підставі листка непрацездатності. Хоча на практиці деякі підприємства оформляють ще й наказ, що, загалом, не є порушенням.

Після закінчення декрету жінка повинна або вийти на роботу, або скористатися правом на відпустку по догляду за дитиною.

1. Якщо після відпустки по вагітності та пологах жінка виходить на роботу на повний робочий день, то жодних заяв і наказів оформляти не потрібно.

2. Після декрету жінка, не йдучи у відпустку по догляду за дитиною до трьох років, може також вийти на роботу на умовах неповного робочого часу. У цьому випадку працівниця повинна подати роботодавцеві заяву приблизно такого змісту: «Прошу встановити мені з 01.11.2017 р. режим неповного робочого дня з 9: 00 до 13:00 (4 години в робочі дні тижня: понеділок — п’ятниця)».

img 1Згідно зі ст. 56 КЗпП на прохання жінки, що має дитину віком до 14 років, роботодавець зобов’язаний установити їй неповний робочий день / неповний робочий тиждень.

На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ (розпорядження), у якому вказується конкретна кількість годин і днів роботи працівниці. Текст наказу може бути таким: «На підставі ст. 56 КЗпП установити з 01.11.2017 р. економістові з праці планово-економічного відділу Іваненко Наталії Василівні неповний робочий час (20 годин на тиждень) з режимом роботи з понеділка по п’ятницю — 4 години (з 9:00 до 13:00) з оплатою праці пропорційно відпрацьованому часу».

3. Також згідно з ч. 8 ст. 179 КЗпП жінка може піти у відпустку по догляду за дитиною до трьох років і при цьому працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (ч. 8 ст. 179 КЗпП). Водночас сенсу зараз у такому «запаралелюванні» немає.

img 2Так, у разі хвороби дитини, у відпустці для догляду за якою перебуває працівниця до досягнення нею трьох років, листок непрацездатності не видається, дивлячись на пряму заборону.

Отже, якщо жінка бажає піти у відпустку по догляду до трьох років — нехай іде img 3. Подає роботодавцеві заяву про надання відпустки і додає до неї копію свідоцтва про народження дитини.

Текст заяви може бути таким: «Прошу надати мені відпустку для догляду за дитиною з 19.10.2017 р. до досягнення дитиною трьох років. Копію свідоцтва про народження додаю».

На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки: «Надати бухгалтерові Пологовській Ользі Георгіївні відпустку для догляду за дитиною з 19.10.2017 р. до досягнення дитиною трьох років. Підстава: 1) заява Пологовської О. Г. від 18.10.2017 р.; 2) копія свідоцтва про народження дитини серія 1-КВ, № 987653 від 21.08.2017 р.».

Якщо ж у працівниці потім виникне бажання приступити до роботи (нехай і в режимі неповного робочого часу), то, на нашу думку, їй доцільніше буде перервати «3-річну» відпустку і оформити вихід на роботу (у тому числі на неповний робочий день).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі