Теми статей
Обрати теми

Річна декларація загальносистемника: звітуємо за новою формою за 2017 рік

Александрова Олеся, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Непомітно пролетів 2017 рік. Прийшов час підбивати підсумки, у тому числі й у частині ведення підприємницької діяльності. І тут на перше місце виходить річна декларація про доходи. Оновлена. Але в цьому випадку зміни невеликі. Тож «у дорогу» — по «цікавинках» декларації, зокрема, «підприємницькому» додатку Ф2.

Хто подає річну податкову декларацію? Декларацію за підсумками звітного календарного року (2017) подають усі підприємці, які перебували у звітному році (весь рік або його частину) на загальній системі оподаткування (п. 177.5 ПКУ). При цьому не має значення, здійснювали вони підприємницьку діяльність у такому році чи ні.

Якщо підприємець зареєструвався в IV кварталі 2017 року і відразу ж (у тому ж місяці) подав заяву про вибір спрощеної системи групи 1 або 2, він також зобов’язаний подати декларацію за підсумками 2017 року. Річ у тому, що він вважатиметься єдиноподатником з 1-го числа наступного місяця (п. 294.4 ПКУ).

У період з дати держреєстрації до дати переходу на спрощенку такий підприємець перебуває на загальній системі img 1.

Що стосується тих, хто відразу (протягом 10 календарних днів з дня держреєстрації) пішов у групу 3 єдиного податку, то в них немає часового розриву між датами держреєстрації і переходу на спрощенку. Підприємницьку податкову декларацію вони не подають!

Нагадаємо, що якщо ФОП знімається з держреєстрації, то він повинен подати деку про доходи в «спеціальні» строки, передбачені п. 177.11 ПКУ, — протягом 30 календарних днів з дня проведення держреєстрації припинення підприємницької діяльності. При цьому останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з початку календарного року до останнього дня календарного місяця, в якому проведена держреєстрація припинення підприємницької діяльності. Річну декларацію ФОП, що ліквідувалися, подавати вже не зобов’язані.

За якою формою і в який строк? За 2017 рік звітуємо за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 (ср. ). Причому зверніть увагу, з 31.12.2017 р. ця форма викладена в новій редакції, затвердженій наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 556*.

* Про нову форму декларації ми писали в статті «Нова ПДФО/ВЗ-декларація: підприємці, без паніки…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 31).

ФОП повинен встигнути подати декларацію не пізніше 09.02.2018 р. (п.п. 49.18.5 ПКУ) у податковий орган, у якому перебуває на обліку як платник податків. Зробити це можна одним з таких способів (на вибір) (п. 4 розд. І Інструкції № 859**):

** Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

— особисто або за допомогою уповноваженої підприємцем особи;

— поштою з повідомленням про вручення й описом вкладення. У цьому випадку відправити декларацію потрібно не пізніше 03.02.2018 р. (п. 49.5 ПКУ);

— засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови про реєстрацію електронного підпису в порядку, визначеному законодавством. У цьому випадку декларацію потрібно відправити не пізніше за закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її надання (п. 49.5 ПКУ).

Які доходи відображати в декларації? У річній податковій декларації підприємець зобов’язаний відобразити разом з власне підприємницькими доходами також «цивільні» доходи з джерелом їх походження з України й іноземні доходи (якщо, звичайно, такі є). Це прямо вказано в п. 177.11 ПКУ. Крім того, податківці наполягають на відображенні в такій декларації і відомостей про рухоме і нерухоме майно.

В який строк сплатити зобов’язання? Граничний строк сплати задекларованих зобов’язань з ПДФО і військового збору (ВЗ) за підсумками 2017 року — 19.02.2018 р. У цей строк ФОП сплачують загальну суму зобов’язань з ПДФО і ВЗ, визначених за підсумками декларування (як з підприємницьких, так і з «цивільних» доходів фізособи).

Якщо за підсумками року утворилася переплата, її можна або зарахувати в рахунок майбутніх платежів з ПДФО і ВЗ (без подання заяви), або повернути на поточний рахунок підприємця (на підставі заяви).

Заповнюємо декларацію. Знайомимося з розділами. «Грошові» показники в податковій декларації проставляємо в гривнях з копійками.

Якщо будь-який рядок не заповнюється через відсутність інформації (операції, суми), в ній ставлять прочерк (у разі подання декларації «на папері»). В електронній формі такі поля просто не заповнюють.

Стосовно додатка Ф2 фіскали наполягають на тому, що подавати його слід обов’язково, навіть якщо у 2017 році у ФОП-загальносистемника не було діяльності. Просто в такому разі в додатку Ф2 потрібно проставити прочерки.

Що стосується «ціннопаперового» додатка Ф1, то ФОП подає його разом з декою тільки в разі наявності даних для його заповнення.

Таблиця 1. Заповнення розділів I — VII декларації про доходи

Найменування розділу

Що зазначаємо

Розділ I. «Загальні відомості»

Тут усе просто і зрозуміло. Назва кожного рядка говорить сама за себе. Єдине — уточнимо щодо рядка 3 «Прізвище, ім’я, по батькові платника податку». Якщо протягом 2017 або у 2018 році до подання декларації підприємець міняв прізвище (ім’я, по батькові), в рядку 3 спочатку вказуємо його нове прізвище (ім’я, по батькові), а в дужках — старі дані

Розділ II. «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

У цей розділ включаємо всі доходи, отримані у звітному році, які обкладаються ПДФО і ВЗ. ФОП тут указують:

чистий дохід, отриманий ними на загальній системі (ряд. 10.7 розд. II податкової декларації). «Підприємницький» ряд. 10.7 заповнюємо шляхом перенесення даних з додатка Ф2 (про його заповнення див. нижче в табл. 2 цієї статті). У гр. 3 вказуємо додатне значення гр. 9 ряд. «Усього» розд. I додатка Ф2; аванси тут не відображаємо (!); у гр. 6 — значення ряд. 1.5 розд. III додатка Ф2; у гр. 7 — значення ряд. 2.3 розд. III додатка Ф2;

«цивільні» доходи (ряд. 10.1 — 10.6, 10.9). У гр. 3 розд. ІІ декларації наводимо «грязну» суму доходів, тобто без вирахування ПДФО і ВЗ. У разі відсутності доходів у відповідних рядках ставимо прочерки. У гр. 4 і 5 указуємо суми ПДФО і ВЗ, сплачені (утримані) податковими агентами з відповідних доходів або фізособою самостійно при здійсненні нотаріальних дій.

У свою чергу, в гр. 6 і 7 відображаємо суми ПДФО і ВЗ, які підлягають сплаті фізособою самостійно за результатами декларування

Розділ ІІІ. «Доходи, які не включаються до загального річного оподатковуваного доходу»

Тут відображаємо доходи, які не є об’єктом обкладення ПДФО і ВЗ: «цивільні» доходи, перелічені в ст. 165 ПКУ (ряд. 11.3), а також доходи від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого та/або нерухомого майна, що не підлягають оподаткуванню згідно з пп. 173.2 і 172.1 ПКУ (ряд. 11.2).

Якщо у звітному (податковому) році підприємець побував на спрощеній системі, то в цей розділ також слід вписати його «єдиноподатний» дохід, отриманий ним у цьому році (ряд. 11.1). Беруть його з ряд. 08 декларації єдиноподатника за останній звітний (податковий) період перебування на спрощенці. Ці доходи відображаємо в деці довідково, сплачувати з них нічого не потрібно img 2. Загальну суму неоподатковуваних доходів (ряд. 11.1 + ряд. 11.2 + ряд. 11.3) указують у ряд. 11

Розділ IV. «Загальна сума річного доходу»

Показуємо суму річного доходу: підприємницький дохід + «цивільний» дохід + неоподатковуваний дохід

Розділ V. «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання…»

Цей розділ заповнюють тільки ті підприємці, які у звітному році отримували доходи у вигляді заробітної плати і як звичайні громадяни претендують на податкову знижку. У ряд. 13 ставлять відмітку «Х» біля тієї категорії витрат, яку включають у податкову знижку. Перелік витрат, дозволених для включення в податкову знижку, встановлений п. 166.3 ПКУ

Розділ VІ. «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

Наводимо суми ПДФО і ВЗ як із «цивільних», так і з підприємницьких доходів ФОП. При цьому податкові зобов’язання, визначені з підприємницьких доходів, окремо розраховують у додатку Ф2 (про нього ми говоритимемо трохи пізніше).

У ряд. 18 переносимо дані з гр. 6 ряд. 10 розд. ІІ декларації.

У ряд. 19 проставляємо дані з ряд. 17 розд. V декларації.

Рядок 20 заповнюємо, якщо ФОП у звітному році здійснював оподатковувану операцію з продажу (міни) нерухомості, сплатив з неї ПДФО, але нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу (міни) не відбулося і тепер він хоче повернути таку суму ПДФО.

Рядок 21 заповнюємо, якщо ФОП отримував іноземні доходи і скористався механізмом відходу від подвійного оподаткування таких доходів шляхом заліку податку, сплаченого за кордоном, у рахунок податку, що підлягає сплаті в Україні (п.п. 170.11.4 ПКУ). Значення ряд. 21 не може перевищувати значення ряд. 18 декларації (див. вище).

Рядок 22.1 заповнюємо, якщо в результаті розрахунку за формулою, наведеною в його назві, вийшло додатне значення. Указуємо тут суму ПДФО, яку повинні сплатити до бюджету самостійно.

Рядок 22.2 заповнюємо, якщо в результаті розрахунку за формулою, наведеною в його назві, вийшло від’ємне значення. Відображаємо суму ПДФО, що підлягає поверненню з бюджету за результатами 2017 року (без знака «-»).

У ряд. 23.1 переносимо дані з гр. 7 ряд. 10 розд. ІІ декларації

Розділ VII. «Розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок у попередніх звітних періодах»

У цьому розділі ви можете виправити помилки, які допустили при заповненні податкових декларацій за минулі податкові періоди і виявили після закінчення граничного строку їх подання.

Для самовиправлення є два способи.

1 спосіб. Заповнити уточнюючу декларацію. Майте на увазі: окрім самого розділу VII декларації, вам доведеться заповнити й усі інші її розділи, обов’язкові для заповнення. Якщо ПДФО та/або ВЗ були занижені, перерахуєте до бюджету суму недоплати за ними і штраф у розмірі 3 % від суми недоплати, а вже потім подавайте уточненку.

2 спосіб. Виправити помилки через розділ VII поточної декларації про доходи. У разі заниження ПДФО та/або ВЗ, окрім суми недоплати, потрібно буде сплатити штраф уже в розмірі 5 % від суми такої недоплати

«Реквізити банківського рахунку… у разі повернення…»

Рядок 29 заповнюємо, якщо претендуємо на повернення переплати з ПДФО, що утворилася (якщо заповнений ряд. 22.2 розділу VI податкової декларації)

«Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)»

Наводимо відомості про рухоме і нерухоме майно, що перебуває у власності фізособи за станом на кінець 2017 року як на території України, так і за її межами (див. консультацію в підкатегорії 104.09 БЗ)

Заповнюємо додаток Ф2

Таблиця 2. Заповнення додатка Ф2 до податкової декларації

Найменування розділу

Що зазначаємо

Розділ I. «Доходи від провадження господарської діяльності»

У гр. 2 вказуємо назви видів економічної діяльності, від здійснення яких був отриманий дохід. Далі в розрізі видів діяльності проставляємо:

— у гр. 3 — коди видів економічної діяльності згідно з КВЕД-2010;

— у гр. 4 — суму отриманого доходу від здійснення такого виду економічної діяльності окремо. Врахуйте: значення рядка «Усього» за гр. 4 розд. І додатка Ф2 повинні дорівнювати річному підсумку за гр. 4 Книги обліку доходів і витрат (далі — Книга ОДВ)*;

— у гр. 5 — документально підтверджену вартість придбаних ТМЦ, які реалізовані або використані у виробництві продукції**. Показник підсумкового рядка повинен відповідати річному (квартальному) підсумку за гр. 6 Книги ОДВ;

— у гр. 6 — витрати на оплату праці і нарахування на заробітну плату. Значення рядка «Усього» гр. 6 має дорівнювати річному (квартальному) підсумку за гр. 7 Книги ОДВ;

— у гр. 7 — інші витрати, включаючи вартість виконаних робіт, наданих послуг**;

— у гр. 8 — суму амортизаційних відрахувань. До речі, в Книзі ОДВ суми амортизаційних відрахувань ФОП протягом року показує у складі інших витрат. Виходить, річний підсумок за гр. 8 Книги ОДВ дорівнюватиме сумі гр. 7 і 8 за ряд. «Усього» розд. І додатка Ф2***;

— у гр. 9 — суму чистого оподатковуваного доходу, розрахованого за формулою, наведеною в назві рядка. Підсумок з гр. 9 переносимо в гр. 3 ряд. 10.7 декларації. Також додатне значення ряд. «Усього» за гр. 9 розд. І додатка Ф2 повинне дорівнювати підсумковим даним за гр. 9 Книги ОДВ. АЛЕ! Якщо в результаті розрахунку вийшло від’ємне значення (збиток), у гр. 9 ставлять прочерк

* Якщо підприємець здійснює декілька видів діяльності, то всі доходи і витрати за ними він записує в одну Книгу ОДВ, зазвичай, не розділяючи їх. Тому при заповненні декларації без додаткового аналітичного урахування практично неможливо точно сказати, скільки саме доходу отримано за кожним видом діяльності. У такому разі, на наш погляд, доходи можна розділити за видами діяльності «на око». На підсумкову суму ПДФО і ВЗ це ніяк не вплине.

** Якщо витрати не можуть бути віднесені до конкретного виду діяльності (наприклад, оренда, витрати на утримання рухомого і нерухомого майна та ін.), то їх розподіляють пропорційно доходам від кожного виду діяльності.

*** Про амортизацію загальносистемника ми писали, зокрема, в статті «Нотатки про амортизацію у підприємця-загальносистемника» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 42.

Розділ II. «Інформація щодо нарахованої амортизації»

У гр. 3 відображаємо вартість об’єктів основних засобів (ОЗ) і нематеріальних активів (НМА) на початок року, за якими ФОП нараховував амортизацію згідно з пп. 177.4.6 — 177.4.9 ПКУ. АЛЕ! Оскільки, на думку податківців (див. лист від 29.06.2017 р. № 894 /О/99-99-13-01-02-14/ІПК), «амортизаційні» норми поширюються тільки на ОЗ, придбані або виготовлені (НМА придбані) після 01.01.2017 р., то в гр. 3 додатка Ф2 за 2017 рік даних не буде. У гр. 4 відображаємо вартість об’єктів ОЗ і НМА на кінець року, за якими ФОП нараховує амортизацію. У гр. 5 наводимо суму амортвідрахувань, нарахованих підприємцем за поточний рік (у розрізі груп із п.п. 177.4.9 ПКУ). При цьому значення підсумкових рядків за гр. 5 розд. ІІ і за гр. 8 розд. І додатка Ф2 мають бути однаковими. Зверніть увагу, якщо підприємець не скористався правом нарахування амортизації, в паперовому варіанті в графах цього розділу стоятимуть прочерки

Розділ ІІІ. «Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб / військового збору»

У ряд. 1.1 наводимо суму ПДФО, яку ФОП повинен сплатити до бюджету за результатами 2017 року. Формула для розрахунку — у назві рядка. Рядок 1.2 заповнюватимуть тільки ті ФОП, які у 2017 році знялися з реєстрації, подали «ліквідаційну» декларацію, визначили в ній зобов’язання з ПДФО, а потім знову у 2017 році зареєструвалися ФОП. У цьому випадку, подаючи річну декларацію, раніше нараховані в «ліквідаційній» декларації зобов’язання з ПДФО вони відображають у цьому рядку. У ряд. 1.3 вносимо загальну суму авансових платежів з ПДФО, розраховану ФОП на підставі фактичних даних, указаних у Книзі ОДВ кожного календарного кварталу (окрім IV кварталу), і сплачену до бюджету протягом 2017 року відповідно до п.п. 177.5.1 ПКУ. Рядок 1.4 заповнюємо, якщо результат розрахунку за формулою, наведеною в його назві, вийшов від’ємним. Наводимо (без знака «-») суму надмірно сплаченого ПДФО, що підлягає зарахуванню в рахунок майбутніх платежів або поверненню ФОП відповідно до п.п. 177.5.3 ПКУ. Рядок 1.5 заповнюємо, якщо результат розрахунку за формулою, наведеною в його назві, вийшов додатним*. Указуємо суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету самостійно ФОП за результатами 2017 року. Значення ряд. 1.5 розд. ІІІ додатка Ф2 переносять у гр. 6 ряд. 10.7 розд. ІІ декларації. У ряд. 2.1 наводимо суму ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету самостійно ФОП за результатами звітного року. Рядок 2.1 повинні заповнювати ФОП, що припинили протягом року підприємницьку діяльність і подали раніше «ліквідаційну» декларацію. Тут указуємо підприємницькі зобов’язання з ВЗ з «ліквідаційної» декларації. У ряд. 2.3 відображаємо суму ВЗ, що підлягає сплаті до бюджету самостійно за результатами 2017 року. Формула для визначення зобов’язання з ВЗ — у назві рядка. Значення цього рядка переносять у гр. 7 ряд. 10.7 розд. II декларації

* Зверніть увагу: при визначенні суми податкових зобов’язань авансові платежі, сплачені протягом 2017 року, не враховуються (до подання декларації вони вважаються переплатою). А ось суми ПДФО, нараховані і сплачені за поданою раніше «ліквідаційною» декларацією, будуть враховані. Відповідно вдруге в зобов’язання вони не потраплять.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі