Теми статей
Обрати теми

Бій помилкам у книгах обліку підприємців

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Як правильно «черкати» в підприємницьких книгах обліку доходів/витрат єдиноподатників і загальносистемників? Зараз навчимо!
ФОП, єдиний податок, загальна система, Книга обліку доходів (і витрат), помилки

Єдиноподатник. Про те, як виправляти помилки в Книзі обліку доходів (і витрат) єдиноподатників, сказано в порядках № 579*. А саме: шляхом внесення нового запису (з відображенням від’ємного або позитивного значення), який засвідчується підписом платника податків.

* Порядки ведення книг обліку, затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

img 1В електронній Книзі допускаються виправлення/коригування шляхом доповнення рядка, у якому відображається від’ємне/позитивне значення.

Що це означає? По-перше, не потрібно нічого закреслювати! По-друге, не потрібно повертатися до помилкового запису і намагатися «увпіпхнути» туди виправлення новим рядком.

Правильно чинити так: відкриваємо Книгу обліку доходів (і витрат) і відразу після крайнього запису в ній робимо новий запис, причому:

1) у графі 1 вказуємо ту дату, коли припустилися помилки;

2) у графах 2 — 8 указуємо суму доходів або витрат, якої бракує, зі знаком «+» (чи зайву суму зі знаком «-»), яка скоригує помилковий запис до правильного значення;

3) поруч ставимо свій (підприємця) підпис.

І врахуйте важливий нюанс: якщо помилка полягає в тому, що ви занизили готівковий дохід, можуть бути серйозні проблеми. Напевно ви пам’ятаєте, що за несвоєчасне оприбутковування готівки загрожує 5-кратний штраф** img 2. Тому доведеться пошукати інші варіанти img 3.

** Деталі зможете знайти в статті «Санкції за готівку: як зараз»(журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 37).

img 4Виправлення підтвердить факт несвоєчасного оприбутковування, особливо якщо ви працюєте без РРО.

Приклад. Припустимо, 02.02.2017 р. підприємець помилково вказав дохід 3000 грн., а потрібно було вказати 300 грн. Помилку виявив 02.03.2017 р. Виправлення виглядатиме так:

img 5

Загальносистемник. На догоду податківцям (категорія 104.08 ЗІР) діють так. Акуратно закреслюють помилковий запис, поруч пишуть правильний і завіряють виправлення візою «виправленому вірити» і своїм підписом.

Хоча, відверто кажучи, у ч. 3 п. 3 Порядку № 481*** про закреслення не йдеться. Більше того, ця норма дуже схожа на правило самовиправлення для спрощенців (див. вище), тобто за великим рахунком виправлятися можна так само, як і єдиноподатники. Знову ж таки йдеться про паперову книгу.

*** Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, окрім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування... затверджений наказом Міндоходів і зборів від 16.09.2013 р. № 481.

img 6«Внесення виправлень здійснюється шляхом нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи» (ч. 3 п. 3 Порядку № 481).

Якщо ви ведете Книгу в електронному вигляді, то виправлятися потрібно саме за допомогою додаткового рядка (ч. 4 п. 4 Порядку № 481).

Приклад. Якщо візьмемо ті ж умови прикладу, що й у єдиноподатника, то в загальносистемника виправлення виглядатиме так:

img 7

Виправлення на титульному аркуші Книги. Якщо в підприємця змінилися прізвище або ІПН, то податківці дозволяють єдиноподатнику самостійно виправити їх на титулці Книги (категорія 107.07 ЗІР). Тобто до фіскалів за цим звертатися не варто: закреслили старі прізвище/ІПН — написали нові — і продовжуйте вести Книгу до кінця img 8.

Що ж до зміни адреси, будьте уважні:

— якщо ви переїхали в межах одного і того ж адмінрайону (тобто податкова не помінялася), просто вкажіть на титулці нову адресу;

— якщо ж ви переїхали до іншого району, вам потрібно зареєструвати нову Книгу в новій податковій (категорія 107.07 ЗІР).

За книгами загальносистемників подібних рекомендацій немає (нормативка теж мовчить img 9).

img 10Очевидно, що чинити потрібно в аналогічному ключі. Але краще уточнити це питання в податківців.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі