Теми статей
Обрати теми

Адреса е-mail у ЄДР VS електронна звітність

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Схоже, пригоди (а іноді прикрощі) платників податків, пов’язані з унесенням до даних Єдиного держ­реєстру* адреси e-mail, яку вимагається зазначити в заяві про приєднання до договору про визнання електронних документів, повинні підійти до завершення. Принаймні, ДФСУ озвучила свою позицію із цього приводу (категорія 135.03 ЗІР). І, на щастя, вона грає на руку платникам!

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Розпочнемо з короткого екскурсу в історію img 1 питання, якщо можна таким гучним словом величати те, що тривало близько трьох місяців**. Новим Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами*** для приєднання до договору про визнання електронних документів передбачено подання заяви про приєднання. І в такій заяві платник зобов’язаний зазначити в тому числі e-mail автора. Але згідно з п. 9 розд. ІІІ Порядку № 557 невідповідність реєстраційних даних автора, зазначених у заяві про приєднання до договору, даним Єдиного держреєстру може стати підставою для відмови в прийнятті заяви про приєднання до договору.

** Деталі знайдете в статтях «Новий електронний документообіг з ДФС: хороший початок — половина справи, а поганий…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 48); «Нова епоха електронної взаємодії: про Електронний кабінет і не тільки…», останній підрозділ (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4).

*** Затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557 (далі — Порядок № 557). Знайомству з цим документом присвячено статтю «Електронне» спілкування» з контролерами: до чого готуватися?» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 40.

На цій підставі і почалися «бойові дії» img 2 на місцях. Деякі податкові, сподіваючись на зазначений пункт, відмовляли платникам податків в укладенні відповідних договорів у тому випадку, якщо e-mail, зазначений у заяві, не внесений до Єдиного держреєстру. Причому робили це, вважаємо, неправомірно!

Через неповні три місяці (фактично новий порядок приєднання до електронних договорів, продиктований Порядком № 557, почав діяти з 01.01.2018 р.) свою позицію озвучило головне податкове відомство. Розміщена вона в категорії 135.03 ЗІР (відповідно є деякі питання до її «стабільності»).

Головні податківці країни роз’яснюють, що у випадку відсутності (!) відомостей про адресу електронної пошти платника в Єдиному держреєстрі платник без проблем може зазначити в заяві про приєднання до договору адресу електронної пошти, яка використовуватиметься ним для листування з контролюючими органами. Ура img 3!

Далі слідує уточнення: внесення змін до облікових даних платника про адресу електронної пошти здійснюється на підставі відомостей з Єдиного держреєстру.

Тут ідеться про ситуацію, коли в заяві платник зазначить одну адресу, але пізніше в Єдиний держреєстр внесе іншу.

Увага! Якщо ви є користувачем електронного кабінету, то в такому разі вас стосується норма абз. 4 п. 421.5 ПКУ.

У разі зміни електронної адреси платник податків зобов’язаний не пізніше наступного робочого дня внести відповідні зміни до своїх облікових даних в електронному кабінеті.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі