Теми статей
Обрати теми

Податківцям Закон не писаний, або Перевірочний мораторій «у дії»

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Запитання: «Хто знає — відпишіться, будь ласка. В Інтернеті все дуже розмито, а хочеться конкретики. Чи є мораторій на перевірки від ДПІ у 2018 році»?

Де конкретика і де вітчизняне законодавство? img 1

Ситуація з податківцями, нагадаємо, така. Як ми вже повідомляли*, цього року «строк придатності» img 2 мораторію на перевірки, передбаченого Законом № 1728**, продовжили ще на рік (до 31.12.2018 р.). Але цього разу вирішили прямо в Законі № 1728 не прописувати перелік контролерів, що проходять «крізь стіни» мораторію, а довірили затвердити відповідний перелік КМУ. Тож поки КМУ цей перелік «виняткових» контролерів придумує, перед Законом № 1728 усі контролери рівні.

* Стаття «Мораторій на перевірки — 2018: стосується і податківців, але тимчасово» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

** Закон України «Про тимчасові особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 03.11.2016 р. № 1728-VIII.

Немає сумнівів, що КМУ податківців у свій «винятковий» перелік занесе. Але, повторимося, поки такого переліку немає (а його на сьогодні немає), формально податківці так само, як і всі інші органи, що раніше мали «карт-бланш», у «тенетах» мораторію застрягають!

Знову-таки не було й сумнівів, що податківці цей момент відкрито ігноруватимуть img 3.

Поки бачимо реакцію ГУ ДФС у м. Києві.

І так відкрито ігнорують img 4... Аргументи також прогнозовані — «немає нічого, що вище ПКУ». Податківці звертають увагу, що діяльність з проведення документальних перевірок податкового, валютного й іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладений на контролюючі органи, регламентується відповідно до гл. 8 розд. ІІ ПКУ. Чого, як кажуть, і слід було чекати…

Ще один аргумент столичних податківців — п. 5.2 ПКУ, що встановлює співвідношення податкового законодавства з іншими законодавчими актами. Він свідчить: «якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням ПКУ, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення ПКУ».

Податківці твердять, що змін у ПКУ в частині дії мораторію на здійснення заходів державного нагляду (контролю) внесено не було.

Водночас вони посилаються у своєму повідомленні на Закон № 1728 (і внесені до нього зміни стосовно дії мораторію-2018), тобто вони не перебувають у повному невіданні.

На підставі всього цього столичні податківці доходять висновку, що проведення ними перевірок повністю в правовому полі. Окресленому, на їх думку, ст. 7680 ПКУ.

Ось вам і вся конкретика.

Виходить: правда на стороні платника? Формально так. Але шукати її доведеться в адмінсуді, до слова, теж не завжди передбачуваному img 5.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі