Теми статей
Обрати теми

Як складати РК: узагальнення від фіскалів

Казанова Марина, податковий експерт
Ну, нарешті, ми дочекалися від фіскалів лист з роз’ясненнями про те, як усе-таки за новими правилами (до речі, придуманими самими фіскалами) заповнювати РК у тій чи іншій ситуації. Напевно, багато з вас, ціною згая­ного часу, сил і нервів, уже розібралися з підходом, який зараз використовується при складанні РК. Проте лист, безумовно, корисний і містить важливі моменти.

Податківці в листі ДФСУ від 22.06.2018 р. № 18983/7/99-99-15-03-02-17: (1) детально роз’яснили, яку причину коригування зазначати в тій чи іншій ситуації і (2) навели алгоритм заповнення табличної частини РК для кожної причини коригування.

Загалом нічого нового в листі немає. Це, швидше за все, узагальнення колишніх роз’яснень. Але все-таки є в ньому нюанси, які варто врахувати.

Причини коригування в РК

Причина коригування

Коли використовувати

«Звичайні» РК (повернення, зміна ціни/кількості, зміна номенклатури)

Повернення товару або авансових платежів

Якщо відбувається повне повернення передоплати або товарів чи повернення залишку передоплати або поставлених товарів. Тобто це той випадок, коли підсумкові показники ПН за відповідною товарною позицією після коригування дорівнюватимуть нулю

Зміна кількості

Якщо після складання податкової накладної (ПН) здійснюється часткове повернення поставлених товарів або часткове повернення авансу (у продавця залишається частина авансу в рахунок майбутніх постачань або покупець повертає частину поставленого товару). При цьому не відбувається зміна ціни

Зміна ціни

Якщо після складання ПН змінюється ціна на товар, але при цьому не змінюється його кількість

Зміна номенклатури

Якщо (1) змінюється номенклатура товарів у межах отриманого авансу та/або (2) відбувається одночасна зміна і кількості, і ціни

РК для усунення помилок у результаті попередніх коригувань

Усунення

неоднозначностей

У разі виправлення помилок, допущених у результаті попередніх коригувань (за умови, що в результаті таких попередніх коригувань кількість або обсяг не рівні нулю), а саме, якщо:

1) за одним номером рядка ПН обліковується дві та більше товарних позицій;

2) відбувалось одночасне коригування кількісних та вартісних показників однієї товарної позиції (у розрахунку коригування в одному рядку одночасно заповнювалися графи 7 — 10);

3) коригування ціни відображалось у графі 8 замість графи 9 РК;

4) коригування кількості здійснювалось у графі 10 замість графи 7РК

Зменшення кількості

при нульовому обсязі

Якщо після складання і реєстрації ПН у результаті попередніх коригувань кількість або обсяг постачання «помилково» обнулилися. Це могло відбутися, якщо при здійсненні коригувань платник відображав:

1) коригування ціни у графі 8 замість графи 9 розрахунку коригування;

2) коригування кількості у графі 10 замість графи 7 розрахунку коригування

Зменшення обсягу при нульовій кількості

Щодо «допустимих» причин коригування є такий момент. Вищеназвані 7 причин — це ті причини, які допустимо зазначати в РК, що видаються покупцям — платникам ПДВ.

При цьому нагадаємо, що не так давно в одній зі своїх консультацій у категорії 101.16 ЗІР фіскали зазначали, що в РК до «самозведеної компенсуючої» ПН як причину коригування слід зазначати «Коригування зведеної податкової накладної, складеної відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ». І в ІПК від 14.06.2018 р. № 2612/6/99-99-15-03-02-15/ІПК вони підтвердили, що в РК до «самозведених» ПН на «компенсуючі» податкові зобов’язання зазначається саме ця причина коригування (тільки якщо ПН складалася за п. 199.1 ПКУ, то зазначається посилання на п. 199.1 ПКУ), додавши, що «така причина коригування може зазначатися лише при коригуванні зведених податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) — платнику податку».

Ще один «корисний» момент — фіскали роз’яснили, як правильно виправляти помилки в «шапці» ПН. Отже, для виправлення такої помилки керуємося старим підходом — у РК «шапку» переписуємо «наново» (без помилок), а табличну частину взагалі не заповнюємо (гр. 2 «Причина коригування» залишається порожньою).

А ось яку причину коригування використовувати для того, щоб «обнулити» помилкову ПН, на жаль, фіскали у своєму «узагальнюючому» листі не пояснили img 1. Але в категорії 101.16 ЗІР для випадку, коли потрібно «обнулити» ПН у зв’язку з тим, що в ній неправильно зазначений ІПН, фіскали рекомендували використовувати причину коригування «Повернення товару або авансових платежів». Власне кажучи, за допомогою інших причин коригування «обнулити» «помилкову» ПН на сьогодні неможливо.

У листі податківці звернули увагу на ще низку важливих нюансів:

1. В одному РК може бути зазначений тільки один «вид» причини коригування. Наприклад, в одному РК не можуть бути зазначені «Зміна кількості» і «Зміна номенклатури». На різні причини — різні РК.

2. Причина коригування в гр. 2 зазначається без лапок та інших розділових знаків.

Причому податківці звертають увагу: якщо одна й та ж причина коригування зазначається у двох і більше рядках РК, то записи в гр. 2 в усіх таких рядках мають бути ідентичними з точністю до знака.

Алгоритми заповнення РК

Ми не наводитимемо детальних алгоритмів заповнення РК для кожного типу причин, оскільки їх ми вже неодноразово розглядали*. Звернемо увагу тільки на окремі важливі моменти.

* Статті «РК до ПН: «Зменшення обсягу при нульовій кількості» або «Зменшення кількості при нульовому обсягу» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 21); «Усунення неоднозначностей»: роз’яснення фіскалів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 20); «Реєструємо РК: «дубль №…» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 15).

«Повернення товару або авансових платежів». У РК із цією причиною коригування заповнюються лише рядки/рядок на «-». Додавання нових рядків у такому РК не допускається.

У такому РК заповнюють гр. 1 — 6, «кількісні» гр. 7 (зі знаком «-») і 8, а також 11 — 13. А ось «цінові» гр. 9 — 10 не заповнюються.

Фіскали в листі зазначили, що гр. 7 (кількість) і гр. 8 (ціна) в такому РК слід заповнювати з урахуванням попередніх коригувань (якщо вони були). При цьому зазначимо: якщо раніше змінювалася ціна на частину товару, а тепер відбувається повернення товару, на який як змінювалася ціна, так і не змінювалася, то щоб зареєструвати РК на «Повернення товару або авансових платежів» спочатку доведеться зробити РК на «Усунення неоднозначностей».

«Зміна кількості», «Зміна ціни». Алгоритм заповнення цих РК схожий. У такому РК буде завжди «парна» кількість рядків:

— одним рядком (з «мінусом») «обнуляємо» рядок з ПН, ціна або кількість за якою змінюється;

— другим рядком (під новим порядковим номером рядка, якого не було в ПН) зазначаємо правильні дані.

Важливий нюанс! Якщо необхідно відкоригувати кількість або ціну відразу за декількома позиціями ПН, то коригування слід проводити послідовно: спершу відкоригувати одну позицію (рядками «-»/«+»), потім іншу (рядками «-»/«+») тощо. При цьому:

Тобто потрібно чергувати рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо. У результаті кількість рядків має бути парною.

— у РК з причиною коригування «Зміна ціни» — коригування проводимо за «ціновими» гр. 9-10, а ось гр. 7-8 у такому РК не заповнюємо;

— у РК з причиною коригування «Зміна кількості» — коригування проводимо за «кількісними» гр. 7-8 (у ціновій гр. 8 жодних знаків («-»/ «+») не зазначаємо). А ось гр. 9-10 не заповнюємо.

«Зміна номенклатури». РК із цією причиною коригування теж передбачає, що:

— одним рядком ми обнуляємо рядок з ПН, номенклатура за якою змінюється;

— наступним рядком/рядками (під новим порядковим номером рядка, якого не було в ПН) додаємо правильну номенклатуру.

Знову ж: коригування слід проводити послідовно: спершу відкоригувати одну позицію (рядками «-»/«+»), потім іншу тощо (тобто чергувати рядки «-»/«+», «-»/«+» тощо).

Коригування проводимо за «кількісними» гр. 7 і 8. Графи 9 і 10 не заповнюємо.

Наприклад: у ПН було заповнено 4 рядки з різною номенклатурою товару: (1) Товар 1; (2) Товар 2; (3) Товар 3; (4) Товар 4. Тепер, припустимо, змінюється номенклатура за товаром 2 і 4. У цьому випадку в РК:

1) під порядковим номером «2» обнуляємо рядок за товаром 2;

2) під порядковим номером «5» додаємо рядок з новою номенклатурою — «товар 5»;

3) під порядковим номером «4» — обнуляємо рядок за товаром 4;

4) під порядковим номером «6» — додаємо рядок з новою номенклатурою «товар 6».

Помилки «минулих» РК. Якщо в коригуваннях, що раніше складалися за старими правилами, щось наплутали, то складають РК з особливими причинами «Усунення неоднозначностей», «Зменшення обсягу при нульовій кількості», «Зменшення кількості при нульовому обсягу».

Нічого нового в листі щодо заповнення РК із цими причинами не зазначено. Єдине, що податківці чомусь написали, що в РК на «Усунення неоднозначностей» мають бути тільки два рядки («-»/«+»). Хоча, на наш погляд, тут може бути й «непарна» кількість рядків.

Фіскали зазначили: якщо потрібно усунути неоднозначності відразу за декількома позиціями ПН, то на кожен «помилковий» рядок доведеться складати окремий РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі