Штрафи за помилки в Книзі обліку загальносистемника

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Нормативка із заповнення Книги обліку доходів і витрат у підприємців-загальносистемників украй лаконічна*. У такій ситуації символічний адмінштраф за помилки в Книзі в розмірі 51 — 136 грн. виглядає цілком прийнятно. Але податківці шукають шляхи, щоб «укусити болючіше». Розбираємося!
підприємець, загальна система, Книга УДР, помилка, штраф

* Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. № 481.

Порушник спокою — консультація в категорії 104.13 ЗІР, у якій ДФСУ говорить про те, що за порушення при веденні Книги обліку доходів і витрат (Книга ОДВ) вона каратиме:

1) попередженням або адмінштрафом за ст. 1641 КпАП у розмірі 51 — 136 грн. — за неналежне ведення обліку доходів і витрат. Із цим штрафом ми згодні (хоча, в принципі, є і за ним «шорсткості» в КпАП);

2) штрафом за ст. 20 Закону про РРО за продаж товарів, не облікованих в установленому порядку. Такий штраф складає подвійну вартість необлікованих товарів за цінами їх реалізації, але не менше 170 грн! Із цим штрафом ми категорично не згодні, це вже явний перебір з боку фіскалів img 1. І ось чому.

Штраф зі ст. 20 Закону про РРО існує вже давно. Податківці періодично намагаються «витягнути його на світло», використовуючи проти підприємців, які мають справу з готівковими розрахунками (інакше Закон про РРО взагалі не до діла). Але вся річ у тому, що цей штраф накладається за «реалізацію товарів, не облікованих в установленому порядку». А встановленого порядку обліку товарів для підприємців немає і ніколи не було! І бухоблік підприємці теж не ведуть (ст. 2 Закону про бухоблік). Отже, застосувати цей штраф до них неможливо в принципі** img 2. А вже тим більше за помилки у веденні обліку доходів і витрат.

** Вас може зацікавити стаття «Якщо в підприємця вимагають дані про залишки товарів, але цих даних у нього немає» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 29).

img 3До речі, із цим погоджуються й суди img 4.

Так що все-таки тільки адмінштраф. А ось штрафу за ст. 20 Закону про РРО однозначно бути не повинно.

Водночас нагадаємо: якщо «книжкова» помилка пов’язана з невідображенням готівкових надходжень, податківці взагалі йдуть іншим шляхом***.

*** Подробиці знайдете в статті «Куй залізо, не відходячи від каси, або Касові питання підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 14).

До речі, зовсім нещодавно ми розповідали про плани нормотворців усе-таки прищепити підприємцям товарний облік. Причому зробити це вони планували саме через Книгу ОДВ (законопроект № 6758)****. А як «стимул» замислювали новий мегаштраф за «книжкові» порушення в розмірі від 5100 до 10200 грн.! img 5.

**** Детальніше про це ми розповідали в статті «Наступ» на підприємців, або Що приготували проекти № 6757 і № 6758?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 32).

Так ось, на щастя, згаданий законопроект № 6758 на сьогодні відкликаний. Ура! img 6

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі