Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати: обираємо «базовий» місяць правильно

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
З чого розпочинається зарплатна індексація? Передусім потрібно правильно визначити «базовий» місяць. Про особливості його вибору і розповімо в цій статті.
індексація зарплати

Щоб без помилок проіндексувати зарплату, насамперед потрібно правильно визначити «базовий» місяць — свого роду «точку відліку», від якої відштовхуються для обчислення коефіцієнтів індексації. Тому давайте згадаємо основні правила, передбачені Порядком № 1078*, які допоможуть правильно визначитися з «базовим» місяцем.

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

img 1Правило 1

У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ) приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного за місяцем такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

img 2Правило 2

У разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо без підвищення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого підвищення зарплати (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078).

img 3Правило 3

Для новоприйнятих, переведених працівників і працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078).

Який же висновок виходить із цих основних трьох правил визначення «базового» місяця? Головний висновок: практично в усіх випадках «базовим» місяцем вважається місяць підвищення посадового окладу. І розрахунок ІСЦ проводять не індивідуально для кожного працівника залежно від прийому його на роботу і зростання його доплат і надбавок, а з моменту останнього перегляду тарифної ставки (окладу) — за посадою, яку займає працівник (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078).

Ну а далі — ситуації.

Класика жанру — підвищення окладу

Отже, точкою відліку для обчислення ІСЦ з метою проведення індексації є місяць підвищення посадового окладу (тарифної ставки). Цього місяця значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст ІСЦ розраховують з місяця, наступного за «базовим». При цьому нарахування індексації проводиться в місяці, наступному за місяцем, у якому був офіційно опублікований індекс інфляції (пп. 3 і 4 ст. 4 Закону про індексацію, п. 11 Порядку № 1078).

Це означає, що місяць підвищення окладу (ставки) завжди є «базовим» з метою індексації зарплати.

img 4Проте коли настане право на індексацію зарплати, а також яким буде коефіцієнт поточної індексації, залежить від розміру приросту ІСЦ.

Приклад 1. Працівникові в січні 2017 року підвищили посадовий оклад (3200 грн.). Інших доплат і надбавок немає.

Січень 2017 року є місяцем підвищення посадового окладу, так званим базовим. Причому незалежно від суми підвищення окладу. Сам факт підвищення посадового окладу буде підставою для зміни старого «базового» місяця на новий — січень 2017 року. Обчислення ІСЦ для поточної індексації здійснюватимуть з лютого — місяця, наступного за місяцем підвищення окладу.

Право на індексацію зарплати для «базового» січня 2017 року вперше настало в червні 2017 року. Коефіцієнт індексації склав 3,7 % (1,01 лютий х 1,018 березень х 1,009 квітень х 100 - 100), сума індексації — 62,31 грн. (1684 грн. х 3,7 %).

img 5На цей же коефіцієнт індексують зарплату і в липні, і в серпні 2017 року. У вересні — на коефіцієнт 6,9 %.

Установлена постійна надбавка/доплата

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну «базового» місяця.

Тобто в разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без підвищення окладу, суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, в такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно.

img 6Це означає, що працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Новоприйнятий працівник

З грудня 2015 року змінилися правила індексації зарплати для новоприйнятих працівників. Для них тепер орієнтуємося не на місяць, що передує місяцю прийому, а на місяць останнього підвищення окладу за займаною ним посадою. Це передбачено п. 102 Порядку № 1078.

На новостворену посаду

Тут також орієнтиром є місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. Але як визначити, коли було це «останнє підвищення», якщо посаду створили (ввели в штатний розпис підприємства) нещодавно ? Роз’яснення були надані в листі Мінсоцполітики від 14.06.2016 р. № 263/10/136-16.

Так, якщо працівник прийнятий на новостворену посаду, обчислення ІСЦ для проведення індексації повинне здійснюватися з наступного після створення посади місяця. Тобто «базовим» місяцем для працівника в таких ситуаціях буде місяць створення нової посади (її введення в штатний розпис).

Приклад 2. У лютому 2017 року на підприємстві була створена посада експедитора (до цього такої посади в штатному розписі не було) з посадовим окладом 4000 грн. У цьому ж місяці на неї був прийнятий працівник.

«Базовим» місяцем у цьому випадку буде лютий 2017 року (місяць установлення посадового окладу в штатному розписі за цією посадою). Обчислення приросту ІСЦ наростаючим підсумком розпочинають з березня 2017 року.

Уперше право на індексацію зарплати працівника виникає в липні 2017 року. Коефіцієнт індексації склав 4,1 % (1,018 березень х 1,009 квітень х 1,013 травень х 100 - 100), а сума поточної індексації — 69,04 грн. (1684 грн. х 4,1 %).

img 7Цей же коефіцієнт буде актуальний для серпня і вересня 2017 року.

Переведення працівника на іншу посаду...

Для працівників, переведених на іншу посаду (роботу), передбачені особливі вимоги при індексації зарплати. Так, для працівників, зокрема, переведених в іншу організацію, на іншу роботу в тій же організації, обчислення ІСЦ для проведення індексації проводиться з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Тобто для них орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Зверніть увагу! Для переведених працівників Порядком № 1078 не передбачено збереження фіксованої індексації, яку вони отримували на попередній роботі (посаді). Тобто якщо працівник до переведення мав право на індексацію-різницю (фіксовану індексацію), то після переведення він втрачає право на неї. Такий працівник матиме право тільки на поточну індексацію зарплати.

img 8А «базовим» для нього буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Водночас конкретне рішення із цього питання може прийматися підприємством самостійно в колективному договорі. Адже згідно з абз. 12 п. 5 Порядку № 1078 працівникам підприємств і організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв’язку зі зростанням рівня інфляції здійснюють у порядку, встановленому в колективних договорах, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію, і положень Порядку № 1078. Тобто «покращуючі» особливості й умови проведення індексації зарплати можуть установлюватися госпрозрахунковими підприємствами в колективних договорах або інших документах, що регламентують оплату праці працівників.

Приклад 3. Працівника підприємства з 03.07.2017 р. перевели з посади бухгалтера на посаду заступника головного бухгалтера. За посадою бухгалтера «базовим» місяцем був січень 2017 року, а за посадою заступника головного бухгалтера останнє підвищення окладу було в березні 2017 року.

Для переведеного працівника використовуємо п. 102 Порядку № 1078. Для нової посади при індексації зарплати «базовим» місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за посадою заступника головного бухгалтера (за новою посадою). Тобто орієнтиром для нарахування поточної індексації буде березень 2017 року. Причому не має значення, яка сума індексації була за попередньою посадою. При переведенні жодних порівняльних розрахунків з метою визначення «частки» індексації (якщо це спеціально не обумовлено в колективному або іншому локальному документі про оплату праці) не проводимо.

Для такого працівника право на індексацію зарплати настало тільки в серпні 2017 року. Коефіцієнт індексації склав 3,8 % (1,009квітень х 1,013травень х 1,016червень х 100 - 100), а сума поточної індексації — 63,99 грн. (1684 грн. х 3,8 %).

img 9Ці ж величини будуть актуальні і для вересневої зарплати.

…після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років

Для працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу), за посадою, яку займає працівник (п. 102 Порядку № 1078). Це означає, що «базовим» буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Приклад 4. У працівниці закінчилася відпустка для догляду за дитиною до 3 років. З 1 вересня 2017 року вона приступила до роботи. Посадовий оклад за її посадою останній раз підвищувався в січні 2017 року.

Для працівниці, що вийшла з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, застосовуємо п. 102 Порядку № 1078.

img 10«Базовим» місяцем для неї буде січень 2017 року — місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

У вересні 2017 року для «базового» січня 2017 року зарплату індексують на коефіцієнт індексації 6,9 %, а сума індексації для повністю відпрацьованого часу складе 116,20 грн. (1684 грн. х 6,9 %).

...після відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Приклад 5. Останнє підвищення посадових окладів на підприємстві було в січні 2017 року. З 6 березня по 9 липня 2017 року жінка перебувала у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами. З 10 липня 2017 року вона приступила до роботи. Окрім цього, на момент виходу в «декретну» відпустку вона мала право на індексацію-різницю в розмірі 129,12 грн.

У п. 102 Порядку № 1078 ідеться тільки про працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років. Про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами нічого не сказано.

img 11Це означає, що для індексації зарплати такої працівниці використовуємо загальні норми Порядку № 1078.

«Базовим» місяцем для такої працівниці буде січень 2017 року — місяць останнього підвищення окладу. Право на поточну індексацію для такого «базового» місяця вперше настало в червні 2017 року. Коефіцієнт поточної індексації для червня був 3,7 %, сума — 62,31 грн. Крім того, працівниця мала право ще й на індексацію-різницю в сумі 129,12 грн. Виходить, за повністю відпрацьований місяць сума індексації склала 191,43 грн. (62,31 + 129,12). Водночас оскільки працівниця в червні не працювала (перебувала в оплачуваній відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами), індексація їй не нараховувалася.

У липні 2017 року працівниця після закінчення «декретної» відпустки приступила до роботи з 10 числа. Сума індексації за липень 2017 року за повністю відпрацьований місяць також складала 191,43 грн. (62,31 індексація за липень + 129,12 індексація-різниця). Проте оскільки працівниця відпрацювала місяць не повністю, індексація їй виплачується пропорційно відпрацьованому часу. До нарахування в липні підлягала сума індексації: 191,43 грн. : 21 роб. дн. х 16 роб. дн. = 145,85 грн.,

де 21 — число робочих днів за графіком роботи в липні 2017 року;

16 — кількість відпрацьованих у липні днів.

Строковий трудовий договір

Приклад 6. Бухгалтер іде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років з 1 вересня 2017 року. На його місце роботи тимчасово (на період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника) з 01.09.2017 р. прийнятий інший працівник. Останнє підвищення окладу за посадою бухгалтера було в січні 2017 року.

Жодних обмежень стосовно індексації зарплати працівників, прийнятих на роботу тимчасово за строковим трудовим договором, ні Закон про індексацію, ні Порядок № 1078 не містять.

img 12Працівник, прийнятий на роботу за строковим трудовим договором, має таке ж право на індексацію зарплати, як і інші працівники, прийняті на роботу за безстроковими трудовими договорами.

У наведеному прикладі для працівника, прийнятого на роботу за строковим трудовим договором, «базовим» місяцем буде січень 2017 року — місяць останнього підвищення окладу за посадою бухгалтера (п. 102 Порядку № 1078).

У вересні 2017 року його зарплату індексують на коефіцієнт 6,9 %, сума індексації — 116,20 грн.

Звільнення → повторний прийом

Приклад 7. Працівник у грудні 2016 року звільнився у зв’язку з виходом на пенсію. У січні 2017 року його знову прийняли на роботу на ту ж посаду. Останнє підвищення окладу за посадою було в грудні 2016 року.

Для новоприйнятих працівників застосовуємо п. 102 Порядку № 1078, а саме: орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою. Той факт, що працівник до повторного прийому вже працював на цій посаді, значення не має. Важливо тільки, коли був підвищений оклад за займаною посадою.

У наведеному прикладі працівник був прийнятий на посаду, оклад за якою останній раз підвищувався у грудні 2016 року («базовий» місяць). З травня по липень 2017 року зарплату такого працівника індексують на коефіцієнт 3,9 %, сума індексації — 65,68 грн. За серпень, вересень — на коефіцієнт 7,8 %, сума індексації — 131,35 грн.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі