Теми статей
Обрати теми

Заборгованість ФОП перед підприємством — якщо минув строк давності

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація: підприємство відвантажило товар ФОП, за який він так і не розрахувався. Строк позовної давності минув. На момент закінчення позовної давності ФОП «перетворився» на звичайного громадянина — знявся з реєстрації як підприємець. Як підприємству списати таку дебіторську заборгованість? Які податкові наслідки чекають на підприємство в плані податку на прибуток? І що з ПДФО, якщо врахувати, що на сьогодні боржник припинив бути ФОП? Розбираємося.

Бухоблік. Розпочнемо з азів — бухобліку. Бухоблік списання безнадійної дебіторської заборгованості залежить від того, чи створювався під таку заборгованість резерв сумнівних боргів (далі — РСБ). У нашому випадку заборгованість грошова (тобто фінансовий актив), а тому під неї повинен був формуватися РСБ (ще в періоді виникнення перших сумнівів у погашенні заборгованості). Не створювати цей резерв мають право хіба що підприємства, що складають Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (ф. № 1-мс і № 2-мс).

Враховуючи це, списання заборгованості виглядає таким чином:

— Дт 38 — Кт 36, 37 — на суму заборгованості в межах суми РСБ;

— Дт 944 — Кт 36, 37 — на суму заборгованості, що перевищує РСБ.

Податок на прибуток. У цій ситуації в малодохідного підприємства «бухобліковими» маневрами все й обмежиться. А ось високодохідні підприємства в податковоприбутковому обліку коригують бухгалтерський фінрезультат на податкові різниці з п. 139.2 ПКУ.

Для цього сформований у бухобліку фінрезультат:

1) збільшують на суму бухгалтерських витрат:

— на формування РСБ;

— від списання дебіторської заборгованості понад суму РСБ;

2) зменшують на суму:

— коригування РСБ відповідно до П(С)БО (МСФЗ), на яку збільшився фінрезультат до оподаткування;

— на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного РСБ). При цьому, що важливо, у зменшуючому коригуванні бере участь тільки дебіторська заборгованість, яка відповідає «безнадійним» ознакам з п.п. 14.1.11 ПКУ.

У нашому випадку строк давності минув. Така заборгованість визнається безнадійною згідно з п.п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ («а) заборгованість за зобов’язаннями, щодо яких минув строк позовної давності»).

Нагадаємо, що податківці раніше наполягали на відображенні в податковому обліку тільки тієї безнадійної заборгованості зі строком позовної давності, який минув, щодо якою вживалися заходи зі стягнення, що не надали результатів (листи ДФСУ від 21.04.2017 р. № 8490/6/99-99-15-02-02-15 і від 06.04.2017 р. № 7207/6/99-99-15-02-02-15).

Тобто, по суті, забороняли списувати таку заборгованість img 1.

Але тут руку допомоги платникам протягнув Мінфін. В УПК № 400* чітко зазначено, що достатньою підставою для визнання заборгованості безнадійною згідно з п. «а» п.п. 14.1.11 ПКУ є закінчення за нею строку позовної давності незалежно від того, вживалися чи ні заходи з її стягнення**.

* УПК затверджена наказом Мінфіну від 03.04.2018 р. № 400.

** Деталі знайдете в статті «Минув строк позовної давності — отже, заборгованість безнадійна!» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 16).

Таким чином, різниці гратимуть «не в одні ворота». І списана безнадійна заборгованість прибутківців, що застосовують різниці, також врахується у фінрезультаті img 2.

Торкнемося ще й такого моменту (актуальний для тих, хто зобов’язаний коригувати фінрезультат на різниці). Згідно з п.п. 14.1.257 ПКУ не стягнута після закінчення строку давності заборгованість отримує статус безповоротної фінансової допомоги. При цьому п.п. 140.5.10 ПКУ передбачено «збільшуюче» коригування на суму перерахованої безповоротною фіндопомоги. Але в нашому випадку таке коригування застосовувати не потрібно. Пояснюється це тим, що, по-перше, у нашому випадку фізособам нічого не перераховували (їм відвантажили товари), по-друге, у п.п. 140.5.10 ПКУ є виняток — коригування не проводиться, якщо боржник — звичайна фізособа.

Якраз наш випадок.

ПДФО/ВЗ. Тепер поговоримо про зобов’язання з утримання ПДФО/ВЗ і декларування доходу фізособи. Передусім підприємству потрібно переконатися в статусі боржника.

На який момент?

Ми жодного доходу фізособі не виплачуємо, але в нашому випадку фізособа отримує дохід у вигляді списаної заборгованості за ЦПД, за якою минув строк позовної давності. На момент закінчення строку позовної давності і з’ясовуємо статус контрагента.

Подивилися — з’ясували. Наш боржник — уже звичайний громадянин. Тепер нас цікавитиме п.п. 164.2.7 ПКУ. Вважаємо, саме на нього (як на більш спеціальний) потрібно орієнтуватися в нашій ситуації.

Згідно із цією нормою списана заборгованість у сумі, що дорівнює у 2018 році 881 грн. (50 % місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на 1 січня звітного року), не обкладається ні ПДФО, ні ВЗ.

Якщо ж сума списаної заборгованості перевищує неоподатковувану межу (881 грн.), то сума перевищення ввійде до бази обкладення ПДФО і ВЗ. Причому сплатити ПДФО і ВЗ із такого доходу зобов’язана фізособа самостійно за підсумками річного декларування (п.п. 164.2.7 ПКУ).

Підприємству з такої фізособи нічого утримувати і перераховувати не потрібно.

Проте функції податкового агента підприємству в цьому випадку буде виконати потрібно. Але тільки в частині відображення такого доходу у формі № 1ДФ.

Неоподатковувану частину списаної заборгованості строком позовної давності, що минув (у 2018 році — 881 грн.), показуємо з ознакою доходу «127», а оподатковувану — з ознакою «107» (див. роз’яснення в категорії 103.25 ЗІР ДФСУ). Графи 4 і 4а не заповнюються.

Дані про такого боржника повинні потрапити до форми № 1ДФ, яка подається за квартал, у якому минув строк позовної давності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі