Теми статей
Обрати теми

«Навчені й обкладені»: ПДФО, ВЗ, ЄСВ з «навчальницьких» витрат

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Як показує практика, дедалі більше роботодавців згодні оплачувати навчання фізосіб (працівників чи непрацівників) за потрібним їм фахом. І тут цілком логічно виникає запитання: а не чи отримує фізособа разом з платою за навчання оподатковуваний дохід? Давайте розбиратися!
навчання працівників, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, ф. № 1ДФ

Відразу ж розставимо всі точки над «і». У цій статті йтиметься саме про формальне навчання фізосіб. Формальне навчання це традиційний вид професійного навчання працівників, при якому знання, уміння і навички отримуються в навчальному закладі або безпосередньо в роботодавця відповідно до вимог державних стандартів освіти. За результатами такого навчання видається документ про освіту встановленого зразка.

Зазначимо, що законодавець у ПКУ постарався максимально вивести з-під обкладення ПДФО і ВЗ вартість «навчальницьких» витрат. Давайте подивимося, що в нього в результаті вийшло.

Оплата навчання ≠ оподатковуваний дохід

ПДФО. Тут «рулює» п.п. 165.1.21 ПКУ img 1. З 01.01.2017 р. він виводить зі складу оподатковуваних доходів суми, сплачені на користь навчального закладу, за здобуття освіти, підготовку або перепідготовку фізичної особи при одночасному виконанні таких трьох умов.

Перша — грошові кошти за навчання/підготовку/перепідготовку фізособи перераховані юридичною особою або іншою фізичною особою.

Друга — оплата здійснена безпосередньо вітчизняному вищому або професійно-технічному навчальному закладу (далі — ВНЗ і ПТНЗ відповідно).

Третя — сума плати за кожен повний або неповний місяць навчання/підготовки/перепідготовки такої фізичної особи не перевищує триразового розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

img 2У 2017 році така неоподатковувана межа дорівнює 9600 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання/підготовки/перепідготовки.

Зверніть увагу на такі важливі моменти:

перший — під пільгу з ПДФО, встановлену п.п. 165.1.21 ПКУ, підпадає плата за навчання/підготовку/перепідготовку будь-якої фізичної особи, незалежно від того, перебуває вона в трудових відносинах із суб’єктом господарювання, який оплачував таке «навчання», чи ні;

другий — немає прив’язки до профілю діяльності або загальних виробничих потреб роботодавця.

Це дуже важливий момент, оскільки він дозволяє роботодавцю не обкладати ПДФО суму коштів, сплачену за навчання фізособи, навіть у випадку якщо спеціальність, за якою вона навчалася, і спеціальність, за якою працює після навчання, не збігаються;

img 3Наприклад, якщо працівник отримав диплом юриста, а працює менеджером зі збуту.

третій — не має значення форма навчання (денна, вечірня, заочна, дистанційна, індивідуальна, екстернат);

четвертий — при дотриманні умов, перелічених у п.п. 165.1.21 ПКУ, з 01.01.2017 р. в дохід платника податку не потрапляє вартість його навчання навіть у тому випадку, якщо оплата здійснена іншою фізособою.

Причому якщо фізособа, що оплатила навчання, є членом сім’ї платника податку першого ступеня спорідненості, є сенс замислитися про податкову знижку на навчання img 4;

п’ятий — з 01.01.2017 р. п.п. 165.1.21 ПКУ виводить з-під оподаткування не лише вартість підготовки/перепідготовки фізособи, але і суми, перераховані ВНЗ або ПТНЗ за інші види навчання фізосіб;

шостий — з 2017 року скасована вимога про обов’язкове укладення договору про трирічний відробіток для необкладення ПДФО.

Також можна сміливо викинути з пам’яті положення п.п. 165.1.21 ПКУ, що діяли до 01.01.2017 р., які вимагали обкладати ПДФО вартість навчання фізособи, якщо така особа припиняла трудові відносини з роботодавцю протягом свого навчання або до закінчення третього календарного року з року, у якому завершилося таке навчання.

img 5З 2017 року цих вимог більше немає в п.п. 165.1.21 ПКУ.

Окремо зупинимося на ситуації, коли перепідготовка або підвищення кваліфікації працівника здійснюється згідно із законом. У цьому випадку вся сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податків згідно із законом не обкладається ПДФО. Жодних обмежувачів за сумами тут немає. Підстава — п.п. 165.1.37 ПКУ.

Зверніть увагу на цікавий момент. Оскільки перепідготовка і підвищення кваліфікації входять до процесу навчання, то для цілей оподаткування важливо визначитися з підставою їх проведення.

Тож необхідність проходження підвищення кваліфікації за будь-якою спеціальністю (професією) встановлена законом, сума коштів, витрачених роботодавцем на таке підвищення (вартість підвищення кваліфікації, добові, компенсація вартості проїзду і проживання), не обкладається ПДФО на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ (ср. ). Причому, на наш погляд, при написанні цієї норми ПКУ законодавець використав термін «закон» у його широкому значенні*. Під ним слід розуміти:

* Див. п. 2.9 постанови Пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними» від 29.05.2013 р. № 11.

— безпосередньо закон України. Так, з положень п. 1 ст. 4 Закону № 4312**, ст. 34 Закону про зайнятість виходить, що всі роботодавці повинні підвищувати кваліфікацію працівників, зазвичай, не рідше за один раз на п’ять років;

** Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 12.01.2012 р. № 4312-VI.

— підзаконні нормативні акти, до яких належить, зокрема, і Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників, затверджений наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336. Тому якщо в цьому Довіднику вказано, що проходження підвищення кваліфікації є обов’язковим для якоїсь професії, то можна говорити про те, що воно проводиться згідно із законом, а вартість проходження працівником цієї професії підвищення кваліфікації не обкладається ПДФО img 6.

В інших випадках для цілей оподаткування слід керуватися загальним «навчальницьким» п.п. 165.1.21 ПКУ. Наприклад, якщо підвищення кваліфікації відбувається за домовленістю сторін, а не відповідно до закону.

img 7Або якщо суб’єкт господарювання оплачує підвищення кваліфікації непрацівника підприємства у ВНЗ (ПТНЗ).

Важливо! Якщо плата за навчання фізособи здійснена суб’єктом господарювання (юрособою або фізособою-підприємцем), то він, як податковий агент, зобов’язаний відобразити вартість такого навчання в розд. I ф. № 1ДФ з податковим номером такої фізособи. Причому якщо сума витрат суб’єкта господарювання у зв’язку з:

— навчанням, підготовкою, перепідготовкою фізособи не обкладається на підставі п.п. 165.1.21 ПКУ, то її відображайте з ознакою доходу «145»;

— підвищенням кваліфікації, перепідготовкою фізичної особи згідно із законом не обкладається на підставі п.п. 165.1.37 ПКУ, використовуйте ознаку доходу «158».

Важливо! Отримуючи неоподатковуваний дохід у вигляді плати за навчання, фізособа не зобов’язана подавати декларацію про майновий стан і доходи (далі — декларація про доходи).

img 8Але якщо ця фізособа подаватиме таку декларацію через інші причини, то такий неоподатковуваний дохід потрібно буде відобразити в рядках 11.3 і 11 розд. III.

Військовий збір. Витрати на навчання (підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації) в сумі, не оподатковуваній ПДФО, не включаються в базу обкладення ВЗ. Це виходить з положень пп. 1.2, 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас податковий агент зобов’язаний відобразити суму таких неоподатковуваних ВЗ доходів у розділі II ф. № 1ДФ за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих фізособам у звітному кварталі.

ЄСВ. Витрати на підготовку, перепідготовку кадрів, підвищення кваліфікації не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 і 3.24 Інструкції № 5*** і вказані в пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170**** серед виплат, з яких не стягується ЄСВ img 9.

*** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

**** Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується ЄСВ, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170.

Оплата навчання = оподатковуваний дохід

А тепер давайте поговоримо про ті ситуації, за яких оплата навчання фізособи в навчальному закладі може потрапити у його оподатковуваний дохід.

Ситуація 1. Вартість підготовки/перепідготовки фізособи у вітчизняному навчальному закладі оплачена іноземним суб’єктом господарювання, не зареєстрованим в Україні згідно із законом.

Підпункт 165.1.21 ПКУ виводить зі складу оподатковуваних доходів суми, сплачені будь-якою юридичною особою за навчання платника податку. При цьому юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку (див. ст. 80 гл. 7 підрозд. 2 розд. II ГКУ). Звідси можна дійти висновку: якщо вартість навчання сплачена іноземним суб’єктом господарювання, то ПДФО і ВЗ не уникнути. Причому розрахувати суму зобов’язань повинна безпосередньо фізособа, яка навчається, у річній декларації про майновий стан і доходи. Сплатити ПДФО і ВЗ з іноземного доходу також її обов’язок.

img 10ЄСВ немає.

Ситуація 2. Не виконана друга вимога п.п. 165.1.21 ПКУ, озвучена нами вище. Наприклад:

— плата за підготовку/перепідготовку фізособи здійснена іноземному навчальному закладу або вітчизняному навчальному закладу, але не ВНЗ або ПТНЗ, а, наприклад, загальноосвітньому навчальному закладу

та/або

— грошові кошти в сумі вартості навчання виплачені безпосередньо працівнику та/або підприємство компенсувало працівнику понесені ним витрати на навчання у вітчизняному навчальному закладі на підставі поданих ним документів.

Вартість навчання не включається в оподатковуваний дохід фізособи, якщо вона перерахована суб’єктом господарювання безпосередньо вітчизняному ВНЗ або ПТНЗ. Якщо гроші на навчання виплачуються працівнику або перераховуються іноземному навчальному закладу, то ПДФО і ВЗ не уникнути img 11. У цьому випадку вся сума плати за підготовку/перепідготовку фізособи ввійде до складу її оподатковуваного доходу.

img 12А ось ЄСВ не буде (див. пп. 9 і 11 розд. II Переліку № 1170).

Ситуація 3. Дотримані перша і друга вимоги п.п. 165.1.21 ПКУ, озвучені нами вище, але сума плати за навчання перевищує неоподатковувану межу.

ПДФО і ВЗ обкладають тільки суму перевищення над неоподатковуваною межею (у 2017 році — усе, що понад 9600 грн. за кожен повний або неповний місяць навчання). Причому врахуйте: якщо навчання оплачене одним платежем за весь період навчання (декілька місяців/років), то з метою порівняння з неоподатковуваною межею загальну суму потрібно розподілити за місяцями навчання, а не включати в оподатковуваний дохід місяця, у якому здійснена оплата.

Тепер сам порядок оподаткування.

Варіант 1. Вартість оподатковуваного навчання фізособи сплатила юрособа або фізособа-підприємець. У цьому випадку така юрособа (фізособа-підприємець) зобов’язана буде в повному обсязі виконати свої «податково-агентські» обов’язки, тобто нарахувати, утримати й сплатити до бюджету ПДФО і ВЗ з оподатковуваної вартості навчання (її частини).

Оподатковувана ПДФО вартість підготовки (перепідготовки) фізособи є для нього доходом у вигляді додаткового блага.

Причому оскільки сума, перерахована навчальному закладу, — це «чистий» дохід фізичної особи, то в базу обкладення ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт.

img 13При ставці податку 18 % його розмір дорівнює 1,219512.

У розділі I ф. № 1ДФ суму оподатковуваного навчання відображайте з ознакою доходу «126» як дохід у вигляді додаткового блага.

Тепер про ВЗ. Податківці наполягають на тому, що в разі надання негрошового доходу ВЗ слід розраховувати від «чистої» вартості негрошової виплати (див., зокрема, листи ДФСУ від 20.11.2015 р. № 24759/6/99-99-17-02-01-15 і від 08.06.2016 р. № 12626/6/99-99-13-02-03-15, а також консультацію в підкатегорії 103.25 ЗІР). Тобто без збільшення її на «натуральний» коефіцієнт img 14.

Ви готові дотримуватися роз’яснень податківців? Тоді рекомендуємо отримати індивідуальну податкову консультацію із цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом думка податківців зміниться.

img 15Ставка ВЗ складає 1,5 % від суми оподатковуваного збором доходу.

Ще один нюанс. Оскільки дохід наданий у негрошовій формі, а застосування «натурального» «ВЗ-коефіцієнта» ПКУ не передбачено, виникає питання зі сплатою ВЗ з такого доходу.

За роз’ясненнями податківців, у цьому випадку, щоб уникнути порушення вимог ПКУ в частині повноти і своєчасності сплати ВЗ, підприємство може за рахунок власних коштів сплатити збір при виплаті доходу, а потім попросити фізособу — одержувача доходу компенсувати йому суму коштів, направлену на погашення зобов’язань з ВЗ.

img 16І, до речі, не забудьте відобразити «навчальний» дохід у рядку «Військовий збір» розділу II ф. № 1ДФ.

Варіант 2. Вартість навчання фізособи сплатила інша фізособа-резидент (не в межах виконання обов’язку з утримання згідно зі ст. 75, ч. 2 ст. 61, ст. 180, 198 і 202 СКУ).

У цьому випадку фізособа, яка навчається, зобов’язана буде за підсумками того року, у якому здійснена оплата, подати декларацію про майновий стан і доходи (у загальному випадку — до 1 травня року, наступного за звітним), (1) відобразити в ній неоподатковувану (за наявності) й оподатковувану вартість навчання, (2) самостійно розрахувати суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ та (3) сплатити їх до бюджету до 1 серпня року, наступного за звітним.

Але краще один раз побачити. Приклад.

Підприємство в серпні 2017 року сплатило навчання працівника бухгалтерії Зайченка С. П. (податковий номер2912548965) в українському вищому навчальному закладі за I семестр 2017/2018 навчального року (вересень 2017 року — січень 2018 року) в сумі 22000 грн. Заробітна плата, нарахована Зайченку С. П. за серпень 2017 року, склала 6500 грн.

Розрахуємо граничну суму плати за навчання, яка не обкладається ПДФО і ВЗ: 9600 грн. х 5 = 48000 грн.,

де 5 — кількість місяців навчання, за які здійснена оплата (вересень 2017 року — січень 2018 року).

Оскільки вартість навчання у ВНЗ за I семестр 2017/2018 навчального року (22000 грн.) не перевищила граничну суму (48000 грн.), то вона не ввійде до складу оподатковуваного доходу працівника.

Порядок відображення в бухгалтерському і податковому обліку операцій з навчання працівника наведемо в таблиці.

Облік операцій з навчання працівника

з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

дебет

кредит

1

Перерахована навчальному закладу плата за підготовку працівника

377

311

22000

2

Не оподатковувана ПДФО і ВЗ вартість навчання віднесена на витрати майбутніх періодів

39

377

22000

3

У вересні 2017 року віднесена на витрати звітного періоду вартість навчання за перший місяць навчання, тобто за вересень (22000 грн. : 5 місяців)*

92

39

4400

* Такий же бухгалтерський запис здійснюється в кожному наступному місяці сплаченого навчального семестру.

Припустимо, що заробітна плата Зайченка С. П., нарахована (виплачена) йому за 3 квартал 2017 року, склала 19500 грн. (ПДФО — 3510 грн., ВЗ — 292,50 грн.).

У розділі I Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2017 року підприємство відобразить дохід працівника таким чином:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

<…>

58

2912548965

19500

00

19500

00

3510

00

3510

00

101

59

2912548965

22000

00

22000

00

145

<…>

Також «навчальний» дохід підприємство відобразить у розділі II Податкового розрахунку за формою № 1ДФ за 3 квартал 2017 року за рядком «Військовий збір» у загальній сумі доходів, нарахованих/виплачених фізособам у цьому звітному кварталі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі