Теми статей
Обрати теми

Висновок ТПП про віднесення товару до певного коду УКТ ЗЕД — обов’язковий для платника і ДФС

Смердов Віталій, партнер податкової практики Crowe Mikhailenko
На практиці повсюдно в бухгалтерів виникає проблема з визначенням кодів УКТ ЗЕД за тими чи іншими товарами. І проблема ця зовсім не надумана. Адже, на жаль, помилки в коді достатньо, щоб покупець втратив податковий кредит за податковою накладною (як показує практика, ДФС поки що не серйозно сприймає норму п. 201.10 ПКУ, згідно з якою зареєстрована податкова накладна є достатньою підставою для відображення податкового кредиту). При цьому іронія в тому, що якщо запитати код товару в податківців, вони не нададуть відповіді, а замість цього відішлють до ТПП.

Зазначимо, що ТПП (Торгово-промислова палата України) дійсно провадить таку діяльність (що підтверджувалося і листом ТПП від 20.01.2017 р. № 146/08.1-7.1) — з видачею результату у формі висновку і на платній основі.

Але питання тут навіть не в розмірі оплати (він порівнянний із середньою розцінкою юридичних фірм для подібних послуг), а в правовому статусі такого висновку. Адже в ПКУ не зазначено, що УКТ ЗЕД для цілей податкової накладної може бути визначений із залученням ТПП, і такий її висновок буде обов’язковим. Саме тому, хоча ми і не сумнівалися в практичній реалізації цього варіанта, все ж бачили в ньому певні ризики — наприклад, якщо перевіряючий вважатиме, що ТПП визначила код УКТ ЗЕД неправильно.

У цьому світлі цікавий висновок з листа ДФСУ від 12.03.2018 р. № 961/6/99-99-15-03-02-15/ІПК (ср. ). У ньому податківці прямо зазначили, що висновок ТПП щодо класифікації товару за УКТ ЗЕД є обов’язковим для платника.

При цьому від себе додамо:

— мабуть, не лише для платника, але й для перевіряючих;

— на жаль, податківці не згадали про визначення коду послуг із залученням ТПП, хоча вони такою діяльністю також займаються.

Вважаємо, що мовчання податківців у цьому питанні не повинне применшувати статусу таких висновків ТПП за послугами.

Враховуючи це, якщо у вас з’являться сумніви у визначенні коду УКТ ЗЕД за товаром при заповненні податкової накладної, є сенс скористатися зазначеним варіантом — і таким чином убезпечити свого покупця від можливих проблем у майбутньому (і себе — якщо, наприклад, у договорі з таким покупцем передбачена неустойка на постачальника в разі неправильного заповнення податкової накладної).

Також зазначимо, що в цьому листі є й інші висновки — більш відомі, а тому менш цікаві. Зокрема, висновок про те, що найменування товару/послуги в податковій накладній, як і код такого товару/послуги, повинні відповідати первинним документам і договору з контрагентом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі