Підприємець «перестрибнув»… сторінку в Книзі обліку

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Підприємець виявив, що в Книзі обліку доходів і витрат випадково пропущена сторінка. Як тепер виправити помилку?
книги обліку доходів підприємців, помилка, виправлення

Ми б порадили перекреслити пропущену сторінку (сторінки) знаком «Z», поруч поставити підпис підприємця і дату, написати «помилково пропущені рядки, виправленому вірити». А тепер — детальніше.

Насправді ні в Порядку № 579*, ні в Порядку № 481** не вказано, як виправляти в Книзі пропущені рядки, а тим більше — сторінки.

* Порядок ведення Книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

** Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481.

Більше того, в цих нормативно-правових актах ми не знайдемо і прямої заборони на порожні рядки або сторінки в Книзі img 1. Можливо, саме тому на практиці фіскали не завжди чіпляються до порожніх рядків, якщо підприємець, наприклад, кожного місяця починає записи в Книзі з нової сторінки. Хоча це все-таки неправильно. За логікою речей, звичайно, в Книзі не повинно залишатися пропусків, щоб не було можливості внести в неї інформацію заднім числом.

Саме тому ми радимо перекреслити всю порожню сторінку знаком «Z», як це робиться в бухгалтерських документах.

Вважаємо, що в такому разі навіть немає підстав застосовувати адмінштраф за помилки, допущені при заповненні Книги!

img 2Нагадаємо, що «неналежне» ведення обліку доходів і витрат загрожує підприємцеві адмінштрафом за ст. 1641 КУпАП у розмірі від 51 до 136 грн.

А чи можна «повернутися» до останнього запису (перед пропуском), перенести на порожнє місце зроблені після пропуску записи, а записи, розпочаті не з тієї сторінки, виправити (анулювати)?

Єдиноподатнику, нагадаємо, доведеться в такому разі продублювати помилкові рядки зі знаком «-» і проставлянням свого підпису. Загальносистемнику потрібно буде перекреслити кожен рядок, поставити підпис і внизу написати «виправленому вірити»***.

*** Обов’язково ознайомтеся з «повною» версією рекомендацій щодо виправлення в статті «Бій помилкам у книгах обліку підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

Формально такий спосіб позбавлення від порожньої сторінки в тандемі з самовиправленням також має право на життя (ч. 3 п. 3 Порядку № 579, ч. 3 п. 3 Порядку № 481, категорія 104.08 ЗІР).

Але, знову ж таки, незрозуміла реакція податківців. Адже, по суті, одні й ті ж дані фігуруватимуть і як помилкові, і як правильні.

У будь-якому разі застерігаємо вас від операції «очманілі ручки» img 3 з видалення сторінок з Книги. Це абсолютно того не варте — навіть з позиції згаяного часу. Водночас можна отримати купу неприємностей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі