Теми статей
Обрати теми

Шпаргалка підприємця із застосування РРО на 2018 рік

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Минулий рік був «урожайним» на РРО-зміни. І «надурожайним» — на роз’яснення цих змін від фіскалів. У такому потоці інформації можна загубитися. Але не в нашому випадку . Зараз систематизуємо правила застосування РРО на сьогодні. А також розповімо про плани законодавців на майбутнє.

Основні правила

Для того, щоб зрозуміти, чи потрібен вам РРО у 2018 році, достатньо подивитися на таблицю нижче:

Розрахунки і діяльність підприємця

Єдиноподатник

Загальносистемник

Приймає тільки готівку (не продає пиво або технічно складні побутові товари*)

Дохід ≤ 1 млн грн.

без РРО

РРО

Дохід > 1 млн грн.**

РРО

Приймає готівку + безготівку (не продає пиво або технічно складні побутові товари*)

Дохід ≤ 1 млн грн.

без РРО

РРО

Дохід > 1 млн грн.**

РРО

Приймає тільки готівку або готівку + безготівку, при цьому продає пиво*** та/або технічно складні побутові товари*

РРО

РРО

Приймає тільки безготівкові платежі (не важливо, чим торгує)

без РРО

без РРО

* Перелік таких товарів затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231. При цьому податківці вважають, що не важливо, торгує підприємець новими товарами чи б/в — РРО у будь-якому випадку обов’язковий.

** Якщо протягом року дохід єдиноподатника перевищив 1 млн грн., то РРО обов’язковий з 1 числа найближчого кварталу (після перевищення) — п. 296.10 ПКУ. До речі, комісіонери в дохід включають тільки свою винагороду, тому «транзитні» суми в 1-мільйонну межу не включаються img 1 (лист ДФСУ від 16.08.2017 р. № 1633 /Б/99-99-13-01-02-14/ІПК).

*** Про позбавлення єдиноподатників можливості торгувати пивом без РРО, але з КОРО і РК, ви могли прочитати у статті «З РК, КОРО, але без РРО, та ще й по-новому: розгадуємо ребус» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

Зазначимо, що в цій таблиці для спрощення розуміння не враховані деякі нюанси, про які ми скажемо далі.

РРО і понадмільйонер на ЄП = разом навіки

Як видно з таблиці, в єдиноподатників, що не торгують технічно складними побутовими товарами, є «РРО-імунітет», доки їх дохід менше або дорівнює 1 млн грн.

Торгівля пивом сама по собі «РРО-імунітет» не вбиває, але без РРО не отримати «алкогольну» ліцензію.

Проте, якщо дохід перевищить цю відмітку, єдиноподатник втрачає «РРО-імунітет» назавжди img 2! Він повинен:

— або поставити РРО і використовувати його завжди (навіть якщо його дохід надалі знизиться);

— або повністю відмовитися від прийому готівки, а приймати виключно класичну безготівку (оплата на поточний рахунок). У цьому випадку можна і далі працювати без РРО.

Важливо! Податківці вважають, що від РРО підприємця не врятує ні тимчасовий перехід на загальну систему, ні навіть зняття з держреєстрації з подальшою новою держреєстрацією як підприємця (категорія 109.02 ЗІР) img 3! Із цією думкою можна намагатися сперечатися, але, на жаль, лише в суді img 4.

Хто ще без РРО?

До речі кажучи, окрім найпопулярнішого «єдиноподатного» звільнення, в ст. 9 Закону про РРО перелічені й інші «звільненці» від РРО.

Цей момент «грає» на користь тих же загальносистемників, які не мають у загальному випадку «РРО-імунітету».

Із числа підприємців це:

— продавці різного роду квитків. У тому числі на автомобільному транспорті, на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів (п. 4 ст. 9 Закону про РРО);

торговці газетами, журналами, листівками тощо в кіосках або з лотків (якщо питома вага такої продукції більше 50 % загального товарообороту і не продається алкоголь, підакцизні товари і складні побуттовари) (п. 10 ст. 9 Закону про РРО);

торговці водою, молоком, квасом, рослинною олією і живою рибою з автоцистерн, цистерн, бочок і бідонів (п. 11 ст. 9 Закону про РРО).

Якщо вказане вище — не ваш випадок, не поспішайте сумувати. Адже є ще ст. 10 Закону про РРО, яка дозволяє деяким підприємцям працювати без РРО, але з Книгою обліку розрахункових операцій (КОРО) і з Розрахунковою книжкою (РК). До речі кажучи, перелік таких «звільненців» (Перелік № 1336*) зовсім нещодавно зазнав зміни.

* Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без використання реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Щоправда, у світлі цих змін він виявився абсолютно даремним для єдиноподатників img 5. А вся річ у тому, що КМУ заборонив використовувати цей Перелік тим єдиноподатникам, дохід яких перевищив 1 млн грн. img 6. Тобто, навіть якщо їх вид діяльності потрапляє до Переліку № 1336, вони не мають права працювати без РРО (з КОРО і РК), а відразу зобов’язані ставити касовий апарат. Образливо img 7.

А ось для загальносистемників Перелік № 1336 може бути корисний у плані відходу від РРО, тому радимо вивчити його детальніше img 8 **.

** У цьому вам допоможе стаття «З РК, КУРО, але без РРО, та ще й по-новому: розгадуємо ребус» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

Отже, ми розібралися із загальними правилами застосування РРО, а тепер розглянемо найпопулярніші окремі випадки.

РРО для різних видів діяльності

Вид діяльності

Наявність

РРО

Пояснення

Продаж технічно складних побуттоварів

РРО

Продаючи такі товари (нехай навіть тільки за безготівкою), єдиноподатник втрачає «РРО-імунітет». Отже, якщо він вирішить продати будь-який товар за готівку, йому потрібно мати РРО (на всіх торгових точках)***

Монтаж технічно складних побуттоварів

РРО/

без РРО

Якщо єдиноподатник монтує технічно складні побуттовари, куплені замовником, то може працювати без РРО (за умови, що його дохід ≤ 1 млн грн.). Якщо ж він купує ці товари для замовника і монтує їх, то податківці вимагають наявності РРО (лист ДФСУ від 14.06.2017 р. № 63 /Г/99-99-14-05-01-14/ІПК)

Продаж пива (алкогольного)

РРО

З 20.12.2017 р. єдиноподатники більше не можуть торгувати вроздріб пивом у пляшках і бляшаних банках без РРО****. Це стосується і тих, у кого річний дохід ≤ 1 млн грн. (без РРО не видадуть алко-ліцензію)

Продаж «живого» квасу/ безалкогольного пива

без РРО

Квас «живого» бродіння з 01.01.2018 р. «вибув» зі списку підакцизних товарів, тому єдиноподатники можуть ним торгувати без РРО (за відсутності інших підакцизних товарів). Це ж стосується і безалкогольного пива (оскільки воно — не алкогольний напій і не підакцизний товар)

Отримання орендної плати

РРО

Податківці і, на жаль, суди (ухвала ВАСУ від 14.12.2016 р. № К/800/45177/15) вважають, що отриману готівкову орендну плату в загальному порядку потрібно проводити через РРО (зрозуміло, якщо немає «РРО-імунітету») img 9

Таксі

РРО

РРО (електронний таксометр) потрібний єдиноподатникам, якщо їх дохід > 1 млн грн., і загальносистемникам, оскільки вони приймають оплату готівкою

Інтернет-торгівля

РРО/

без РРО

Податківці дозволяють працювати без РРО:

при класичній безготівці (коли покупці платять підприємцеві зі свого рахунку на його рахунок без платіжних карток або готівкою через касу банку — відразу на рахунок інтернет-торгівця);

— якщо покупці платять на рахунок підприємця через банківський термінал самообслуговування;

а при розрахунках платіжними картками — тільки в разі продажу консультаційних послуг або товарів, отримання яких відбувається за допомогою Інтернету на комп’ютер (електронні книги, програми тощо). В усіх інших випадках огульно вимагають РРО, часто неправомірно

*** Детальніше про це ми розповідали в статті «Рятувальний круг» в 1 млн грн.: як він рятує від застосування РРО підприємця-єдиноподатника?» («Бухгалтер 911», 2017, № 25).

**** Виною тому — зміни в Перелік № 1336, про що ми говорили трохи раніше.

Якщо РРО не встигли поставити

Штрафи за непроведення операцій через РРО такі:

— перше порушення — 1 грн.;

— кожне наступне порушення — 100 % вартості товарів, проданих без РРО (ст. 17 Закону про РРО).

Плюс підприємцеві «світить» адміністративний штраф за ст. 1551 КпАП:

— від 34 до 85 грн. — якщо підприємець сам і проводить розрахункові операції;

— від 85 до 170 грн. — якщо розрахункові операції проводить його найманий працівник.

При повторному «наступанні» на ті ж граблі адміністративний штраф зростає.

РРО-«удосконалення»: плани законодавців

Законодавці не планують зупинятися в «удосконаленні» РРО-законодавства.

Так, наприкінці минулого року «промайнув» законопроект від 27.09.2017 р. № 7142, згідно з яким РРО хотіли нав’язати всім спрощенцям, які працюють у великих торговельних центрах. До загальної радості в січні цього року його відкликали.

Але не все так просто img 10. Наприкінці того ж січня у ВРУ повернули його доопрацьований варіант. Із того, що «б’є» по «РРО-імунітету» єдиноподатників, можна виокремити те, що в одну «шеренгу» з технічно складними побутовими товарами законодавець хоче поставити ліки і ювелірні вироби:

«Платники єдиного податку, які здійснюють продаж (реалізацію) технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та/або товарів, з яких утворюється обмінний фонд відповідно до законодавства, та/або лікарських засобів та/або ювелірних або побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення і напівдорогоцінного каміння та/або підакцизних товарів (незалежно від обсягу доходу або місця здійснення господарської діяльності), зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій з дотриманням вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Знову-таки поки що цей оновлений законопроект ВРУ ще навіть не розглядала.

Є й інші законопроекти. Наприклад, законопроект від 10.11.2017 р. № 7281, який націлений на «врегулювання» застосування РРО інтернет-магазинами/торговцями. Тут єдинникам-домільйонникам планують запропонувати «пряник»: ніби то, якщо підприємець добровільно купить і поставить РРО, то зможе понизити суму єдиного податку на вартість одного РРО, але не більше 3 прожитмінімумів.

Інший законопроект — від 19.02.2016 р. № 4117 (ср. ). Держсекретар Мінфіну трохи розповів про суть передбачуваних реформ:

— так, планується, окрім звичайних РРО, ввести в «обіг» спеціальні РРО-програми, які можна буде завантажити на ноутбук, планшет або смартфон і за їх допомогою через Інтернет формувати електронні фіскальні чеки (з електронним цифровим підписом), які зберігатимуться на сервері податківців;

— також пропонують скасувати необхідність ведення Книги обліку розрахункових операцій, адже вся інформація з РРО і так оперативно передається податківцям в електронній формі.

Загалом планів у законодавців багато. І хороших, і не хороших.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі