Теми статей
Обрати теми

Захворів у відпустці. Перенесення і продовження в ЄСВ-звітах

Огай Олена, експерт з питань оплати праці, Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Хворіти — погано, а хворіти у відпустці — ще гірше. Як «солодку пігулку» законодавець передбачив для відпускника, що хворіє, право продовжити або перенести свою відпустку. Які дії повинен вчинити бухгалтер? Усе залежатиме від ситуації. Сторнуємо. Перераховуємо. Звітуємо.

Отримав відпускні і захворів. Або захворів, уже перебуваючи у відпустці. Або не виходячи з відпустки, застряг на лікарняному.

Варіанти подій схожі. Документальне оформлення перенесення і продовження відпустки в таких ситуаціях теж мало чим відрізняється одне від одного. А як бути з відпускними і лікарняними? Потрібно сторнувати, нарахувати, перерахувати, показати у звітах... Чи аналогічні ці дії для всіх таких ситуацій?

Пропонуємо «промацати» і врахувати всі обставини на прикладах. Акцент зробимо на найпоширеніших ситуаціях-збігах звичайної щорічної відпустки і лікарняного «на себе».

Початок первинної і продовженої відпустки — один місяць

Приклад 1. Тривалість щорічної основної відпустки — 28 календарних днів. Працівникові надана щорічна основна відпустка з 16 по 29 липня 2018 року. Відпускні виплачені 6 липня в розмірі 2800 грн. Але працівник до початку відпустки захворів (лікарняний з 9 по 17 липня 2018 року). Лікарняні нараховані в липні в сумі 1890 грн. На підставі заяви працівника відпустка продовжена на 2 дні, не використані у зв’язку з хворобою.

Зарплата за липень (10 роб. дн.) — 3000 грн.

Передусім зазначимо, що обов’язок продовжити або перенести щорічну відпустку працівникові, якщо на цей період припадає тимчасова непрацездатність, закріплено у п. 1 ч. 2 ст. 80 КЗпП і п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки.

Причому перенести або продовжити відпустку можна за умови, що тимчасова непрацездатність засвідчена в установленому порядку. Це означає, що у працівника обов’язково має бути листок непрацездатності.

Якщо працівник захворів до виходу у відпустку, лікарняний лист не подав (наприклад, тому що він ще не закритий) і наполягає на наданні йому відпустки в раніше обумовлений строк, то відпустку надають і оплачують у загальному порядку.

Щорічну відпустку продовжують на кількість календарних днів хвороби, що припадають на її період.

Святковий день, що припав на період хвороби, при продовженні (перенесенні на інший строк) щорічної відпустки не враховуємо*.

* Подробиці знайдете у статті «Відпустка + свято + хвороба» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 25).

Після надання листка непрацездатності не використана у зв’язку із хворобою працівника частина щорічної відпустки надається після закінчення хвороби або переноситься на інший період. Що стосується лікарняних, то вони в цій ситуації нараховуються в загальному порядку.

Але повернемося до умови прикладу 1. У ньому відпустка продовжується. Причому, оскільки первісна дата виходу в щорічну відпустку і дата першого дня такої відпустки після закінчення тимчасової непрацездатності (продовженої відпустки) припадають на один місяць, то відпускні перераховувати не потрібно.

Раніше виплачені відпускні залишаються у працівника і є платою за дні продовженої після хвороби відпустки.

ЄСВ-звіт. Оскільки все відбулося в одному місяці, то із заповненням таблиці 6 Звіту з ЄСВ проблем не буде. У прикладі лікарняні та відпускні за липень нараховані в липні і потраплять у ЄСВ-звіт за липень (див. рис. 1 нижче).

img 1

Рис. 1. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2018 року. Продовження відпустки через хворобу в рамках одного місяця

Податковий розрахунок за формою № 1ДФ. «Перенесені» відпускні до розділів I і II форми № 1ДФ потраплять у згорнутому вигляді в один рядок із зарплатою за три місяці кварталу.

Початок первинної і перенесеної відпустки — різні місяці

Приклад 2. Ситуація як у прикладі 1. Тільки 12 днів щорічної відпустки надані після закінчення хворобі, а 2 дні перенесли на 6 і 7 серпня 2018 року, приєднавши до другої частини щорічної відпустки (14 календарних днів), яка буде надана працівникові в цей період згідно з графіком відпусток.

У цьому випадку суму відпускних, що нараховані за 2 перенесених дні відпустки, потрібно сторнувати. Припустимо, роботодавець устигає це зробити до «закриття» місяця — «сторно» проводиться в цьому ж місяці (липні). Враховуючи умови прикладу, його сума складе 400 грн. (200 грн. х 2 дні відпустки).

Тоді до Звіту з ЄСВ за липень потрапить зарплата (3000 грн.), сума лікарняних за липень (1890 грн.), «згорнута» сума відпускних за липень (2400 грн.).

ЄСВ-звіт за липень виглядатиме так, як показано на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2018 року. «Сторно» відпускних через хворобу в рамках одного місяця

Для оплати періоду перенесеної на серпень відпустки необхідно розрахувати нову середню зарплату — згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (ср. ).

Для її розрахунку береться новий розрахунковий період, в який увійдуть у тому числі й липневі зарплата, відпускні, лікарняні.

ЄСВ-звіт за серпень буде складений тоді з урахуванням «нової» суми відпускних.

Припустимо, що зарплата працівника за серпень склала 6000 грн., а «нова» сума за 16 днів відпустки (14 днів + 2 перенесених дні) — 3040 грн. Заповнимо ЄСВ-звіт за серпень (див. рис. 3).

img 3

Рис. 3. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за серпень 2018 року. Перенесена відпустка з липня на серпень**.

** Зверніть увагу. У цьому випадку наведена чинна форма ЄСВ-звіту. Водночас планується, що за серпень ЄСВ-звіт потрібно буде складати вже з використанням нової форми. Деталі знайдете в статті «Оновлений ЄСВ-звіт: перше знайомство» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 29). У принципі, це буде та ж таблиця 5, назви граф якої просто доповнені інформацією для грошового забезпечення осіб, що проходять військову службу.

Початок первинної і продовженої відпустки — різні місяці

Приклад 3. Працівникові надана щорічна відпустка з 16 по 31 липня 2018 року. Відпускні — 3200 грн. (200 грн. х 16 к. дн.). Відпустку «перервав» лікарняний лист: з 26 липня по 3 серпня 2018 року. За письмовою домовленістю з працівником (заява) відпустка продовжена на 6 днів після закінчення хвороби (на 4 — 9 серпня 2018 року). Зарплата за липень (10 роб. дн.) склала 3000 грн., за серпень (15 роб. дн.) — 4500 грн.; сума лікарняних за липень (26 — 31 липня) — 1140 грн., за серпень (1 — 3 серпня) — 570 грн.

У цьому випадку суму відпускних за 26 — 31 липня 2018 року (дні «накладення» відпустки і лікарняного) потрібно сторнувати. Роботодавець про хворобу працівника дізнався вже в серпні. Через це «сторно» відпускних до «закриття» липня провести не вийшло. Воно проведене в серпні.

Сума відсторнованих відпускних — 1200 грн. (200 грн. х 6 к. дн.).

Тому в ЄСВ-звіті за липень «залишаються»: 1) сума зарплати за липень (3000 грн.); 2) первісна сума відпускних за липень (уся! — 3200 грн.).

ЄСВ-звіт за липень виглядатиме так, як показано на рис. 4.

img 4

Рис. 4. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за липень 2018 року

Дати початку відпустки і продовженої відпустки припали на різні місяці (на липень і серпень відповідно). Тому для оплати серпневої відпустки необхідно розрахувати нову середню зарплату.

Таким чином, до серпневої відомості із зарплати і ЄСВ-звіт одночасно потраплять:

1) зарплата за серпень (4500 грн.);

2) сума лікарняних за липень (1140 грн.);

3) сума лікарняних за серпень (570 грн.);

4) «сторно» відпускних за липень (1200 грн.);

5) відпускні за 6 днів у серпні (розраховані виходячи з «нової» середньої зарплати — 1110 грн.). Нагадаємо, що відповідно до п. 9 розд. IV (як чинної, так і майбутньої редакції) Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, внесення від’ємних значень сум у таблицю 6 допускається у разі відображення сторнованих сум відпускних.

Тому в таблиці 6 ЄСВ-звіту сторнована сума відпускних відображається в окремому рядку із зазначенням:

— у графі 10 — коду типу нарахувань «10»;

— у графі 11 — місяця, за який здійснюється «сторно» (липень);

— у графах 17 і 18 — сторнованої суми відпускних зі знаком «-»;

— у графі 21 — ЄСВ зі знаком «-».

З урахуванням викладеного складемо ЄСВ-звіт за серпень (див. рис. 5).

img 5

Рис. 5. Фрагмент заповнення таблиці 6 Звіту за формою № Д4 за серпень 2018 року. Відображення сторнованих сум за липень і нових відпускних за серпень***.

*** Зверніть увагу. У цьому випадку наведена чинна форма ЄСВ-звіту. Водночас планується, що за серпень ЄСВ-звіт потрібно буде складати вже з використанням нової форми. Деталі знайдете у статті «Оновлений ЄСВ-звіт: перше знайомство» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 29). У принципі, це буде та ж таблиця 5, назви граф якої просто доповнені інформацією для грошового забезпечення осіб, що проходять військову службу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі