Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність за І квартал: хто «палить осторонь»?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
«Підкажіть, будь ласка, які підприємства повинні здавати баланс до статистики за І квартал 2018 (критерії для приватних юросіб)». Це запитання одного з наших читачів змусило нас повернутися до теми подання фінзвітності знову. Отже, давайте розставимо всі крапки над «і».

У цьому випадку простіше визначити коло тих, хто звільнений від обов’язку подавати проміжну фінзвітність (у тому числі звітність за І квартал 2018 року) до органів Держстатистики. Інші, відповідно, не звільнені.

Граничний строк подання фінзвітності за І квартал до органів Держстатистики мине в середу, 25 квітня (згідно з п. 5 Порядку № 419*).

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Порядок та строки подання фінзвітності згідно з ч. 2 ст. 11 Закону про бухоблік визначаються КМУ. Останній із цією метою свого часу видав Порядок № 419, який, до речі, так і не змінили «навздогін» нововведенням Закону про бухоблік**.

** Детальніше про які ви могли прочитати в статтях «Аналізуємо зміни до Закону про бухоблік» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 45) і «Зміни до Закону про бухоблік: перехідні запитання щодо фінзвітності» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 49).

Так, передостанній абзац п. 2 цього Порядку дозволяє юрособам, які належать до суб’єктів мікропідприємництва, подавати відповідним органам лише річну фінзвітність. При цьому при визначенні суб’єктів мікропідприємництва зазначений абзац досі посилається на ГКУ, хоча з 01.01.2018 р. орієнтуватися потрібно на оновлену ст. 2 Закону про бухоблік.

Так ось, мікропідприємства по-новому — це підприємства, показники яких згідно з даними фінзвітності за 2017 рік відповідають щонайменше двом із таких критеріїв (ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік):

— балансова вартість активів — до 350 тис. € (до 10501,47 тис. грн.***);

— чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тис. € (до 21002,94 тис. грн.***);

*** Суми визначені за середньорічним курсом євро за 2017 рік, який згідно з даними офіційного Інтернет-представництва НБУ (http://www.bank.gov.ua/files/Exchange r.xls) склав 30,0042 грн./€.

— середня кількість працівників — до 10 осіб.

Відповідати одночасно всім трьом класифікаційним ознакам зовсім не обов’язково. Цілком достатньо відповідати двом критеріям****.

**** Детальніше про міграцію з групи до групи з початку 2018 року, зокрема з малого на «мікро» і навпаки, ви могли прочитати в статті «Бухоблікові маневри: мікро- → мале, мале → мікро-» в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 13.

Знайшли себе в переліку звільнених? Чудово!

Але для того щоб не подавати проміжну фінзвітність, необхідно також не бути квартальним платником податку на прибуток. Чому так? Адже при поданні податківцям «прибуткової» декларації за І квартал необхідно подати й додатки до неї, одним із яких з 01.01.2017 р. є й фінзвітність. А оскільки подається остання через «Єдине вікно», то потрапить така звітність і до податкових органів, і до органів Держстатистики. Відповідно, про звільнення від подання фінзвітності у такому випадку говорити не доводиться…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі